Ezeket látta már?

Infláció: ezért nem értéktelenedik el az egészségpénztárban tarott pénz, sőt!

egészségpénztár, megtakarítás, haszon, spórolás, egészségbiztosítás, egészségügyi kiadás

Az egészségpénztár nagyszerű módot kínál arra, hogy az egészségünkre költsünk, miközben spórolunk is az egészségügyi kiadásainkon.

De most, hogy a befektetéseinkre egyébként is magasabb hozamot érhetünk el, még megtakarítást is megérheti képezni az egészségszámlánkon. Simondán Eszter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője avat be a részletekbe.

Hogyan spórolhatunk az egészségpénztárral?

Az egészségpénztár azok számára éri meg igazán, akik személyi jövedelemadót fizetnek, tehát munkabérből élnek vagy egyéni vállalkozásuk az szja hatálya alá tartozik. Az egészségpénztárba befizetett összeg 20%-át, legfeljebb 150 000 forintot visszaigényelhetünk az abban az évben befizetett adónkból.

Az egészségpénztári számla fenntartása nincs ingyen, de itt számlavezetési díjat nem kell fizetnünk, mint a bankszámlák esetében. A pénztár a befizetésünk egy adott százalékát vonja le működési költség címén.

Ez a levonás lehet sávos. Ilyenkor minél magasabb összeget fizetünk be a pénztárba az év során, annál alacsonyabb a levont költség. Illetve lehet egységes is, amikor a befizetéstől függően egy adott százalékot von le a pénztár.

Így az egészségpénztárral – a költséggel együtt – 12-17%-ot megtakaríthatunk az egészségügyi kiadásainkon. Az előző éves átlagos infláció 14,5% volt, így ezeket a költéseinket lényegében megvédhetjük az inflációtól.

Az egészségpénztár különleges megtakarítási forma

Az egészségpénztár eltér más megtakarítási formáktól. Itt ugyanis nem az a fontos, hogy pénzt halmozzunk fel. A lényeg, hogy a pénztárból költsünk az egészségünkre, és így megkapjuk utána az akár 150 000 forint adó-visszatérítést. Ez egy állami támogatás az öngondoskodásunkért cserébe, azért, hogy törődünk a saját egészségünkkel, és ezáltal terhelést veszünk le az állami egészségügyi rendszerről.

A statisztikák ugyanis azt mutatják, hogy akinek van egészségpénztári számlája, és használja is, az egészségtudatosabb. Hamarabb megy orvoshoz, ha valami problémája van, és gyakrabban jár szűrővizsgálatokra.

Egészségpénztáron keresztül fizetni már csak azért is megéri, mert ma már az emberek nagy része költ magánorvosra, és persze gyógyszereket és egyéb, a pénztárban elszámolható termékeket is vásárol.

A skála széles, a dm és Rossmann üzletekben például ezernél is több terméket fizethetünk az egészségpénztári kártyánkkal. Figyeljük a polcokon lévő címkéken az EP betűket.

Az egészségpénztárban tartott pénzünkre hozamot is kapunk

De mi a helyzet akkor, ha valamilyen nagyobb orvosi beavatkozásra gyűjtünk, például egy komolyabb fogorvosi kezelésre, magánkórházi szülésre, vagy egynapos sebészeti műtétet tervezünk magánorvosi keretek között?

Esetleg önsegélyező szolgáltatásra tartalékolnánk, amelyeknél feltétel, hogy csak a 180 napja a pénztárban tartott keretünk terhére igényelhetjük. Ilyen lehet a lakáshitel törlesztése, a születési támogatás vagy a beiskolázási, tanévkezdési támogatás.

Ilyenkor sem kell aggódnunk – mondja Simondán Eszter. Először is az adó-visszatérítést a befizetéseink után kapjuk, tehát akkor is megkapjuk, ha a befizetés után azonnal felhasználjuk, de akkor is, ha csak két év múlva.

Ugyanakkor az egészségszámlánkon tartott összegre a pénztár hozamot fizet. Nem kell tehát amiatt aggódnunk, hogy a pénztárban lévő pénzünk elértéktelenedik. Ez pedig fontos, hiszen egy-egy komolyabb beavatkozásra milliós nagyságrendű összeget is össze kell gyűjtenünk

Mennyi hozamot fizet az egészségpénztár?

Az egészségpénztárak szigorú szabályok mentén fektethetik csak be a rájuk bízott vagyont, hiszen nem veszíthetik el a pénztártagok pénzét. A cél ugyanis az, hogy a tagok jobban azáltal, hogy az egészségpénztáron keresztül költenek az egészségükre.

A jogszabály pontosan meghatározza, hogy milyen eszközökbe fektethet a pénztár, és milyen arányban. Tarthatja a pénztári vagyont állampapírokban és kincstárjegyekben, vagy olyan értékpapírokban, amelyekért az állam kezességet vállal.

Kötvényekbe és részvényekbe is fektethet, de ugyanazon kibocsátótól legfeljebb 30% lehet az arány a teljes portfólión belül. Az állampapírokra ilyen megkötés nem vonatkozik, tehát az állampapírok aránya magasabb is lehet ennél. Ez azért is jó hír, mert jelenleg az állampapírok magas hozamokat fizetnek, így a pénztári megtakarításunk is jól kamatozik.

Vásárolhat és tarthat ingatlanokat is, ez a befektetéseinek legfeljebb 20%-a lehet. Bankbetétje is lehet, de a betétek és ugyanazon az intézmény által kibocsátott értékpapírjainak az aránya nem lehet nagyobb 20%-nál. Csak long (hosszú) ügyletei lehetnek, tehát kockázatosabb short pozíciót nem nyithat.

Jelenleg tehát egyáltalán nem járunk rosszul, ha a pénzünket egészségpénztárban tartjuk. A pénztár negyedévente fizet hozamot, és ezt jóváírja az egészségszámlánkon. Arra azért figyeljünk, hogy ha nem fizetünk tagdíjat, akkor a pénztár azt a hozam terhére levonhatja.

Ha nem akarunk sok pénzt tartani a számlánkon

Mi a helyzet akkor, ha nem gyűjtenénk éppen semmire? Erre is van megoldás – mondja a szakértő. Vannak egészségpénztárak, amelyek modern, automatikusan feltöltődő pénztári kártyát kínálnak.

Ezekben a kártyákban az a speciális, hogy közvetlenül összeköthetjük őket a bankkártyánkkal. A Patika Egészségpénztár egészségkártyája például automatikusan feltöltődik egy általunk előre beállított összeggel, ha az egyenlegünk egy bizonyos összeghatár alá esik.

Ez mindig egy fix összeg, tehát ha azt szeretnénk, hogy az egyenlegünk soha ne legyen 20 000 forint alatt, akkor ezt be tudjuk állítani. Így sosem fordulhat elő, hogy ott állunk a gyógyszertárban, vagy a dm kasszájánál, és nem tudunk fizetni az egészségkártyánkkal.

Ez nagyon kényelmes kártyahasználatot tesz lehetővé, és ha akarjuk, a minimális egyenleget szabadon változtathatjuk. A bankkártyánkról átvett összeg pedig kártyás befizetésnek minősül, így ez után az összeg után is megkapjuk az adó-visszatérítést és utalási díjat nem kell fizetnünk érte.

A Prémium és az IZYS Egészségpénztárak is kínálnak hasonló kártyát. Náluk mindig az aktuális vásárlás összegével töltődik az egészségkártya, tehát ha a magánorvosnál 30 000 forintot kell fizetnünk, de nincs pénz az egészségszámlánkon, akkor a bankkártyával összekötött kártya 30 000 forintot + a pénztár költségét veszi át a bankkártyánkról. Az IZYS-nél ráadásul a kártyás fizetésekre kedvezményes költség érvényes.

Az egészségpénztárba belépni könnyű

Az egészségpénztárak között kalkulátor segítségével könnyedén megtalálhatjuk a nekünk megfelelő pénztárat. Azt is meg tudjuk nézni, hogy melyik pénztár milyen funkciókat kínál, így ha nekünk fontos például az automatikusa töltődő kártya, akkor ez alapján is választhatunk.

A pénztárak egy része online belépési lehetőséget is kínál, ami rendkívül egyszerű, és mindössze 10-15 percet vesz igénybe.

Az OTP Egészségpénztárnál például a honlapon található űrlapot, a belépési nyilatkozat online verzióját kell kitöltenünk. Itt minden szükséges funkciót beállíthatunk, azt is, hogy havonta mekkora összeget tervezünk befizetni a pénztárba. A pénztár számára kötelező ügyfélazonosítást végezni, hiszen a rá bízott pénzünket kezeli majd.

Az azonosítást az Ügyfélkapun elérhető AVDH segítségével is hitelesíthetjük. Ez a lehetőség egyébként gyakran olyan pénztáraknál is elérhető, amelyek egyébként nem kínálnak online belépési lehetőséget. Ebben az esetben az AVDH így is papírkímélő módot kínál a pénztárhoz való csatlakozásra.

Online sok mindent intézhetünk

Online ma már sok pénztárral kapcsolatos ügyünket intézhetjük. De nem csak a pénztárak felelnek meg ezeknek az igényeknek. Magánorvost is kereshetünk, vagy termékeket vásárolhatunk, és akár az egészségkártyánkkal is fizethetünk.

Használjuk az egészségpénztár lehetőségeit minél széleskörűbben, és spóroljunk az egészségügyi kiadásainkon.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Egészségpénztár és egészségbiztosítás: kiválthatjuk velük az államit?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#egészségpénztár

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához