Ezeket látta már?

Már az enyhe covid is komoly memóriazavarokat okozhat a fiataloknál

enyhe covid memóriazavar, agyi köd

A legújabb vizsgálatok eredményei nem túl bíztatóak.

A covid, melyet elsősorban légúti tünetek jellemeznek, hatással van a központi idegrendszerre is, és neurológiai problémákhoz vezethet, mint például fejfájás és a kognitív változások. Az MRI vizsgálatok kimutatták, hogy a covid betegeknél anatómiai agyi változások - mint a szürkeállomány csökkenése és térfogatcsökkenés - figyelhető meg olyan területeken, mint a hippocampus és amygdala, melyek gyakran társulnak kognitív hiányosságokhoz.

A Translational Psychiatry című folyóiratban 2019-ben megjelent eset-kontroll vizsgálat során MRI és kognitív tesztek segítségével vizsgálták az agy szerkezetét, működését enyhe covidos serdülőknél és fiatal felnőtteknél Olaszországban. A kontrollcsoporttal való összehasonlítás során kiderült, hogy az eredmények szignifikáns változásokat mutattak az agyi régiókban, különösen a szaglás és kognitív képességek terén. Csökkent agytérfogatot és funkcionális kapcsolatokat észleltek, például a bal hippocampus és amygdala területein. Ugyanakkor nem találtak szignifikáns különbséget a teljes agyi kapcsolódásban, ami azt sugallja, hogy ezek a változások lokálisak és nem széles körben elterjedtek.

Bár a kutatások főként súlyos esetekre és idősebb felnőttekre koncentrálnak, a COVID-19 gyakran érinti a serdülőket és fiatal felnőtteket is, akik hosszú távú kognitív tünetekkel küzdenek. Mivel ez a populáció a legnagyobb és legkevésbé vizsgált csoport, létfontosságú, hogy jobban megértsük a covid agyi és kognitív hatásait serdülők és fiatal felnőttek körében. Ezért a tanulmányban részt vevő kutatók anatómiai, funkcionális és kognitív eredményeket hasonlítottak össze longitudinális elrendezésben, lehetővé téve a covid előtti és utáni különbségek felmérését Lombardiából, a járvány egyik fő gócpontjából származó serdülőknél és fiatal felnőtteknél.

Az eredmények arra utalnak, hogy tartós szerkezeti és funkcionális változások figyelhetők meg a covidos serdülőknél és fiatal felnőtteknél bizonyos agyi régiókban, beleértve a szürkeállomány csökkenését és a lokalizált funkcionális kapcsolatok változását, amelyek összefüggésben állnak a kognitív funkciók csökkenésével, különösen a memória terén.

Az ilyen agyi és kognitív változások élettartamának és lehetséges visszafordíthatóságának jobb megértése érdekében további kutatásokra van szükség, javítva ezzel a covid utáni tünetek megértését.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

Koronavírus és depresszió: ilyen összefüggést találtak a kutatók

Koronavírus és depresszió: ilyen összefüggést találtak a kutatók

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

covid

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához