Ezeket látta már?

Az 1-es típusú cukorbeteg gyerekek maguknál tarthatják az iskolában a mobiltelefont

cukorbeteg gyerek mobiltelefon iskola

Természetesen orvosi igazolás kell hozzá

Az 1-es típusú cukorbetegséggel élő gyermekek az igazgatók döntése alapján az iskolában is maguknál tarthatják a mobiltelefont - írta Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója Facebook-oldalán vasárnap.

Az iskolákban több mint 3000, 1-es típusú cukorbetegséggel élő gyermek kezdte meg a tanulmányait. Ők az igazgatók döntése alapján továbbra is maguknál tarthatják a mobiltelefonjaikat az iskolai idő alatt, így értesülhetnek azokról az adatokról, amelyeket a szöveti cukormérő eszközök (szenzorok) továbbítanak az okoseszközökre - írta a főtanácsadó.

A szülőknek jelezniük kell az iskola igazgatója felé, hogy a gyermek 1-es típusú cukorbeteg. Ezt orvosi papírokkal kell igazolni. Az igazgató ebben az esetben tudja engedélyezni a mobiltelefon használatát a tanítási nap folyamán - közölte.

Az igazgató rögzíti a tanulmányi rendszerben a birtoklás és a használat célját, az engedély érvényességének időtartamát, valamint a birtokolható tárgyat.

Így a diabéteszes gyermekek a továbbiakban is láthatják a telefonjukon a nekik legfontosabb adatokat - olvasható a bejegyzésben.

A cukorbeteg közösségek számíthatnak a kormány támogatására - írta Nyitrai Zsolt.

Szöveti glükózmonitorozó eszközök a cukorbetegek terápiájában

A szöveti glükózmonitorozó eszközök (CGM) valós időben szolgáltatnak adatokat a vércukorszint változásairól, így nincs szükség ekkor gyakori ujjbegyszúrásokra (bár létezik utólagos elemzés is). Ezáltal jobban ellenőrizhető a glükózszint, ami igen fontos a hipo- és hiperglikémiás epizódok megelőzéséhez, észrevételéhez. Ez eszköz központi eleme egy apró szenzor, amelyet a bőr alá helyeznek. Ez érzékeli a glükóz szintjét az úgynevezett intersticiális (szöveti) folyadékban (sejtek közötti térben található folyadék).

A szenzor elektronikus jeleket küld egy vevő készülékbe (okostelefon), amelyből kiolvasható a mért érték és utána elemezhető a glükózszint változása. A vevőkészülék folyamatosan megkapja és megjeleníti az aktuális és korábbi glükózszinteket. Az adatokat grafikonokon jeleníti meg, és figyelmeztetéseket ad, ha a glükózszint túlságosan alacsony (hipoglikémia) vagy magas (hiperglikémia) szintet ér el.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

Inzulinpumpa, glukagon injekció, CGM: ha cukorbeteg, ezeket mindenképp ismernie kell!

Inzulinpumpa, glukagon injekció, CGM: ha cukorbeteg, ezeket mindenképp ismernie kell!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

1-es típusú cukorbetegség

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához