Ezeket látta már?

Egészségpénztár és munkahelyi egészségmegőrzés – így járhat jól a munkáltató és a munkavállaló is

egészségpénztár munkahelyi egészségmegőrzés munkáltató munkavállaló

A munkavállaló vitathatatlan érdeke a gyors gyógyulás, és nem csak az egészségi vetülete miatt, hanem anyagi szempontból is.

Az egészségügy Magyarországon érzékeny téma, és az állami ellátásra a covid járvány óta még nagyobb figyelem irányul. A felmérések rendre azt mutatják, hogy az egészségügyi szolgáltatások hozzáférhetőségével elégedetlenek az emberek. Ezen a problémán a munkaadó is segíthet, így a cég és a munkavállaló is jól jár.

Augusztus 26-án jelent meg az MNB 2024. I. féléves tájékoztatója a pénztárak prudenciális adatairól. Az egészségpénztárak taglétszáma – az eddigi trendbe illeszkedve – tovább nőtt. Különösen érdekes, hogy míg az egészségpénztári költések több mint fele hagyományosan gyógyszerekre és gyógyászati segédeszközökre meg el, ebben a félévben a magánorvosi szolgáltatásokra költött összeg már alig marad el ettől. Ha csak a gyógyszerekre fordított kiadásokat nézzük, akkor pedig meg is haladta azt.

A magánorvosi szolgáltatásokra fordított összeg az egészségpénztárból 2024. I. negyedévében csaknem 28 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakában költött összeget. Az emberek egyre növekvő mértékben támaszkodnak a magánegészségügyre, miközben az egészségügyi költségeikből egyre nagyobb részt fizetnek saját zsebből. Az egészségpénztárak vagyona 15,1 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakában kezelt összeget.

Az MNB adataiból ugyanakkor az is látszik, hogy a magánszemélyek befizetéseinek aránya negyedévről negyedévre nő. Mostanra a befizetések 85,6 százalékát a tagok saját maguk fizetik be, míg a munkáltatói befizetés aránya mindössze 14,4 százalék.

Az egészségmegőrzés és a munkavállalók jóléte azonban egyre fontosabbá válik a mai munkaerőpiacon is. A munkavállaló vitathatatlan érdeke a gyors gyógyulás, és nem csak az egészségi vetülete miatt, hanem anyagi szempontból is. A betegség nem csak azért drága, mert ilyenkor gyógyszerre és orvosra kell költeni, hanem mert közben a munkából is kiesik a munkavállaló. A jövedelme a betegség ideje alatt jelentősen csökken, épp akkor, amikor többlet kiadásokkal kell számolnia.

Egészség a munkáltatótól

A munkaadónak szintén érdeke, hogy a munkavállalói minél egészségesebbek legyenek, ha pedig megbetegszenek, akkor minél gyorsabban felgyógyuljanak, hisz a kieső dolgozó a cégnek közvetlen anyagi veszteséget jelent. Ezt a megfelelő munkahelyi környezet kialakításán és a munkahelyi stressz minél nagyobb mértékű csökkentésén túl közvetlenül is tudja támogatni.

Az emberek számára az egészség az egyik legfontosabb érték, melynek megrendülése komoly anyagi és pszichés terhet ró rájuk. Ezért a munkahelyi elégedettséget és a dolgozók elhivatottságát nagyban növeli, ha a munkaadó a munkavállalók egészségének fenntartásában rész vállal. Az egészségpénztár megfelelő eszköze lehet a dolgozók egészségügyi támogatásának, és a munkavállaló több lehetőség közül is választhat.

Egészségpénztári tagdíj-hozzájárulás és adomány a munkavállaló részére

Az egészségpénztári tagdíj-hozzájárulás gyakran a céges cafeteria része, de ettől függetlenül is adható. Ilyenkor a munkavállaló saját maga lép be az egészségpénztárba, és a céges béren kívüli juttatási keretből maga határozhatja meg, hogy mekkora összeget kér az egészségpénztári számlájára.

Az adomány ehhez hasonló, azonban itt a vállalat dönti el, hogy mekkora összeget fizet be a munkavállaló egészségszámlájára. Alapvető szabály, hogy ezt a juttatást a munkáltató egységesen adhatja a munkavállalói számára, tehát mindenkinek adott összeget, vagy például a bérük adott százalékát juttathatja.

Az munkáltatói tagdíj-hozzájárulás és az adomány a munkáltató számára bérként adózik (69,92 százalék), tehát a munkáltatónak nem olcsóbb ez a juttatás, mintha bért fizetne. Ugyanakkor a munkavállaló valóban az egészségére fordíthatja a kapott összeget, de azt maga dönti el, hogy az egészégpénztár szolgáltatásai közül melyiket választja.

A munkavállaló számára további előny, hogy a számlájára érkező összeg után 20 százalékos, legfeljebb évi 150 ezer forint összegű adóvisszatérítést kérhet, amely szintén felfogható egyfajta béren kívüli juttatásként. A munkavállaló a munkáltatói befizetéseket saját maga is kiegészítheti, így növelheti az adókedvezmény lehetséges összegét.

Célzott támogatás egészségpénztárból

A célzott támogatás a munkáltató számára kedvezőbb módon, 33,04 százalékkal adózik. Itt a munkavállalónak nincs névre szóló egészségszámlája, helyette a munkáltató nevére nyílik meg a számla.

Ennél a támogatásnál a munkáltató határozza meg, hogy pontosan milyen szolgáltatást vehet igénybe a munkavállaló az egészségpénztáron keresztül. Lehetőséget biztosíthat például arra, hogy a dolgozói évente szűrővizsgálatokon vegyenek részt, látásvizsgálatot vagy fogászati vizsgálatot biztosíthat számukra, illetve választása szerint önsegélyező pénztári szolgáltatást is adhat.

A munkavállalónak megérheti saját számát nyitni

Mindenkinek, aki költ saját zsebből az egészségére, megéri egészségpénztári számlát nyitni. Ha a munkáltató befizet a számlára, akkor azt a munkavállaló akár egyedi befizetésekkel, akár rendszeres befizetéssel kiegészítheti. Célzott támogatás mellett pedig a munkavállaló bármikor, bármelyik egészségpénztárnál nyithat saját számlát.

Az egészségpénztárak igyekeznek egyre modernebb szolgáltatásokkal segíteni az új és régi tagok belépését és pénztárhasználatát. Több pénztárba akár online beléphetünk, az ezen szolgáltatást nyújtó pénztárak sorában az Allianz Egészségpénztár a legújabb. Online kitölthető belépési nyilatkozattal, AVDH-s, papírkímélő ügyfélazonosítással csatlakozhatnak az új pénztártagok. Az Allianz mindössze 85 forintos havidíj mellett alap egészségbiztosítási csomagot is kínál a tagjainak.

Az OTP Egészségpénztár számos akcióval várja új és régi tagjait, és most indított egy, az ajánlóprogramjához kötődő, illetve azt kiegészítő nyereményjátékot komoly pénznyereményekkel.

A Patika Egészségpénztár számos modern szolgáltatása mellett a munkáltatók számára is kedvező feltételeket biztosít. A Patika számos vállalkozással áll kapcsolatban, így nagy tapasztalata van a céges egészségpénztári szolgáltatások terén.

Hosszú távú előnyök

Az egészségpénztári tagság nemcsak rövid távon, hanem hosszú távon is számos előnnyel jár. Az egészségügyi kiadások finanszírozásának lehetősége hozzájárul ahhoz, hogy a munkavállalók rendszeresen részt vegyenek orvosi vizsgálatokon, és időben kezeljék az esetlegesen felmerülő egészségügyi problémákat. Ez hosszú távon javítja a munkavállalók egészségi állapotát, és csökkenti a krónikus betegségek kialakulásának esélyét.

A munkáltatók számára az egészségpénztári támogatás hosszú távon is megtérülő befektetés, hiszen az egészségesebb munkavállalók produktívabbak, kevésbé hiányoznak betegség miatt, és kevésbé terhelik a cég erőforrásait. Ezen túlmenően, a dolgozók hosszú távú elégedettsége és lojalitása is növekszik, ami szintén pozitív hatással van a cég működésére.

Az egészségpénztári tagság tehát egy olyan eszköz, amely hozzájárul a munkahelyi egészségmegőrzéshez, a munkavállalók jólétéhez és a cég hosszú távú sikeréhez. Az egészségesebb munkavállalók jobb teljesítményt nyújtanak, ami a cég eredményeiben is megmutatkozik. Ezért a munkáltatók számára érdemes megfontolni az egészségpénztári tagság támogatását és a munkahelyi egészségmegőrzési programok bevezetését, hiszen ezek hosszú távon mindkét fél számára jelentős előnyökkel járnak.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

Gondoskodjon az egészségéről: így járhat szűrővizsgálatokra egészségpénztárból

Gondoskodjon az egészségéről: így járhat szűrővizsgálatokra egészségpénztárból

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához