Ezeket látta már?

Hasnyálmirigyrák: a fekete vipera mérge segíthet a kezelésben

vipera, kígyóméreg, daganat, rák

A kígyó mérge a daganatos betegeken is segíthet.

A legújabb kutatások szerint a rózsaszínes-fekete pikkelyes viperák mérge olyan anyagot is tartalmaz, amely segíthet a hasnyálmirigy daganatos megbetegedéseinek pontosabb felismerésében. A kígyó nyálában található anyag erősen kötődik a GLP1 receptorhoz, amely az inzulinómában is megtalálható. Az inzulinóma a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeinek daganatos megbetegedése, ami a vércukorszint gyors eséséhez vezethetnek. Ez különösen veszélyes lehet cukorbetegek esetében, akiknél akár eszméletvesztést is okozhat.

Ezek a tumorok gyakran aprók, így a hagyományos diagnosztikai eljárásokkal nehéz észlelni őket. Az újonnan kidolgozott PET-vizsgálattal viszont, amely a kígyó nyálának egyik összetevőjére épül, sokkal pontosabb eredményt nyújt az inzulinóma felismerésében.

Mivel azonban az anyag az emberi testben nem stabil, a kutatók szintetizálták az exendin nevű vegyületet, amelyet radioaktív jelzővel kombináltak a PET-vizsgálatokhoz.

Az új eljárást 69 páciens esetében tesztelték, akiknél felmerült az inzulinóma gyanúja. Az adatok szerint az innovatív technika a daganatok 95 százalékát pontosan azonosította, szemben a hagyományos módszerrel, amely csak 65 százalékos pontossággal működött.

Egyes esetekben kizárólag ezzel az új eljárással sikerült észlelni a daganatokat, ami lehetővé tette, hogy az orvosok teljes mértékben eltávolítsák azokat.

A kutatók remélik, hogy a további kísérletek megerősítik az exendin alapú PET-vizsgálat hatékonyságát, és széles körben elterjedhet az inzulinóma diagnózisában.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

Rossz közérzet és hányinger: ez a hasnyálmirigyrák 15 kevésbé ismert tünete

Rossz közérzet és hányinger: ez a hasnyálmirigyrák 15 kevésbé ismert tünete

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

hasnyálmirigyrák

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához