Ezeket látta már?

„FLÖRT” – nem erre vágytunk 2024 nyarán! Magyarországon is terjed a Covid FLiRT

covid Flirt koronavírus variáns

A koronavírus variánsok velünk maradnak idén nyáron is. A Covid FLiRT a ragályos típusok közé tartozik. Ezek a tünetei.

2024 nyarán a FLiRT (ejtsd flört) néven összefoglalt JN.1.7, KP.2 és egyéb variánsok terjednek, és dönthetnek ágynak egyre több magyart is. A Covid FLiRT nagyon ragályos, a már ismert covid-tünetek mellett jellemző rá a hosszú ideig tartó köhögés, a szaglás- és ízlelészavarok.

Már-már hozzászoktunk ahhoz, hogy a koronavírus és a covid nem száműzhető az életünkből. Mégis meglepő azonban, hogy a nyári kánikulában egy új covid-hullámmal kell számolni. Amint arra a szakemberek is rámutatnak, ez az, amiben a koronavírus igencsak eltér az influenzavírusoktól.

Jelenleg Magyarországon a szennyvízben a koronavírus örökítőanyag koncentrációja növekvő tendenciát mutat. A Nemzeti Népegészségügyi Központ elemzése szerint a közeljövőben a Covid-19 esetszámok növekedésére kell számítani. A háttérben a FLiRT variánsok állnak.

2024 nyara: Covid FLiRT

Covid FLiRT névvel a koronavírus-variánsok egy egész családja illethető. A FLiRT kategóriába azok a variánsok tartoznak, amik döntően idén jelentek meg és kezdtek intenzív terjedésbe világszerte, illetve amelyek egymástól látszólag függetlenül alakítottak ki hasonló mutációkat.

A mutációk jelen is esetben is azt szolgálják, hogy a koronavírus fertőzőképessége nőjön, minél rövidebb időn belül minél több embert meg tudjon fertőzni. Ismert, hogy milyen mutációkról van szó: figyelemre méltók a tüskefehérje 456, 346 és 572 pozíciójú helyein bekövetkezett változások. Az első kettő mutáció eredményeként a vírushoz kisebb mértékben tudnak kötődni az antitestek, vagyis a kórokozó „kicselezi” az immunrendszert, míg a harmadik mutációnak köszönhetően a vírus erősebben tapad a humán sejtekhez, és még könnyebben meg tudja fertőzni azokat.

A végeredmény: az immunrendszer elől rejtőzködő, nagyon ragályos kórokozó.

A tavalyi oltások alig működnek, a FLiRT alapján fejlesztik az idei őszi verziót

Az oltásokkal mindig lépéshátrányban vagyunk a koronavírussal szemben. Jelenleg is. Mindössze a covid-elleni vakcinák legutolsó verziója mutathat némi keresztreaktivitást, és jelenthet némi védelmet a jelenleg terjedő variánsokkal szemben.

Már dolgoznak a szakemberek azon, hogy milyen variáns(ok)ra készüljön az idei ősszel megjelenő vakcina. Nagy eséllyel a FLiRT kiindulási alapot szolgáltat a közeljövő koronavírus vakcináihoz.

Covid FLiRT – a tünetek súlyosak is lehetnek, a tesztek kimutatják a fertőzést

A jelenleg terjedő covid-megbetegedések vezető tünetei közé tartozik

  • a láz,
  • a hidegrázás,
  • az orrfolyás és orrdugulás,
  • a torokfájás és a fáradtság.

Ezenkívül köhögés, fejfájás, izomfájdalom, hasmenés, hányinger vagy hányás, az íz- és szagérzékelés romlása vagy elvesztése, súlyos esetben légzési nehézség is felléphet. A Covid FLiRT tünetei egy héten belül enyhülnek ugyan, de a fáradékonyság heteken keresztül fennállhat.

A Covid FLiRT nem bagatellizálható el

A kórkép főként az idős, gyenge immunrendszerű egyéneknél súlyos lefolyású is lehet. A covid-tesztek – mutációtól függetlenül – alkalmasak a fertőzés kimutatására, így gyanús tünetek esetén akár otthon is felállítható a diagnózis, és megtehetők a terjedés megakadályozásához szükséges óvintézkedések.

Dr. Budai Marianna PhD. szakgyógyszerész

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Még nincs vége - hamarosan berobbanhat az új Covid-variáns

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

covid

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához