Ezeket látta már?

Így gondoskodhatunk saját időskorunkról az egészségpénztárral

egészségpénztár időskori gondoskodás

Az egészségpénztár azoknak éri meg, akik személyi jövedelemadót fizetnek, és ezért igénybe vehetik a kapcsolódó adókedvezményt. A pénztár azonban a teljes életutunkon tud támogatni, így idős korunkban is. A BiztosDöntés.hu szakértőjét kérdeztük a témáról.

Időskorban várható, hogy az egészségügyi kiadások növekednek, hiszen vélhetően többet kell orvoshoz járnunk, többet költünk gyógyszerre, szűrővizsgálatra, szemüvegre és még sorolhatnánk. Épp akkor növekednek meg a kiadásaink, amikor a jövedelmünk gyakran csökken, vagy legalább is korlátozottan növekedhet.

Ez nem azt jelenti, hogy alacsonyabb színvonalú ellátásban lesz részünk, de talán nem engedhetjük már meg magunknak a magánorvost, és lehet, hogy egy ponton ápolásra is szorulunk majd. Ezekre az eseményekre némi tudatossággal előre készülhetünk. Ráadásul azért is tehetünk, hogy öreg korunkra lehetőleg minél egészségesebbek maradjunk.

Már egész fiatal kortól megéri az egészségpénztár

Már 16 éves kortól lehet valaki egészségpénztári tag, a belépéssel mégis érdemes megvárni azt a kort, amikor már személyi jövedelemadót is fizet egy fiatal. Az egészségpénztár ugyanis ekkor éri meg igazán.

Az egészségpénztárba befizetett összeg 20 százaléka, legfeljebb évi 150 ezer forint visszaigényelhető a befizetett személyi jövedelemadóból, így komoly megtakarítást érhetünk el az egészségügyi költéseinken – foglalja össze Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu szakértője. Az egészségpénztár szolgáltatásait ráadásul a családtagokra is kiterjeszthetjük, így a család együttes kiadásain spórolhatunk.

Fizethetjük innen a gyermekek, szülők, testvérek, házastárs orvosi vizsgálatait és gyógyszereit, illetve vehetünk igénybe számukra egyéb szolgáltatásokat, az adókedvezményt pedig mindezen költésekhez szükséges befizetés után megkapjuk, az értékhatáron belül.

Az időskorra kétféleképpen is készülhetünk, és ez nem csak a jövőbeli egészségünk szempontjából fontos, de anyagi haszna is van.

Vigyázzunk az egészségünkre már ma

Az egészségügyi szakemberek egységes véleményen vannak abban, hogy a szűrővizsgálat életet ment. A korán felismert betegségek gyorsabban, könnyebben és olcsóbban gyógyíthatók, illetve elkerülhető súlyosabb problémák kialakulása.

Az egészségpénztáron keresztül számos szűrővizsgálat igénybe vehető, és vannak olyan egészségpénztárak, ahol szűrővizsgálati csomagok is elérhetők.

A Prémium Egészségpénztár kétévente igénybe vehető szűrővizsgálati csomagot kínál, amelyet havi rendszerességgel fizethetünk. Így elkerülhetjük, hogy egyszerre nagy összeget kelljen kifizetnünk egy több vizsgálatból álló szűrésért.

Vannak olyan egészségpénztárak, amelyek olyan választható egészségbiztosítási csomagokat, amelyek tartalmaznak szűrővizsgálatokat is. Az OTP Egészségpénztár három csomagot kínál, amelyek közül kettőben van szűrés is.

Az egészségbiztosítás önmagában is segíthet az egészség fenntartásában, hiszen a biztosítás terhére igénybe vehető vizsgálatokon többnyire rövid időn belül részt vehetünk.

A szűrővizsgálatok nem csak a jövőbeli nagyobb kiadástól kímélnek meg, de a jelenben is anyagi előnnyel jár, ha használjuk ezeket – emeli ki a BiztosDöntés.hu szakértője. Az orvosi javaslat alapján igénybe vett szűrővizsgálatok, illetve a prevenciós szolgáltatások árának 10 százaléka szintén visszaigényelhető adóvisszatérítés formájában. Ha tehát a befizetéseink alapján önmagában nem érjük el a 150 ezer forintos keretet, akkor szűrővizsgálatok igénybevételével növelhetjük a visszaigénylés mértékét.

Építsünk megtakarítást időskorunkra

Az egészségpénztár alapvetően arra való, hogy általa pénzügyileg tudatos módon tartsuk fent az egészségünket, tehát megtakarítunk, de egyben költünk is. Ebben jelentősen különbözik más megtakarítási formáktól. Ez azonban nem jelenti, hogy nem építhetünk itt megtakarítást, sőt, ha megtehetjük, akkor érdemes is.

Több olyan szolgáltatás is van, amelyhez érdemes némi pénzt gyűjteni. Ilyen például az idősgondozás támogatása vagy az otthoni ápolás támogatása, mindkettő önsegélyező szolgáltatás, azaz legalább fél éves megtakarítás szükséges hozzá. Ezek a szolgáltatások nagyban segíthetik az életünket, ha ápolásra szorulunk, vagy ha nekünk kell valakit ápolnunk.

Az egészségpénztárban van lehetőség arra, hogy a megtakarított pénzünket két évre lekössük. A lekötött összeg 10 százalékát szintén visszaigényelhetjük adóvisszatérítés formájában – hívja fel a figyelmet Gergely Péter. Az adókedvezmény a lekötés évében számít majd.

Az egészségpénztár a nála tartott összeg után negyedévente hozamot is fizet, amelyet kamatadó vagy más költség nem terhel.

Számos egyéb szolgáltatás elérhető

Az egészségpénztárak mára számos kényelmi megoldással segítik a hatékony pénztárhasználatot. Ilyen például a bankkártyával összeköthető egészségkártya, amely lehetővé teszi, hogy akkor is költsünk az egészségpénztár terhére, ha ott erre nem elegendő az egyenlegünk.

Ilyen kártyát biztosít tagjainak a Prémium Egészségpénztár és az OTP Egészségpénztár is, illetve automatikusan feltöltődő kártyát kínál a Patika Egészségpénztár és az Új Pillér Egészségpénztár.

AZ OTP Egészségpénztár és a Prémium Egészségpénztár is kínál alacsony, mindössze havi pár száz forint díjért igénybe vehető alap egészségbiztosítást, amely a kritikus betegségek esetén nyújtanak fedezetet. A Prémium Védőháló biztosítását a BiztosDöntésen keresztül belépő új tagok most fél évig ingyen kapják.

Ezen kívül az élet számos területén használhatók még az egészségpénztár szolgáltatásai, legyen szó gyermeknevelésről vagy lakáshitel törlesztéséről. Ne feledjük, az egészségünk a legnagyobb érték, de a fenntartásán tudunk spórolni.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

Egészségpénztár és munkahelyi egészségmegőrzés – így járhat jól a munkáltató és a munkavállaló is

Egészségpénztár és munkahelyi egészségmegőrzés – így járhat jól a munkáltató és a munkavállaló is

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához