Ezeket látta már?

Ha ezt a lehetőséget megragadja, gyorsabban boldogulhat az egészségügyben

egészségügyi startup kórház egyetem kutató EIT

Magyar egészségügyi startupok, kkv-k, kórházak, egyetemek és kutatóintézetek kapnak lehetőséget, hogy innovációikat gyorsabban piacra juttassák a SPICE program keretében.

A hazánk mellett a régió 18 országában meghirdetett programban 160 000 euró támogatás érhető el, melyet a csapatok fejlesztéshez, innovációik kereskedelmi hasznosításához és mentorálásra használhatnak fel. A résztvevők számára elérhetővé válik továbbá az egészségügyi innovátorok legnagyobb európai ökoszisztémáját összefogó EIT Health teljes kapcsolatrendszere, know-how-ja, szakértelme és tőkéje is.

Új, potenciálisan sorsfordító lehetőség nyílik meg a magyar egészségügyi innovátorok előtt vállalkozásaik felskálázására, köszönhetően a SPICE (Strategic Partnership Initiatives for Competitive Edge) nevű új kezdeményezésnek, amelyet az EIT Health InnoStars, az Európai Unió intézményeként működő Európai Innovációs és Technológiai Intézet egészségügyre fókuszáló egysége hirdetett meg. A SPICE program célja, hogy legfeljebb 10 kiválasztott csapat számára segítse az egészségügyi megoldások gyors piacra lépését. A program keretében akár 100 000 euró értékben biztosítanak személyre szabott fejlesztési és piacra lépési támogatást szolgáltatások formájában, valamint további 60 000 euró értékben szakértői mentorálást és coachingot.

A pályázati felhívás október 31-én zárul. Az EIT Health InnoStars ebben az új programban startupok, kkv-k és egyéb intézmények jelentkezését várja Magyarországról, valamint további, az EIT regionális innovációs rendszere (RIS) által támogatott 18 olyan közép-, kelet- és dél-európai országból, ahol az innováció mértéke általában mérsékeltebb, mint Nyugat- és Észak-Európában.

A támogatható pályázóknak – amelyek lehetnek startup vállalkozások, egyetemek, kórházak, kkv-k vagy kutatóintézetek – olyan innovatív egészségügyi megoldásokat kell bemutatniuk, amelyek elérték legalább a 6. technológiai készültségi szintet (TRL 6), ami azt jelenti, hogy megoldásaik a prototípus fázisban vannak, és már demonstrálták működőképességüket releváns körülmények között. Ez döntő lépés azon vállalatok számára, amelyek készen állnak arra, hogy a korai fejlesztési fázisból a valós alkalmazás és a kereskedelmi hasznosítás felé lépjenek tovább.

Átfogó támogatás a növekedéshez

A kiválasztott csapatok legfeljebb 100 000 euró értékben vehetnek igénybe különböző szolgáltatásokat a programban részt vevő európai szakértő partnerek részéről. Ezek a szolgáltatások segítik a résztvevőket a piacra lépés során felmerülő legfontosabb kihívások leküzdésében, például a szabályozásoknak való megfelelés, a klinikai validálás, a technológiai innováció, az adatvédelem és a kereskedelmi stratégia területén. A pénzügyi támogatáson túl a SPICE program résztvevői egyedi igényeikre szabott szakértői mentorálást és coachingot is igénybe vehetnek. A csapatok 60 000 euró értékben kaphatnak gyakorlati útmutatást Európa vezető egészségügyi innovációs hálózata, az EIT Health InnoStars szakértői körétől. Ez a mentorálás az innovatív megoldások felskálázásával kapcsolatos kihívásokra összpontosít, a befektetők megtalálásától az egészségügyi terület speciális szabályozási környezetének megismertetéséig.

A SPICE program új távlatokat nyit az innovátorok előtt Magyarországon és Európa-szerte – mondta el Alessio Smeraldo, az EIT Health InnoStars üzletfejlesztési vezetője. –A személyre szabott szolgáltatásokhoz és szakértői mentoráláshoz való hozzáféréssel a SPICE lehetővé teszi az újító vállalkozók számára, hogy eligazodjanak az egészségügyi ágazatban a kereskedelmi forgalomba hozatal kihívásai között, és versenyelőnyre tegyenek szert a piacon. Célunk, hogy a nagy potenciállal rendelkező megoldások köré sikeres, skálázható vállalkozásokat építsünk fel, amelyek képesek boldogulni az európai egészségügyi piac versenyében.”

Hosszú távú kapcsolatok kialakítása egy elit hálózatban

Az EIT Health által korábban támogatott Insimu Patient sikertörténete is jelzi, hogy hatalmas potenciál van a magyarországi startupokban, a SPICE program pedig további lehetőségeket kínál a magyar innovátoroknak, hogy bekapcsolódjanak egy szélesebb európai hálózatba, és kritikus erőforrásokhoz jussanak.

A SPICE program egyik legfontosabb előnye, hogy a résztvevők Európa legnagyobb egészségügyi innovációs hálózata, az EIT Health InnoStars tagjaivá válhatnak – tette hozzá Alessio Smeraldo. – A tagság ebben a hálózatban hosszú távú erőforrásokhoz, széles körű együttműködési lehetőségekhez és stratégiai partnerségekhez biztosít hozzáférést, amelyek elengedhetetlenek egy sikeres egészségügyi vállalkozás növekedéséhez. A SPICE résztvevői nemcsak a program azonnali támogatásából részesülnek, hanem profitálhatnak az EIT Health InnoStars révén elérhető hosszú távú kapcsolatokból és lehetőségekből is.”

Jelentkezés a SPICE programra

A pályázati felhívásra október 31-ig lehet jelentkezni. A SPICE program a tervek szerint 2024 végén indul, és egy teljes éven át tart, folyamatos támogatást nyújtva a csapatoknak az egészségügyi innovációk finomításához és fejlesztéséhez.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához