Ezeket látta már?

Sejtkivágás emberi beavatkozás nélkül: AI segíthet a daganatos betegségek kezelésében

ai diagnosztika melanoma

A Szegedi Biológiai Kutatóközpont kutatói is részt vesznek abban a nagyszabású kutatásban, aminek során AI segítségével a szervezetünk sejtszintű eltéréseit vizsgálják, így a szervezet működésének hibáira és a gyógyszeres kezelések sejtszintű hatásaira is fény derülhet.

Egyre több az olyan kutatás, amibe a mesterséges intelligenciát is bevonják, aminek célja a pontosabb diagnosztika és a személyre szabott, hatékony kezelések elérése. A HUN-REN Szegedi Biológiai Kutatóközpont Lendület Mikroszkópos Képfeldolgozó és Gépi Tanulási Csoportja, Horváth Péter vezetésével részt vesz egy jelentős nemzetközi kutatásban, ami a korai és pontos diagnózisban, valamint a betegségek kezelésének személyre szabásában jelenthet nagy segítséget.

– A több milliárdnyi sejtből álló biológiai mintákban felfedezhető sejtszintű eltérések jól tükrözik a szervezet működésének hibáit, de ugyanígy például a gyógyszeres kezelések sejtszintű hatásait is. Az általunk összeállított komplex mikroszkóprendszer a mesterséges intelligencia segítségével bármilyen szövetmintában képes teljesen automatizáltan, emberi beavatkozás nélkül megtalálni a környezetüktől eltérő egyedi sejteket, amiket egy szintén MI vezérelt, speciális mikroszkóp segítségével rendkívül precízen ki is vág a mintából, hogy azután részletes analitikai vizsgálatoknak vethessük alá a kóros sejteket - mondta Horváth Péter a Hun-Ren Magyar Kutatási Hálózat lapnak.

A projekt mögött olyan neves intézmények és személyek állnak, mint Az amerikai Broad Institute (a Harvard Egyetem és az MIT közös intézete), valamint Mark Zuckerberg és felesége, Priscilla Chan alapítványának (Chan Zuckerberg Initiative).

A kutatócsoport friss eredményei között szerepel egy olyan gyógyszerszűrési módszer, amelyben a mesterséges intelligencia megtanulja felismerni a különféle gyógyszerek hatására bekövetkező sejtmorfológiai változásokat, nagy mennyiségű adat ( mintegy 8 millió képből álló minta) alapján.

A gépi tanulásnak köszönhetően az MI-algoritmusok egyre pontosabbak és hatékonyabbak lesznek a sejtanalízisben, ami kiemelt jelentőségű a személyre szabott gyógyászatban és az új gyógyszerek fejlesztésében is.

A kutatás során kifejlesztett módszer lehetővé teszi, hogy az eltérő sejtek megtalálása és kivágása teljesen MI vezérelt legyen, emberi beavatkozás nélkül. Ezáltal a sejtszintű diagnosztikai eljárások kapacitása jelentősen nőhet. Az eljárás a melanóma személyre szabott kezelésében is alkalmazható lesz, amit jelenleg már kísérleti jelleggel is alkalmaznak a szakemberek.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Bőrrák: sokszor alig észrevehető a basalioma

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

bőrrák

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához