Ezeket látta már?

Balatoni elsősegélynyújtók: esetszám-rekord dőlt a hőség miatt - így nyaraljon biztonságosan!

Biztonságos nyaralás a Balatonnál - Vöröskereszt

A szervezet felhívja a figyelmet a biztonságos fürdőzésre és a hőség okozta egészségügyi veszélyekre.

A Magyar Vöröskereszt által működtetett Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat idén 18. alkalommal gondoskodik a magyar tenger partján fürdőzők biztonságáról. A júliusi tartós hőhullám az eddigi legnehezebb első heteket jelentette az önkénteseknek, csaknem 2000 esetet tudhatnak maguk mögött. Annak érdekében, hogy a nyaralók egészségét segítsen megóvni, a legnagyobb hazai humanitárius szervezet összegyűjtötte, mire érdemes figyelni a pihenés alatt.

A 2007 óta működő Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat idén 13 település 19 strandján, strandonként két önkéntes bevonásával biztosítja a sebesülések és rosszullétek ellátását egészen augusztus 20-ig. Megvalósulásához több mint 300 fiatal önkéntes járul hozzá. „Az ügyeletes elsősegélynyújtók feladata a tóban vagy a parton történt sérülések, rosszullétek szakszerű ellátása, nagyobb sérülés, betegség esetén mentőhívás és a beteg állapotának stabilizálása, szükség esetén az újraélesztés megkezdése” – hangsúlyozza Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója. A vöröskeresztes önkéntesek nem mennek be a vízbe, a parton teljesítenek szolgálatot. A helytálló fiatalok között sokan egészségügyi területen tanulnak és orvostanhallgatók lesznek.

A szezonokban megszokott összesen két-háromezres esetszám az idei rendkívüli forróság miatt növekedni fog” – fogalmaz Kormos Ádám, a Magyar Vöröskereszt ifjúsági szakmai vezetője. – „A tervezett nyolc turnusból tegnap zártuk a harmadikat, és már eddig csaknem kétezer eset történt. Ez kiemelkedően magas szám, az eddigi szezonok alatt egyszer nem tapasztaltunk ilyet. Tavaly a nyolc turnus alatt összesen 2368 esetben kellett elsősegélyt nyújtani. Mai napig a leggyakoribb feladatunk a kagylók vagy kövek okozta vágások, horzsolások és rovarcsípések ellátása, ugyanakkor az extrém meleg miatt sokszor van dolgunk napégéssel, hőkimerüléssel és napszúrással.

A szervezet felhívja a figyelmet a biztonságos fürdőzésre:

  • 11 és 16 óra között ne tartózkodjunk közvetlenül napsütésnek kitéve,
  • bőségesen fogyasszunk folyadékot, lehetőleg vizet,
  • fokozottan ügyeljünk a bőrünk megóvására fényvédő készítmények használatával.

Így ismerje fel a napszúrás tüneteit

Ha valaki émelygést, fejfájást, nyaki fájdalmat, zavartságot és gyengeséget tapasztal, valószínűleg napszúrást kapott” – hívja fel a figyelmet Kormos Ádám. – „Ilyenkor az arc vöröses színű és az égett bőrhöz hasonlóan száraz tapintású. Ha felismerte a tüneteket, amint teheti, kísérje az érintett személyt árnyékos, hűvös helyre, kínálja hideg vízzel, majd helyezzen hidegvizes borogatást, például átnedvesített zsebkendőt a csuklójára. Súlyos esetben hőség miatti ájulás fordulhat elő, amelyet hirtelen fellépő láz, sápadtság, fokozott verejtékezés kísér. Ezt a jelenséget hívjuk hőgutának. Amennyiben ezeket a tüneteket észleli valakin, azonnal hívja a 112-es segélyhívót! Természetesen azokon a strandokon, ahol van Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat, ott az önkéntesek készséggel állnak az emberek segítségére.

Súlyos esetben a napszúrás halálhoz is vezethet. Különösen a gyermekek veszélyeztetettek. A hajuk még alig nyújt védelmet és a fejbőrük is vékony. Ha egy kisgyerek sokáig marad a napon, később láza magasra szökhet, emellett feltűnően sápadt lesz. A hőguta napszúrás nélkül is előfordul, akkor lép fel, amikor hosszan tartó meleg behatás miatt a szervezet hőháztartása zavart szenved és hőfelesleg jelentkezik.

A hőgutát a vörös fejről, a forró, száraz bőrről, élettelen arckifejezésről, tántorgó járásról, megemelkedett pulzusról és igen magas testhőmérsékletről (az érték elérheti a 43-44 °C-ot is) ismerhetjük fel. Az érintett eszméletlen is lehet, kezelés nélkül, akár halálhoz is vezethet.

A napszúrás és hőguta kiváltó okai:

  • túl hosszú napon töltött idő
  • túl meleg öltözet
  • jelentős folyadékveszteség, mint pl. erős izzadás és hasmenés során kevés folyadékfelvétel
  • forró környezetben végzett fizikai erőfeszítés
  • a levegő szokatlanul magas páratartalma vagy kismértékű levegőcserélődés
  • egyes gyógyszerek (allergiaellenes szerek) növelhetik a hőfelesleg miatti hőguta kialakulását.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Fürdés után a part felé sétált, amikor összeesett a férfi - egy vízimentő élesztette újra

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

elsősegély

Forrás: Magyar Vöröskereszt
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához