Ezeket látta már?

Céline Dion bordái eltörtek az izomgörcsöktől

stiff-person-szindróma, celine dion, gyógyíthatatlan betegség

Az énekesnő évek óta küzd gyógyíthatatlan betegségével, a stiff-person-szindrómával.

Ahogy arról az Egészségkalauz is beszámolt, Céline Dionnál 2022-ben diagnosztizálták a stiff-person-szindrómát, ami egy ritka és gyógyíthatatlan betegség. A betegség az izmokat érinti testszerte, a járástól a tüdőig befolyásolja a beteg életét, és Diont az éneklésben is akadályozza. Emiatt lemondta fellépéseit is. az NBC-nek adott interjújában elmondta, hogy néha olyan erős izomgörcsöket is megtapasztalt, amiknek következtében eltörtek a bordái.

A torkában jelentkező izomgörcsöket ahhoz hasonlította, mintha fojtogatnák, vagy ha megnyomnák a gégéjét. Amikor pedig a kezében érzi, akkor egyszerűen nem tudja kinyitni a tenyerét.

Dion folyamatosan, hetente ötször jár fiziko-és hangterápiára, és bár folyamatosan azon van, hogy újra énekelhessen, de a betegség megijeszti, és az elején ugyanazokat a kérdéseket tette fel magának, mint bárki, aki gyógyíthatatlan betegséggel szembesül.

Nem értette, hogy miért pont nála alakult ki a betegség, és bár választ nem talál rá, úgy döntött, mindent megtesz azért, hogy az állapotán javítson. Az orvoscsapatával együtt

Két választásom van: vagy edzek, mint egy sportoló, és keményen dolgozom, vagy kikapcsolok, és vége, otthon maradok, hallgatom a dalaimat, állok a tükör előtt, és magamban éneklek. Úgy döntöttem, hogy teljes testemmel és lelkemmel dolgozom az orvoscsapatommal együttműködve. Az a célom, hogy újra lássam az Eiffel-tornyot! Az erő bennem van. Tudom, hogy semmi sem állíthat meg.

Izommerevség és görcsök jellemzik a Stiff-person szindrómát

A tünetegyüttes neve árulkodó, hogy a Stiff-person nagyjából merev személyt jelent, ugyanis a szindróma ismétlődő izomgörcsökkel és egyre romló izommerevséggel jár. A görcsöket egészen változatos ingerek válthatják ki, a hirtelen hanghatásoktól az enyhe fizikai kontaktusokon át a stresszhelyzetekig. Sok esetben nincs is más tünet, ám a meglévő tünetek kezelés nélkül annyira fel tudnak erősödni, hogy járási nehézséget okoznak, és a mindennapi tevékenység elvégzését is jelentősen gátolhatják. A Stiff-person szindróma (amit más néven Moersch-Woltman szindrómának is neveztek/neveznek) oka nem pontosan ismert, de nem kizárható az autoimmun eredet.

Ennek a ritka betegségnek, amely egymillió emberből egyet érint, nehéz nyilatkozni a lefolyásáról, már csak azért is, mert az az ismert esetekben is különböző lehet. Vannak olyanok, akiknél lassan, hónapok, évek alatt alakulnak ki a tünetek, és előfordul az is, hogy gyors romlás után szinte stabilizálódik, vagy csak lassan romlik az állapot. Néhány beteg kezdetben csak diszkomfort érzetet, enyhe merevséget, fájdalmat érzékel, leggyakrabban deréktájon vagy a lábakban, és ezek az érzetek nem állandóan vannak jelen. Ritkábban a vállaknál, a nyaknál és a csípőnél is jelentkeznek a tünetek. A helyzet azonban idővel romlik, lassú, merev mozgáshoz, járáshoz vezet, egyfajta görnyedt testtartás is kialakulhat, egyeseknél pedig a karokat, az arcot is érintheti a betegség. Emellett fájdalmas izomgörcsök is jelentkeznek, és amennyiben esetleg a mellkast és a légzőizmokat is érintik, potenciálisan életveszélyesek is lehetnek.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ez a neurológiai betegség támadta meg Celine Diont

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

celine dion

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához