Ezeket látta már?

Az Európai Bizottság betiltotta a BPA használatát az élelmiszerekkel érintkező anyagokban

biszfenol-a, pba, élelmiszer, tiltás, európai bizottság

A döntés előzménye, hogy az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) legújabb tudományos értékelésében arra a következtetésre jutott, a BPA potenciálisan minden korcsoportban káros hatással van az immunrendszerre.

Az Európai Bizottság 2024. december 19-én elfogadta a biszfenol-A (BPA) élelmiszerekkel érintkező anyagokban való felhasználásának tilalmát. Az élelmiszeripar megfelelő felkészülése, valamint az ellátásbiztonság fenntartása érdekében bizonyos termékkategóriákban átmeneti időszak lesz érvényben az új szabályozás tényleges gyakorlása előtt.

A Bizottság 2024. december 19-én elfogadott rendelete* értelmében a BPA jelenléte nem engedélyezett olyan termékekben, amelyek élelmiszerrel vagy itallal érintkeznek. Ezek közé tartoznak többek között a fémdobozok bevonatai, az újrafelhasználható műanyag italos palackok és egyéb konyhai eszközök, de az élelmiszerek előállítása, feldolgozása, szállítása és tárolásakor használt berendezések is. A tilalom az EU-tagállamok 2024. év eleji pozitív szavazatát követően született. Fontos továbbá, hogy az nem kizárólag a BPA-ra, hanem a biszfenol származékok használatának korlátozására is kiterjed, valamint megfelelőségi nyilatkozat kiállítását is előírja a gyártók számára.

Az új előírás kapcsán átmeneti időszak lesz érvényben, hogy az ipar megfelelően alkalmazkodhasson, valamint az ellátásbiztonság se sérüljön. Többek között a többszöri használtra tervezett eszközök (például: étel vagy ital tároló edények, sütő-főző eszközök) 2026. július 20-ig kerülhetnek első alkalommal forgalomba. Az élelmiszeripari berendezésnek számító árucikkeket 2028. január 20-ig lesz lehetőségük forgalomba hozni első alkalommal a gyártóknak (például: cukrászati öntőformák, tömítések, szivattyúk). Míg például az olyan élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő egyszer használatos árucikkeket, mint a halászati tartós áruk, vagy a gyümölcsök és zöldségek tartósításának céljából készült termékek (konzervdoboz, lakkozott fedővel rendelkező befőttesüveg) 2028. január 28-ig forgalmazhatják.

A BPA-ról, a döntési folyamatról és az átmeneti időszak szabályairól további részletes információk elérhetőek az alábbi linken. Bővebb információ ezen az oldalon olvasható.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

Így növelheti a cukorbetegség kockázatát a BPA - nem is gondolná mi mindenben van

Így növelheti a cukorbetegség kockázatát a BPA - nem is gondolná mi mindenben van

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

bpa

Forrás: Nébih
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához