Ezeket látta már?

Nemzetközi onkoradiológus képzés indul a Debreceni Egyetemen

Debreceni Egyetem onkoradiológus képzés  hírek

A jövő évtől elméleti és gyakorlati képzéseket is indítanak.

A Debreceni Egyetem Onkoradiológiai Klinikája elnyerte az Elekta minősített regionális oktatóközpontja címet. Ez azt jelenti, hogy a jövő évtől a klinikán elméleti és gyakorlati képzéseket indítanak Kelet-Közép-Európa onkoradiológus szakembereinek. Az együttműködésről szóló megállapodást az intézmény és a cég vezetői szerdán írták alá a Debreceni Egyetemen.

A Debreceni Egyetem és az Elekta együttműködése a sugárterápiás eszközök és alkalmazások területén 2003-ban kezdődött, amikor a világ egyik legnagyobb lineáris gyorsító rendszereket fejlesztő és gyártó cége az első berendezését telepítette a klinikán, majd folyamatosak voltak a fejlesztések.

2023-ban a cég lineáris gyorsító családjának legfejlettebb eszközei érkeztek az intézménybe. Jelenleg négy nagy teljesítményű Elekta lineáris gyorsító szolgálja a daganatos betegek ellátását. Az együttműködés most a képzés területére is kiterjed, a jövőben az Onkoradiológiai Klinika az Elekta minősített regionális oktatóközpontja lesz.

- A Debreceni Egyetem vezetése elkötelezett abban, hogy az ország legnagyobb betegellátó intézményében, a Klinikai Központban a technológiai színvonalat fenntartsuk, illetve folyamatosan fejlesszük. Ehhez pedig szükség van a nagyvállalatokkal, többek között az Elektával kötött együttműködésekre is. Most a partnerségben elérkeztünk oda, hogy oktatási együttműködést írtunk alá, melynek keretében külföldi onkoradiológusok képzése kezdődik el az egyetemen az Elekta segítségével. Ezzel a Debreceni Egyetem eurorégiós léptékben is jelentőset lép előre – hangsúlyozta Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora.

Catalin Surdeanu, az Elekta képviselője pedig azt emelte ki, hogy az Onkoradiológiai Klinika szakembereinek hatalmas tapasztalatuk van a cég berendezéseinek használatában, kezelésében, az intézmény ezért is nyerhette el az oktatási központ címet.

- A Debreceni Egyetem munkatársainak szakértelme és hozzáértése nagyon magas színvonalú, ez pedig az intézményt, illetve az Onkoradiológiai Klinikát egyértelműen alkalmassá teszi arra, hogy betöltse a képzési központ szerepet. A régióban több olyan intézmény is van, ahol a szakembereknek szükségük van ilyen képzésekre, így nem kell Nyugat-Európába utazniuk, hanem a munkahelyükhöz viszonylag közel, Debrecenben végezhetik el a kurzusokat – tette hozzá Catalin Surdeanu.

Az elmúlt évben komoly előkészítő és minősítési folyamatok zajlottak, melyek eredményeként a Debreceni Egyetem Onkoradiológiai Klinika megkaphatta az Elekta minősített regionális oktatóközpont címet.

- A technológiai fejlesztések mellett a klinika egyértelmű törekvése volt a folyamatos képzések biztosítása is. Egy csaknem féléves, nagyon szigorú minősítési folyamaton vagyunk túl. A cég felmérte, megvizsgálta azokat a módszertanokat, eljárásokat, amelyekkel mi dolgozunk az ő gépeiken és ez alapján váltunk érdemessé arra, hogy megkapjuk ezt a státuszt. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy nemzetközi sztenderdeknek is megfelel az a tevékenység, amit Debrecenben végzünk. Reméljük, hogy együttműködésünk a későbbi kutatás-fejlesztési programokhoz is segítséget nyújt majd – ismertette Kovács Árpád, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Onkoradiológiai Klinika igazgatója.

Évi hat képzést szerveznek majd a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Onkoradiológiai Klinikán. Sugársebészeti módszertanból kétnapos, magas technológiai igényű képvezérelt terápiás eljárások témában pedig négynapos kurzust tartanak majd, amely az elméleti és a gyakorlati oktatást is magában foglalja. A jövő évben induló képzésekre elsősorban a kelet-közép-európai országokból, Horvátországból, Romániából, Szerbiából, Szlovákiából érkeznek majd a hasonló rendszereket használó intézetek munkatársai.

Összegezve

  • A Debreceni Egyetemen nemzetközi onkoradiológusképzés indul.
  • Az Onkoradiológiai Klinika elnyerte az Elekta minősített regionális oktatóközpontja címet.
  • Az együttműködés a sugárterápiás eszközök fejlesztésével kezdődött 2003-ban.
  • A klinika jelenleg négy nagy teljesítményű Elekta lineáris gyorsítóval rendelkezik.
  • Az oktatás célja, hogy eurorégiós szinten is képezzék a kelet-közép-európai onkoradiológusokat.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

Rákbetegségek: vizsgálatok, amikkel korán, már a tünetek megjelenése előtt kiszűrhető a daganat

Rákbetegségek: vizsgálatok, amikkel korán, már a tünetek megjelenése előtt kiszűrhető a daganat

Ingyenes tünetellenőrző: gyors segítség tünetek beazonosításához!

Tünetkereső, tünetellenőrző alkalmazás Tünetkereső, tünetellenőrző alkalmazás Forrás: EgészségKalauz



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

daganat

Forrás: Debreceni Egyetem
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához