Ezeket látta már?

Kiadós esőre számíthatunk pénteken – másodfokú figyelmeztetést adtak ki

eső csapadék másodfokú figyelmeztetés péntek

A Cassandra mediterrán ciklon péntek estig jelentős mennyiségű csapadékot hoz.

Jelentős mennyiségű esőre figyelmeztet a HungaroMet Zrt.

Baranya, Bács-Kiskun és Tolna vármegyében egy nap alatt több mint 30 milliméter csapadék hullhat pénteken. A HungaroMet Zrt. ezért a három vármegyére másodfokú (narancs) figyelmeztetést adott ki.

Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott veszélyjelzésükben azt írták, a Cassandra elnevezésű mediterrán ciklon kiterjedt csapadékzónájából péntek estig országszerte kiadós eső várható, a legészakibb tájakon tartós csapadékhullás a csütörtök esti, késő esti órákban kezdődik.

Az ország legnagyobb részén 20 milliméter körül vagy afölött alakul a lehulló csapadék mennyisége az előttünk álló 24-36 órában, de elsősorban Baranya, Tolna és Bács-Kiskun vármegyékben területi átlagban is meghaladhatja a 30 millimétert.

Pénteken a nap második felében egyre többfelé gyengül, majd szűnik a csapadék. Az éjszaka második felében, illetve péntek napközben a délkeleti tájakon kis eséllyel zivatar is előfordulhat.

Baranya, Bács-Kiskun és Tolna vármegyében ezért péntekre másodfokú (narancs) figyelmeztetést adtak ki. Az ország többi részében egy nap alatt 20 milliméter eső várható, ezekben a vármegyékben elsőfokú figyelmeztetés van péntekre.

Veszélyességi szintek

A figyelmeztetések és a riasztások során 3 veszélyességi szintet különböztetünk meg.

Első szint (sárga)

Az ebbe a kategóriába sorolt időjárási események nem szokatlanok, de potenciális veszélyt jelenthetnek, ezért tanácsos elővigyázatosnak, óvatosnak lenni, főként az időjárási hatásoknak jobban kitett tevékenységek során. Különösen a bizonytalanabb kimenetelű, gyorsan változó időjárási helyzetekben célszerű a szokásosnál gyakrabban és részletesebben tájékozódni a várható időjárás felől.

Második szint (narancs)

Veszélyt hordozó időjárási jelenség, amely káreseményekhez vezethet, vagy akár személyi sérülést, balesetet is okozhat. Érvényben lévő veszélyjelzés esetén legyünk nagyon körültekintőek, vigyázzunk saját biztonságunkra és értékeinkre. Részletesen tájékozódjunk az időjárás alakulásáról.

Harmadik szint (piros)

Veszélyes, komoly károkat okozó, sok esetben emberi életet is fenyegető időjárási jelenségek, amelyek rendszerint kiterjedt területeket érintenek. Érvényben lévő veszélyjelzés esetén legyünk különös figyelemmel értékeinkre és saját biztonságunkra. Folyamatosan kísérjük figyelemmel a legfrissebb hivatalos meteorológiai információkat. Minden körülmények között kövessük a hatóságok utasításait. Tartózkodjunk biztonságos helyen. A veszélyjelzés e legmagasabb (piros) szintjére már csak a meglehetősen ritkán előforduló események kerülnek.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

Fáradt, ideges, rossz a kedve? Így hat ránk a folyton változó időjárás

Fáradt, ideges, rossz a kedve? Így hat ránk a folyton változó időjárás

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához