Ezeket látta már?

Energiaitalokat tesztelt a Nébih - ez lett az eredmény

energiaital teszt Nébih Szupermenta program hírek

A Szupermenta programban az energiaitalok kerültek fókuszba.

Az energiaitalokat is elemeire bontotta a Szupermenta program. A termékteszt során a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriumaiban elsősorban a termékek koffein-, taurin-, cukor-, édesítőszer-, valamint vitamintartalmát vizsgálták. Biztonsági probléma nem merült fel. Élelmiszerminőségi hibát egy energiaitalnál állapítottak meg a szakértők, valamint több esetben, 35-ből 28 terméknél adódott jelölési probléma.

A Szupermenta programban az energiaitalok kerültek a középpontba: összesen 35 terméket vizsgáltak a szakemberek. A tesztelt italok közül 15 kizárólag cukorral, 12 pedig édesítőszerrel készült, míg 8 termék cukrot és édesítőszert is tartalmazott. Származásukat tekintve 20 magyar és 15 külföldi előállítású volt, kiszerelésükre nézve pedig 250 ml-es és 500 ml-es italok szerepeltek a tesztben - írja a Nébih.

Összetevők

Az energiaitalok általában koffeint, cukrot és/vagy édesítőszert, valamint egyéb, táplálkozási vagy élettani hatással rendelkező anyagot, például taurint, glükuronolaktont, vitaminokat tartalmaznak. Esetenként különböző növényi kivonatokat (guarana, ginseng) is felhasználnak a receptúrákban. Mindezen összetevőket változó mennyiségben és kombinációban tartalmazzák ezek a szénsavas, alkoholmentes italok. Fontos kiemelni, hogy egészséges felnőttek számára készül, jellemzően magas a koffeintartalma, ezért fogyasztása gyermekek, valamint terhes vagy szoptató nők számára nem javasolt.

A Nébih laboratóriumaiban végzett élelmiszerbiztonsági és -minőségi vizsgálatok részeként többek között a termékek koffein-, taurin-, cukor-, édesítőszer-, valamint vitamintartalmát ellenőrizték. Az energiaitalokban mért koffein mennyisége 13,8 és 35 mg/100 ml között mozgott.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) tudományos véleménye szerint egészséges felnőtteknél az egyszeri 200 mg, valamint a napi 400 mg koffeinfogyasztás nem jelent egészségügyi kockázatot. A tesztelt energiaitalok esetében egy doboz ital elfogyasztásával nem érjük el az egyszeri 200 mg koffein mennyiséget, a nagyobb kiszerelésű termékekkel azonban egyszerre akár 160 mg koffeint is bevihet a fogyasztó. A termékkör kedvelőinek fontos figyelembe venniük az egyéb élelmiszerekkel (pl. kávé, tea, csokoládé) bevitt koffeint is, hogy a koffeinfogyasztásuk ne lépje túl az egyszeri 200, illetve a napi 400 mg-ot.

Az uniós jogszabály szerint, ha egy terméket hozzáadott vitamint tartalmazó élelmiszerként jelölnek, akkor annak jelentős mennyiségben kell tartalmaznia az ígért plusz vitamint. A „jelentős mennyiség” az italok esetében azt jelenti, hogy az adott vitamin napi beviteli referenciaértékének legalább 7,5%-át kell 100 milliliterenként tartalmaznia a terméknek. E téren a laboratóriumi vizsgálatokon mindössze egy termékkel akadt probléma, ugyanis annak B12-vitamin mennyisége nem érte el a szükséges minimumot.

Egy energiaital bérgyártást végző élelmiszer-vállalkozás elmulasztotta bejelenteni e tevékenységét az illetékes élelmiszerlánc-felügyeleti hatóságnál. A mulasztás miatt a hatósági felügyelők eljárást indítottak.

A tesztelt energiaitalok közül 28 termék nem felelt meg maradéktalanul a jelölési előírásoknak. Szabálytalanságok többek között a megnevezés, a koffeintartalom jelölése, az összetevők, a termék és az elsődleges összetevők származásának feltüntetése, valamint a tápértékjelölés kapcsán adódtak. Az energiaitalok jelölése több esetben is megtévesztő volt a fogyasztók számára. Két ital fantázianevében például szerepelt a „guarana” szó, miközben a termékek nem tartalmazták ezt az anyagot. Előfordult olyan probléma is, hogy származási helyként Ausztriát jelölték meg a csomagoláson, azonban a beküldött gyártmánylap alapján Magyarországon állítják elő a terméket. Három „cukormentes”-ként jelölt energiaitalhoz pedig cukrot tartalmazó alapanyagkeveréket használtak fel, ezt azonban az összetevők között nem jelölték. Az alapanyagkeverékben található cukor a késztermék cukortartalmát csak kis mennyiségben növelte meg, azonban ez bizonyíthatóan hozzájárul a termék ízének kialakításához.

A feltárt hibák miatt az érintett élelmiszer-vállalkozókkal szemben hatósági eljárás indult. A hatósági felügyelők élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabtak ki, melyek együttes értéke 2.662.000 forint volt.

További információk, érdekességek és a részletes vizsgálati eredmények elérhetőek a Nébih Szupermenta termékteszt oldalán. https://szupermenta.hu/energiaitalok-a-szupermenta-tukreben/

Forrás: Nébih
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához