Ezeket látta már?

Családi egészségmegőrzés: így segíthet benne az egészségpénztár!

család egészségmegőrzésegészségpénztár

A szolgáltatás kiterjeszthető a családtagokra is - ez a módja.

Az egészségpénztár előnyeit igazán azok tudják kihasználni, akik fizetnek személyi jövedelemadót, hiszen ők tudják érvényesíteni a pénztárhoz kapcsolódó adókedvezményt. Ők azonban kiterjeszthetik a pénztár szolgáltatásait a családtagjaikra is. Mutatjuk hogyan.

Egyre többen ismerik fel az egészségpénztár előnyeit

Az egészségpénztárak évek óta a pénztári tagság dinamikus növekedését tapasztalják, és ezzel együtt a pénztári befizetések is nőnek. Ugyanakkor a szolgáltatási kifizetések is évről évre emelkednek. Ez azt jelenti, hogy a pénztártagok hiába fizetnek be több pénzt a pénztárba, azt el is kell költeniük.

A Prémium Egészségpénztár 2024-es felméréséből kiderül, hogy míg a választ adó tagjaik egyharmada érzi úgy, hogy rosszabbul él, mint korábban, az egészségügyi kiadásaikon nem tudnak, vagy már nem akarnak többet spórolni. A magánegészségügy évek óta nem csupán szolgáltatásbővítő szerepben van jelen a magyar piacon, hanem egyetlen módja annak, hogy egyes szakterületeken a betegek megfelelő időben jussanak ellátáshoz. Ezért magánorvosra költeni nem luxus, hanem szükséglet.

Nagyon sokan költünk tehát saját zsebből az egészségünkre, és amikor költünk, akkor a jövedelmünknek közel dupláját fordítjuk rá, mint az átlag európai uniós polgár.

– Az egészségpénztárral azonban ennek a kiadásnak évről évre nagyjából 15 százaléka megspórolható – mondja Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakportál szakértője. – Bár a pénztárhoz kapcsolódó adóvisszatérítés mértéke évek óta változatlan, továbbra is akár plusz 150 ezer forinthoz juttathatja a pénztári tagokat.

Ennyi kedvezményhez juthat

Az egészségpénztárba befizetett összeg 20 százalékát, legfeljebb évi 150 ezer forintot visszaigényelhetünk a személyi jövedelemadónkból.

Ezzel az összeggel tervezni is lehet, és az adóvisszatérítés utánra lehet időzíteni egy-egy fogászati beavatkozást vagy éves szűrővizsgálatokat. A szűrővizsgálatok prevenciós szolgáltatásnak minősülhetnek, amelyek után további 10 százalék adóvisszatérítés jár. Ez azon pénztártagok számára különösen hasznos, akik a befizetéseik alapján nem érik el az adóvisszatérítés maximumát.

A pénztártagokat egyes magánrendelők százalékos kedvezményekkel várják, de van olyan egészségpénztár, ahol pontgyűjtő program működik. A tagok a gyűjtött pontokat később egészségforintokra válthatják. Ilyen pontgyűjtő rendszert jelenleg a Patika és az Új Pillér Egészségpénztáraknál találunk.

Kiterjeszthető a családtagokra

Az egészségügyi kiadásokon egészségpénztárral és egészségbiztosítással is spórolhatunk. A kettő nem zárja ki egymást, sőt inkább jó kiegészítőik egymásnak. Az egészségpénztár azonban, a biztosítással ellentétben a közeli hozzátartozókra, így a gyermekre, szülőre, testvérre, házastársra vagy élettársra is kiterjeszthető.

Ennek előnye, hogy azok a családtagjaink egészségügyi kiadásai után, akiknek nem érné meg pénztári számlát fenntartani – például mert már nem dolgoznak és nem kapnak adóvisszatérítést, vagy mert az életkoruknál fogva még nem lehet saját egészségpénztári számlájuk – igénybe vehetjük az adóvisszatérítést mi magunk.

Ennek feltétele, hogy az adott közeli hozzátartozót az egészségpénztárnál szolgáltatási kedvezményezettként bejelentsük – hívja fel a figyelmet Gergely Péter.

A legtöbb egészségpénztárnál nincs korlátozva a szolgáltatási kedvezményezettek száma, vagy elég nagy keret áll rendelkezésre ahhoz, hogy az egészségügyi szolgáltatások szempontjából leginkább rászoruló családtagjainkat bejelentsük.

Gyermekek egészségügyi kiadásai

A gyermekek egészségügyi kiadásai szülőként minket terhelnek, hiszen nekik önálló jövedelmük még nincsen. Ugyanakkor a gyermekek magánellátás keretében való gyógyíttatása nem kerül kevesebbe, mint egy felnőtt szakrendelés árai. Az egészségpénztár kalkulátor segítségével ezeken a kiadásokon is spórolhatunk és jobban átláthatjuk a pénztárak költségeit.

A gyermekeknél általános esetben nem végeztetünk sok szűrővizsgálatot, viszont őket is évente kell fogorvoshoz vagy bőrgyógyászhoz vinnünk. Különösen nagy összeget emészthetnek fel azok a védőoltások, amelyek nem kötelezőek, de a szülők mégis szeretnék azokat beadatni a gyermekeiknek.

A rotavírus elleni immunizáció a teljes védettség eléréséig (tehát az ismétlő oltásokkal együtt) akár 50 ezer forintunkba is kerülhet. Ha fertőző agyhártyagyulladás ellen védenénk a gyermekünket, akkor 40 ezer forintot meghaladó kiadással is számolhatunk, hepatitis oldás esetén szintén. A lányok számára a HPV oltás 12 éves korban ingyenes, de ma már egyre több szakértő állítja, hogy a fiúk számára is hasznos. Az oltóanyag azonban igen drága, akár a 100 ezer forintos nagyságrendet is elérheti a védettségig.

Az oltások és azok beadása, a fogorvosi kezelések és egyéb szakorvosi vizsgálatok és kezelések a pénztárunkkal szerződéses viszonyban álló rendelőkben mind elszámolhatók. Így a gyermekek orvosi ellátásán is érhetünk el megtakarítást.

A gyermeket nevelő családok számára az egészségpénztár önsegélyező szolgáltatásokat is kínál. Ezek azok a szolgáltatások, amelyeket a 180 napos egyenlegünk terhére vehetünk igénybe. Ebből finanszírozhatók például a gyermekek beiskolázási költségei.

Idős hozzátartozók támogatása

Az idősebb családtagok koruknál fogva gyakrabban szorulhatnak orvosi ellátásra, ugyanakkor a kezelés költségei anyagi nehézséget okozhatnak számukra. Pénztári tagként segíthetjük idős szüleinket, nagyszüleinket, és az adóvisszatérítésre így is jogosultak leszünk.

Az egészségpénztár előnye, hogy a számlánkon tartott pénzből gyógyszereket, gyógyászati segédeszközöket is vásárolhatunk. A fertőtlenítők elszámolhatok csakúgy, mint a betegápolás kellékei.

Előfordulhat, hogy idős családtagjainkat ápoljuk. Ebben az esetben is elérhető egy önsegélyező szolgáltatás, a pénztárból hónapról hónapra ápolási segélyt vehetünk fel a pénztári egyenlegünk terhére.

A teljes életút támogatása – egyre kényelmesebben

Az egészségpénztárat úgy találták ki, hogy egy teljes életutat végig tudjon kísérni. Találunk a szolgáltatások között fiatal és idősebb felnőttek számára elérhetőket is. A pénztár különösen hasznos, ha gyermekeink is vannak, hiszen a babaápolás kellékeiből szinte mindent elszámolhatunk.

A pénztárak nagy gondot fordítanak arra, hogy a tagjaikat a szolgáltatások használatára ösztönözzék. Az egészségpénztár célja ugyanis elsősorban nem a megtakarítás képzése – bár arra is jól használható – hanem az, hogy segítségével előteremthessük azt az összeget, amelyet arra kell szánnunk, hogy minél több időt egészségben töltsünk.

Az egészségpénztárak egy része olyan egészségkártyát kínál, amely vásárláskor automatikusan feltöltődik a bankkártyánkról abban az esetben, ha az egészségszámlánkon épp nincs megfelelő fedezet a fizetéshez. Az ilyen kártyát kínáló pénztárak legújabb tagja az OTP Egészségpénztár, ahol a bankkártyával való összegkötést nyereményjátékkal is megtoldják.

Elektronikus ügyintézésre egyre több helyen van lehetőség, beleértve a számlák elektronikus feltöltését és az online belépést is.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Gondoskodjon az egészségéről: így járhat szűrővizsgálatokra egészségpénztárból

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához