Ezeket látta már?

COVID-19: ezek az új variánsok tünetei

COVID-19 koronavírus tünetek

A COVID-19 különböző variánsai továbbra is világszerte jelen vannak.

A kórházi kezelést igénylő betegek, továbbá a halálozások száma jelentősen kevesebb, mint a pandémia idején. Ez egyrészt a kezdetben kampányszerűen végzett, magas átoltottságot biztosító védőoltásnak, másrészt annak köszönhető, hogy gyakorlatilag már alig van olyan ember, aki ne találkozott volna a vírussal, és így már a Föld lakossága rendelkezik egy alapimmunitással a SARS-CoV-2 vírus ellen.

Hazánkban jelenleg a JN.1 leszármazási vonal alvariánsai, elsősorban a KP.3 dominálnak, de a 35. héttől az Európában egyre gyorsabban terjedő, rekombináns XEC variáns is kimutatható. Az XEC az omikron két korábbi alváltozatának, a KS.1.1-nek (FLiRT) és a KP.3.3-nak (FLuQE) a hibridje. Mindkét alváltozat a vírus tüskefehérjéjében bekövetkezett mutációkkal rendelkezik, amelyek hatékonyabbá teszik a kötődést az emberi sejtekhez. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján ezek a variánsok már nem okoznak olyan ​súlyos megbetegedéseket, mint a korábbi változatok, tünetei pedig megegyeznek a felső légúti fertőzések szokásos tüneteivel.

A leggyakoribb tünetek közé tartozik

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) májusban a 2024/2025-ös szezonra alkalmazandó COVID-19 vakcinák tekintetében már az ebbe a vonalba tartozó JN.1 variánsok ellen védelmet nyújtó vakcinára adott javaslatot. A WHO ajánlását követően, azzal összhangban, a beszerzést az NNGYK azonnal elindította. Az új variánsra kifejlesztett vakcina jelenleg még nem elérhető a gyógyszer-kereskedelmi forgalomban. A vakcina hazai elérhetőségéről, amikortól a lakosság kérheti az oltást, időben tájékoztatást adunk.

Szezonális jellegű oltás

Hasonlóan az influenza elleni védőoltáshoz a koronavírus elleni védőoltás is egyre inkább szezonális jellegűvé válik, és elsősorban azok számára ajánlott, akik a súlyos betegségük miatt magas kockázatú csoportokba tartoznak, mint pl. a szív-, érrendszeri, krónikus tüdő-, máj- és vese-betegségben szenvedők, csökkent immunitással rendelkező személyek, illetve az idősek.

A őszi-téli időszakban az akut légúti fertőzések számának emelkedése várható, ezért ebben az időszakban fokozottan tartsuk be az általános személyi és higiénés szabályokat: elengedhetetlen a gyakori kézmosás, a rendszeres szellőztetés, a rutinszerűen megérintett felületek gyakori tisztítása, illetve a köhögési etikett betartása. Ha betegnek érezzük magunkat, ne menjünk közösségbe, és vegyük fel a kapcsolatot háziorvosunkkal.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

Koronavírus és depresszió: ilyen összefüggést találtak a kutatók

Koronavírus és depresszió: ilyen összefüggést találtak a kutatók

Ingyenes tünetellenőrző: gyors segítség tünetek beazonosításához!



Forrás: nnk.gov.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához