Ezeket látta már?

A baby boomerek tovább élnek, de rosszabb az egészségi állapotuk

baby boomer generáció

Az elhízás, a cukorbetegség, a rák és a szívbetegségek már egyre fiatalabb korosztályt érintenek.

A baby boom generáció tagjai (1946-1964 között születettek), akik bár tovább élnek, mint elődeik, közben egyre több egészségügyi problémával kell szembenézniük. Az Oxfordi Egyetem és a University College London (UCL) közös kutatása szerint ezek az emberek elhízottabbak, és nagyobb arányban szenvednek 2-es típusú cukorbetegségben, rákban és szívbetegségekben. A krónikus betegségek előfordulása az egymást követő nemzedékek során folyamatosan nő, különösen a baby boom generáció esetében, ami komoly terhet ró az egészségügyi rendszerre, miközben a várható élettartam tovább emelkedik.

Krónikus betegségek számának emelkedése

A kutatások szerint az ötvenes-hatvanas éveikben járó emberek nagyobb eséllyel szembesülnek komoly egészségügyi problémákkal, mint a korábbi generációk tagjai. Az 1936-1945 és az 1955-1959 között születettek egészségügyi adatainak elemzése kimutatta, hogy az elhízás, a cukorbetegség, a szívproblémák és a rák aránya drámaian növekedett az idők során. Ezek a betegségek már korábban jelentkeznek és jelentős mértékben befolyásolják az időskori életminőséget. Míg az orvostudomány fejlődése lehetővé teszi a várható élettartam növekedését, a krónikus betegségek száma továbbra is növekszik, ami komoly kihívást jelent a társadalom számára. Mivel a magas jövedelmű nyugati országok lakosságának akár egyötöde már 65 év feletti, az egészségügyi és szociális ellátás iránti növekvő igények óriási hatással lesznek a kormányzati kiadásokra.

Demográfiai kihívások

A kutatók 2004 és 2018 között több mint 100 000 ember egészségügyi adatait vizsgálták, amelyek az ötven év feletti generációkat lefedték Angliában, az Egyesült Államokban és Európában. Az elemzés során megállapították, hogy a krónikus betegségek aránya az egymást követő nemzedékek során minden régióban nőtt. Az újabb generációk tagjainál nagyobb valószínűséggel jelentkeznek rákos megbetegedések, tüdőbetegségek, szívproblémák, 2-es típusú cukorbetegség és magas koleszterinszint, mint azonos korú elődeiknél.

Bár a 2-es típusú cukorbetegség előfordulása minden régióban azonos ütemben nőtt, a rák diagnózisa, szívproblémák és magas koleszterinszint különösen Angliában és Európában növekedett jelentős mértékben. Az 1955-1959 között születetteknél ezek az egészségügyi problémák másfélszer gyakoribbak, mint az ugyanolyan korú elődeiknél.

Fizikai képességek romlása

A fogóerő szintje, amely az általános izomerő és az egészséges öregedés jó mutatója, Angliában és az Egyesült Államokban generációk óta csökken, míg Európában ezt a mutatót vagy növekedés, vagy stagnálás jellemző. „Tanulmányunk új bizonyítékokat talál arra vonatkozóan, hogy a közelmúltban született generációk egészségi állapota romlik, ahogy későbbi életéveikbe lépnek” – hívta fel a figyelmet a tanulmány vezető szerzője, Laura Gimeno.

A jövő kihívásai

A háború előtti nemzedékek rokkantsági arányának csökkenése ellenére a krónikus betegségek és a növekvő elhízás súlyos fogyatékossággá fajulhat át az 50-es 60-as éveikben járók körében. Az előrejelzések alapján a fiatalabb generációk hosszabb életet élhetnek meg, ám ennek nagy részét betegen vagy fogyatékkal kell leélniük. Ezért különösen fontos, hogy az egészségügyi rendszerek alkalmazkodjanak ehhez az új kihíváshoz, és olyan megoldásokat találjanak, amelyek segítenek a krónikus betegségek megelőzésében és kezelésében.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

Ijesztő kockázata lehet a túlsúlynak: erre figyelmeztetnek a kutatók

Ijesztő kockázata lehet a túlsúlynak: erre figyelmeztetnek a kutatók

Ingyenes tünetellenőrző: gyors segítség tünetek beazonosításához!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

tanulmány

Forrás: TheGuardian
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához