Ezeket látta már?

Shocktober: ne féljen használni a defibrillátorokat!

defibrillátor használata AED újraélesztés

Októberben világszerte a félautomata defibrillátorok használatának fontosságára hívják fel a figyelmet.

A kezdeményezés célja, hogy közterületi újraélesztés esetén az elsősegélynyújtók gondoljanak a kihelyezett félautomata defibrillátorok (AED) odajuttatására és ne féljenek használni őket. A folyamatos mellkaskompresszió mellett az időben leadott sokk növelheti legjobban egy beteg túlélési esélyeit keringésmegállás esetén. Az eszközök használata borzasztóan egyszerű, hiszen a bekapcsolást követően hang is, követhető instrukciókat ad az elsősegélynyújtanak, az elektródák helyes felhelyezésének módját pedig még rajzok is jelzik.

A defibrillátor használata az óvintézkedések betartása mellett veszélytelen, sokkot csak indokolt esetben ad le, miután használója megnyomja a sokk gombot. Sokk leadása közben senki ne érjen a beteghez!

Hogyan menthetünk életet?

Ha valaki közterületen összeesik és leáll a keringése, életmentő, ha van a közelben valaki, aki szakszerűen meg tudja kezdeni az újraélesztést a mentők kiérkezéséig.

Ezért jött létre a Szív City virtuális közösség, melynek önkéntes tagjai készek megmenteni a keringésleállás (a hirtelen szívmegállás) köztéri áldozatait. A Szív City app letöltésével és a regisztrációval vállalják, hogy ha a közelükben valakinek megáll a szíve, az Országos Mentőszolgálat riasztására a helyszínre sietnek, és mielőtt a mentő megérkezik, hozzáfognak az újraélesztéséhez. Évente 25.000 ilyen eset adódik országszerte, és a túlélés esélye percenként 7-10 százalékkal csökken. Életbevágó jelentőségű tehát, hogy az újraélesztés mielőbb megkezdődjön.

Hogyan működik a Szív City közösség?

  1. Közterületen valaki összeesik, megáll a keringése. Egy szemtanú mentőt hív.
  2. Az OMSZ mentésirányítója a helyszínre küld egy mentőt, egyidejűleg riasztja a Szív City-t is.
  3. Egy közelben tartózkodó önkéntes fogadja a segítségkérést, és a bajbajutott megmentésére siet.
  4. Megkezdi az újraélesztést.
  5. A helyszínre érkező mentők folytatják az újraélesztést.
  6. Mindenki hálás a Szív City önkéntesének, hogy esélyt adott egy bajbajutottnak a túlélésre.

Bárki csatlakozhat, akinek van képzettsége az újraélesztés terén. Enélkül is végezhető újraélesztés, de csak az OMSZ mentésirányítójának telefonos instrukciói alapján.

A Szív City alkalmazáson keresztül elérhető a kihelyezett félautomata defibrillátorok térképe, amellett hogy közterületi reanimáció esetén riasztást ad le a közelben tartózkodó elsősegélynyújtóknak.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

Forrás: Országos Mentőszolgálat
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához