Ezeket látta már?

Belehalt a kullancscsípésébe egy férfi - eleinte stabilnak tűnt az állapota

CCHF halálos kullancs csípés fertőzés tünete

A 74 éves férfi szombaton halt meg egy Madrid melletti kórházban, miután krími-kongói vérzéses lázat (CCHF) diagnosztizáltak nála. A vírus legjellemzőbb tünetei közé tartozik a fejfájás, a magas láz, a hát- és ízületi fájdalom, a gyomorfájás és a hányás.

Egy idős spanyol férfi halálát egy kullancs csípése és a krími-kongói vérzéses láz (CCHF) okozta. Az áldozatot július 19-én vitték be a Mostoles régióban található Rey Juan Carlos Egyetemi Kórházba, miután kullancs csípte meg Toledóban, körülbelül 100 mérföldre délnyugatra a spanyol fővárostól - írta meg a metro.co.uk.

Miután megbizonyosodott róla, hogy a férfi megfertőződött a ritka vírussal, átszállították a madridi La Pazi Egyetemi Kórház nagy függőségi osztályába, hogy minimalizálják a fertőzés kockázatát. Állapotát kezdetben stabilnak írták le, de aztán leromlott, miután a hírek szerint a CCHF összes tünete kifejlődött. A halála előtt egy izolált kórteremben volt, hogy minimalizálják a fertőzés terjedésének kockázatát. 2020 májusa óta ez volt az első haláleset CCHF miatt.

Mi a CCHF?

A CCHF egy olyan fertőzés, amelyet a kullancsok terjesztenek, és a WHO korábban potenciális járványként kategorizálta. A fertőzés általában súlyosabb betegséget okoz, és a halálozási aránya közel 30%. Jelenleg nincs elérhető oltás a betegség ellen.

CCHF a krími-kongói vérzéses láz betűszó rövidítése. Ez egy súlyos vírusos megbetegedés, amit a krími-kongói vérzéses láz vírusa okoz. A betegséget általában kullancsok terjesztik, bár ritkábban emberről emberre is átterjedhet közvetlen érintkezés révén az fertőzött testnedvekkel. A betegség elterjedésének leggyakoribb módjában a Hyalomma nevű kullancsfajta szerepel.

Mi a CCHF tünete?

  • A vírus legjellemzőbb tünetei közé tartozik a fejfájás, a magas láz, a hát- és ízületi fájdalom, a gyomorfájás és a hányás.
  • A vörös szemek, a kipirult arc, a vörös torok és a petechiák (vörös foltok) a szájpadláson szintén gyakoriak, súlyos esetben pedig sárgaság, hangulatingadozás és érzékszervi érzéketlenség is előfordulhat.
  • A betegség előrehaladtával nagy kiterjedésű véraláfutások, erős orrvérzés és egyéb vérzés figyelhető meg – mindez pedig körülbelül a betegség negyedik napján kezdődik és mintegy két hétig tart.

A tünetek általában 3-14 nappal a fertőzés után jelentkeznek, és lehetnek közöttük láz, fejfájás, izomfájdalom, torokfájás, gyomor-bélrendszeri tünetek, vérzések, és akár súlyos máj- és veseelégtelenség is kialakulhat.

Van-e védőoltás a CCHF ellen?

Jelenleg nincs specifikus antivirális kezelés a CCHF-re, és nincs elérhető védőoltás sem. A betegség kezelése a tüneti és támogató kezelésre összpontosul, azaz a tünetek enyhítésére és a szervezet funkcióinak fenntartására irányul.

A CCHF a vírusos vérzéses lázak egyike, és súlyos, potenciálisan életveszélyes állapotot jelenthet. Az esetek nagy részében halálesetek is előfordulhatnak, ezért fontos a megelőzés, különösen azáltal, hogy elkerüljük a kullancscsípéseket, és megfelelő védelmet biztosítunk a kullancsok ellen, ha olyan területen tartózkodunk, ahol a CCHF előfordulhat.

Nem elég azonban a kullancsok ellen védekezni: a betegség más állatokról, de még emberről emberre is terjedhet „a fertőzött személyek vérével, váladékával, szerveivel vagy más testnedveivel való szoros érintkezés” következtében.

Magyarországon még nem regisztráltak ilyen megbetegedést

Annak ellenére, hogy a WHO a CCHF-t járványokat okozó kórokozók közé sorolta, viszonylag kevés áldozatot követelt, és a legtöbb esetet Bulgáriában regisztrálták az 1950-es évektől kezdve. Magyarországon még nem regisztráltak ilyen megbetegedést, de 2023-ban megtalálták a fertőzést terjesztő kullancsfajt az országban. Fontos azonban megjegyezni, hogy a CCHF ember-ról emberre terjedése ritka és nehézkes, így kis az esélye annak, hogy nagyobb léptékű járványt okozzon.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezeket a betegségeket a kullancsok terjesztik

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához