Ezeket látta már?

Felkészül a főváros - októbertől Budapesten is életbe lép az új ügyeleti rendszer

budapest új ügyeleti rendszer hírek

Kedden indul az új ügyeleti rendszer a fővárosban.

Az egységes alapellátási ügyeleti rendszer bevezetése az utolsó lépcsőjéhez érkezett, mivel október elsejével Budapesten is működik be lép az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) által biztosított új, betegközpontú ügyeleti rendszer, melynek hívószáma 1830.

Az OMSZ közleménye szerint kiemelt céljuk, hogy az alapellátási ügyelet – akárcsak a már csatlakozott vármegyékben – a fővárosban is minden beteg számára könnyen elérhető legyen, és állapotuknak, valamint szükségleteiknek megfelelő, magas színvonalú ellátást nyújtson.

Az ország más területein már másfél éve működő új ügyeletben eddig már több mint 900 ezer beteg kapott szakszerű ellátást.

Felhívták a figyelmet arra, hogy életveszély esetén továbbra is a 112 hívása jelenti a legjobb megoldást.

Hozzátették, hogy az új rendszer bevezetésével a betegeket a hozzájuk legközelebb eső ellátóhelyre irányítják majd. Budapesten október 1-jétől 15 ellátóhely működik, köztük három speciális gyermekellátó központ (a Heim Pál gyermekkórházban, a Szent János kórházban és a XIII. kerületi Révész utcai rendelőben), valamint 14 mobil ügyeleti egység is rendelkezésre áll.

Az OMSZ az ellátóhelyek kijelölésénél figyelembe vette a városszerkezetet, a lakosságszámot, az úthálózatot, a tömegközlekedés elérhetőségét és a kórházak, mentőállomások elhelyezkedését is.

Hétköznap délután 4 órától este 10 óráig, hétvégén és ünnepnapokon pedig reggel 8 óra és délután 2 óra között háziorvosok fogadják a betegeket az ügyeleti pontokon, azután pedig a mentők biztosítják a sürgősségi ügyeletet, ahol az orvosok mellett egyetemi végzettségű ápolók, mentőápolók, mentőtisztek is fontos szerepet kapnak. Szükség esetén (például mozgáskorlátozottság, súlyos állapot) 14 mobil ügyeleti egység látja el a betegeket a saját lakásukon.

Tájékoztatásuk szerint a most bevezetendő betegközpontú rendszer legnagyobb előnye, hogy nem a betegnek kell keresnie a megfelelő ellátást, hanem a 1830-as számú szakember tájékoztatja a beteget legjobb megoldásról.

Csató Gábor, az OMSZ főigazgatója elmondta, hogy minden tárgyi és személyi feltétel adott az október elsejei indításhoz, valamint hangsúlyozta, hogy a működési és betegforgalmi adatokat a jövőben is folyamatosan elemzik, hogy a 1830 hívásfogadó kapacitása és az ügyeleti ellátó helyek erőforrásai mindenkor megfeleljenek a betegek szükségleteinek.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

Új ügyeleti rendszer: van, aki elégett, más szerint nem teljesít jól

Új ügyeleti rendszer: van, aki elégett, más szerint nem teljesít jól

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához