Ezeket látta már?

Krónikus fájdalom szindróma: új szempontok a diagnosztikájában és komplex kezelésében

fájdalom szindróma, krónikus, kezelés, új

Október 12-én a Prima Medica Egészségközpontok szakmai napján a fájdalom, a fájdalomcsillapítás témáját járta körbe neves szakértők előadásainak mentén.

Rövid összefoglaló az eseményről.

Fájdalomcsillapítás idegblokáddal

Dr. Embey-Isztin Dezső

aneszteziológus, az Országos Onkológiai Intézet Fájdalom Ambulanciájának osztályvezető főorvosa, a Pécsi Tudományegyetem címzetes egyetemi docense

A szakma egyik legelismertebb szakértője előadásának bevezetőjében kis történelmi kitekintés után megismertette a hallgatóságot az idegblokádok funkcionális (diagnosztikus, prognosztikus, terápiás), és anatómiai felosztásával (szomatikus, szimpatikus), majd gazdag kép- és élményanyaggal illusztrálva be is mutatott néhány jellemző felhasználási területet és eljárást. Személyében egy olyan úttörőt ismerhetett meg a szakma, aki külföldön elsajátítva az idegblokádok tudományát, elsőként honosította meg azok széles körű felhasználását hazánkban, és tudását tankönyvekben is igyekezett továbbadni. Nem titkolván az egyes eljárások kockázatait, a szakmai napon résztvevők szinte drámai javulásokról is hallhattak, akár videós illusztrációval is kísérve az esetbemutatást.

Remény a trigeminus neuralgiában

dr. Páll Zoltán

traumatológus, sportorvos, a regeneratív medicina specialistája

A trigeminus neuralgia anatómiájának, epidemiológiájának és jellegzetes, kínzó tüneteinek áttekintése után dr. Páll Zoltán röviden felvázolta a közönségnek a betegség lehetséges patomechanizmusait és azokat a triggereket, amelyek jellemzően kiválthatják az áramütésszerű fájdalmat. A diagnózis felállításának lépéseit ismertetve elhangzott, milyen nagy jelentősége van a differenciál diagnózisnak és milyen összetett a várható kezelés. A kezelőcsapatban szerepe lehet ugyanis a neurológusnak, radiológusnak, fájdalomspecialistának, idegsebésznek és a pszichológusnak is. Páll doktor a kezelési lehetőségek közt részletesen bemutatta a gyógyszeres, a sugársebészeti és sebészeti módszereket, azok előnyeit és hátrányait is ismertetve. Az előadás második részében a regeneratív medicina előretöréséről volt szó, ebben az esetben a trigeminus neuralgia kezelésében feltáruló lehetőségekről. Az egyes eljárások közül e betegség tekintetében dr. Páll Zoltán kiemelte az orvosi kollagén injekciós kúra és a PRP kezelés szerepét, saját beteganyagának eredményeit is felvillantva.

Amikor már csak a térdprotézis segít – lehetőségek a konzervatív terápián túl

dr. Szily Tamás

ortopéd-traumatológus, ízületi specialista

Szily doktor kimerítő előadásában felvázolta a térd anatómiáját, a hyalinporc szerepét és az itt jelentkező tipikus betegségeket, mint az arthrosis, az osteoarthritis és a degeneratív ízületi betegség. A kezelési lehetőségeket röviden számba véve a hagyományos eljárások után dr. Szily Tamás gazdag képanyaggal bemutatta a mozaikplasztika lényegét, a regeneratív medicina felhasználhatóságát, majd részletezte a biomechanikai eltérések és instabilitások kezelésének lehetőségeit. Új, nagy témaként az előadó behozta a térd arthroplasztika történetét, fajtáit és lehetőségeit, utókezelését és esetleges komplikációit, részletekbe menően ismertetve az idevágó szakorvosi ismereteket.

Sacroiliacalis (si) arthropathia- egy gyakran elhanyagolt kórkép

dr. Páll Zoltán

traumatológus, sportorvos, a regeneratív medicina specialistája

Második előadásában Páll doktor elhelyezte a gondolati térképen az SI arthropathiát, mint egy olyan területet, amely szinte a „senki földje”, ugyanis nem kifejezetten tartozik egyetlen szakterület alá. Az anatómiai áttekintés és anamnézis során felmerült, hogy alapvetően ún. low back pain-ről van szó, nem szisztematizált kisugárzással, de jellegzetes anamnesztikus kritériumokkal. A diagnosztizálásról szólván dr. Páll Zoltán bemutatott két olyan diagnosztikus tesztet is (köztük egy saját megfigyelést), amely jelentős bizonyosságot adhat az orvosnak, és beszélt az egyes képalkotó eljárások hasznáról is. Az alkalmazható terápiák sorában a gyógyszeres és az infiltrációs lehetőségek mellett ennél a betegségnél is hangsúlyozta a regeneratív medicina jelentőségét, és a physioterápia szükségességét. Előadása végén Páll doktor bemutatta saját diagnosztizáló, gyógyító protokollját is.

Gyakori bokatáji és lábpanaszok a funkcionális anatómia fényében

dr. Magbade Gábor

ortopéd-traumatológus

Tudománytörténeti, tudományfilozófiai színezetű prezentációjában Magbade doktor személyes elhivatottságáról tett tanúbizonyságot a „lábgyógyászatot” illetően. Miután röviden beszélt a lábról, a járásról és annak biomechanikai és evolúciós megközelítéséről, az előadó néhány gyakori kórképet vett górcső alá: a plantaris fasciitist, az Achilles-tendinitist és a Haglund-sarkat. Mind a diagnosztizálás kihívásaira, mind a kezelés megválasztásának szempontjaira kitérve, dr. Magbade Gábor hangsúlyozta, hogy ilyen jellegű problémáknál a megtekintés nem elégséges, fizikális vizsgálatra is szükség van, és elvetette azt az általános tévhitet, hogy egy betét mindenre megoldást jelenthet. A mozgás, a gyógytorna jelentőségét kiemelve, az előadó saját orvosi mottójával zárt: „A láb nem csak láb.”

A fájdalom szindrómák komplex megközelítése és kezelési lehetőségei az Fájdalomközpontban az Élettani Szabályozó Orvoslás (PRM) és az integratív medicina alapelvei szerint

dr. Arnold Dénes Arnold MSc

Sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített szakoktató, Fájdalomközpont alapító főorvosa, nemzetközi TQM szakközgazdász

Dr. Arnold a szakmai nap zárásaként két meggyőző erejű, összefüggő előadást is tartott. Az elsőben általánosságban hangsúlyozta a fájdalomnak, mint témának a jelentőségét, és jelezte, hogy a megközelítése alapvetően a psycho-neuro-endocrin-immono-rendszer szemléletére épül, különösen a krónikus fájdalom szindróma (KFSZ) tekintetében. Utóbbi definíciójából kiindulva Arnold doktor kitekintést tett a fájdalom bizonyos típusai, a perifériás és a centrális szenzitizáció jelenségére, valamint a hallgatóság emlékezetébe idézte a fájdalom neuroanatómiáját. Ezen előzetes ismeretekre építve sorra vette a KFSZ okait, hangsúlyozva azok összetettségét. Külön kiemelést kapott a tünettan és az a diagnosztikai „fegyvertár”, amely mind a nehezen megközelíthető kórkép felismerését célozza. Gondolatébresztő volt Arnold doktor bemutatásában hallani a KFSZ-ről, mint fájdalomemlékről is. Első előadásának zárásaként dr. Arnold Dénes Arnold összefoglalóan hangsúlyozta, hogy a KFSZ komplex kivizsgálást és kezelést igénylő kórkép.

A Fájdalomközpontban alkalmazott komplex konzervatív kezelési elvek az integratív medicina és az élettani szabályozó orvoslás (PRM) tükrében

dr. Arnold Dénes Arnold MSc

Sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített szakoktató, Fájdalomközpont alapító főorvosa, nemzetközi TQM szakközgazdász

Prezentációjának második felében Arnold doktor bemutatta a Fájdalomközpontban alkalmazott komplex, konzervatív kezelések irányelveit, valamint az ún. Élettani Szabályozó Orvoslás (Physiological Regulating Medicine) alapelveinek alkalmazását a klinikum függvényében, természetes hatóanyag tartalmú (biokompatibilis) injekciós kezelésekkel. A hallgatóságnak egy nagyon gyakorlatias, képekkel gazdagon illusztrált előadásban volt alkalma megismerni a Guna MD orvosi kollagén injekciós kúrák, a különböző hialuronsav injekciós kúrák (ízületi és lágyrészillesztett verziók), a PRP injekciós kúra (saját vér terápia: orthobiológiai kezelés), a neuralterápiás injekciós kúrák, az orvosi lézer, a PENS (Percutan ElectroNerve Stimulation), a szegmentális és egyéb akupunktúrás módszerek (a HKO és a YAMAMOTO módszer szerinti felosztásban), az INDIBA (RF) kezelés és a lökéshullám terápia működési elvét és felhasználásuk módozatait. Nagysikerű előadásának zárásaként dr. Arnold Dénes Arnold arra a kérdésre is választ adott, mit tehetünk önmagunk az egészségünkért, egyszerű praktikákkal támogatva a gyógyulni vágyókat.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

Éjszakai vállfájdalom - az orvos szerint ez is okozhatja

Éjszakai vállfájdalom - az orvos szerint ez is okozhatja

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

nyakfájdalom

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához