Sose találná ki: ez a konyhai tárgy terjeszti a legtöbb fertőzést otthon!
A vágódeszka, a mosogatószivacs és a piszkos szemetes is elbújhat mellette.
A legújabb amerikai kutatások szerint a fűszertartók sem a tiszták, olyannyira, hogy a szakértő azt javasolja, főzés után azokat is tisztítsuk meg.
Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának Élelmiszer-biztonsági és Ellenőrzési Szolgálata (FSIS) megbízásából készült az a kutatás, amit a SkyNews szemlézett, amiből kiderült, hogy a fűszertartók olyan piszkosak lehetnek, hogy fertőzést is okozhat, ha nem takarítjuk rendszeresen őket.
A kutatásban résztvevőket hamburgerpogácsa készítésére kérték fel úgy, hogy a pulykahúsba egy MS2 nevű anyagot rejtettek, ami az egészségre ártalmatlan, de azt nyomon tudták követni, hogy milyen eszközökre, hova került belőle a főzés során. Megnézték a vágódeszkákat, a csapokat, a szivacsokat, a késeket, amiket ugyan elmostak, de még így is találtak szennyeződést rajtuk. A fűszertartókat viszont senki nem tisztította meg, így azoknak a 48 százalékán találtak az MS2 nevű anyagból.
A Rutgers Egyetem élelmiszertudományi tanszékének professzora ez miatt felhívta a figyelmet, hogy azokat a dolgokat is tisztítsuk meg a főzés után, amik eddig esetleg nem voltak a rutin részei, mint amilyenek a fűszertartók.
Olvasta már?
- Ez a baktérium könnyen elél a gyomorban, és gyomorrákot okozhat
- Gyomorfekély diéta: ezek az ételek irritálhatják a gyomrot
- Hasfájás: ezek a jelek utalhatnak gyomorfekélyre
- Ezek a gyomorrák korai tünetei az arcon - ezt nézze meg a bőrén
- Gyomorszűkítő műtét: ezek a veszélyei és az előnyei
- Szódabikarbóna: puffadásra, gyomorégésre ezért nem ajánlja a gyógyszerész
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!