Ezeket látta már?

Az ajakfeltöltésre adott furcsa reakció mentette meg a nő életét - ebből derült ki, hogy leukémiás

ajakfeltöltés reakció leukémia emberi történet

Az ajakfeltöltő injekcióra adott szokatlan reakció hívta fel a vérrákra a figyelmet.

A 36 éves, ápolónőként dolgozó Edita Jucaite korábban már többször is átesett hasonló kozmetikai beavatkozásokon bármilyen komplikáció nélkül, ám az idén áprilisban végzett ajakfeltöltés azonnali duzzanatot és súlyos véraláfutásokat okozott nála. Az injekciót beadó orvos ezért azt tanácsolta Edita-nak, hogy keresse fel háziorvosát, mivel ez nem egy szokványos reakció a kezelésre - írja a Daily Mail.

Az ápolónő így is tett: vért vettek tőle, majd nem sokkal utána kapott egy telefonhívást, hogy azonnal menjen a kórházba, mivel az eredményei azt mutatják, hogy nagy valószínűséggel leukémiája van. Ott a további vizsgálatok megerősítették és megállapították, hogy krónikus mieloid leukémiában (CML) szenved.

- Kevesen mondhatják el azt, hogy az ajakfeltöltés mentette meg az életüket, de én igen – mondta Edita, aki előtte csak kis fogyást tapasztalt, de más tünetet nem. Ezért igen örül annak, hogy jelentkezett nála a véraláfutás és a duzzanat, hiszen enélkül nem mondták volna, hogy menjen el a háziorvosához.

A szokatlan véraláfutások, vérzések, fáradtság és az ismétlődő fertőzések mind a leukémia árulkodó jelei, de sokan nincsenek tisztában ezekkel a tünetekkel.

Leukémia és a véraláfutások

A leukémia a vérképzőrendszer rákos megbetegedése, ami hatással van a vérsejtek normál működéséra. Az egyik fő oka annak, hogy a leukémia véraláfutásokat okozhat az az, hogy a vérlemezkeszám lecsökken (trombocitopénia). A leukémiás betegek csontvelője ugyanis nem képes megfelelő mennyiségű vérlemezkét termelni, amik felelősek a véralvadásért és a vérzés megállításáért. Alacsony vérlemezkeszám esetén ezért könnyen léphetnek fel vérzések, véraláfutások.

Emellett a leukémia abnormális, kórosan működő fehérvérsejteket termel, amelyek kiszorítják a normális vérsejteket, beleértve a vérlemezkéket, vörösvértesteket és egészséges fehérvérsejteket. Ez a normális vérsejtek hiányához vezethet, ami szintén hozzájárul a véraláfutások kialakulásához.

Továbbá, a leukémiás sejtek különböző biokémiai anyagokat és citokineket termelhetnek, amelyek befolyásolhatják a véralvadási folyamatot, növelve ezzel a véraláfutások előfordulását.

Örült, hogy fogyott

- Fogalmam sem volt a leukémia jeleiről és tüneteiről – örültem, hogy kicsit fogyni tudok nyaralás előtt - mondta Edita. - Határozottan több ismeretre van szükség a leukémiával kapcsolatban...arra, hogy mikre kell figyelni, hogy több embert diagnosztizálhassanak idejében, hogy a kezelés hatékony legyen, mint nálam.

A diagnózis után az ápolónő orális kemoterápiás kezelésben részesült, melynek hála jelenleg remisszióban van (tünetmentes). Azonban élete hátralévő részében gyógyszereket kell szednie, hogy megelőzze a rák kiújulását.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

Ízületi fájdalom, kiütések, véraláfutások: ezekkel jelezhet a leukémia

Ízületi fájdalom, kiütések, véraláfutások: ezekkel jelezhet a leukémia

Ingyenes tünetellenőrző: gyors segítség tünetek beazonosításához!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

leukémia

Forrás: dailymail
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához