Ezeket látta már?

Így segíti a mesterséges intelligencia a kutatókat

AI mesterséges intelligencia kutató

Cél, hogy a kutatók minél kevesebb időt töltsenek adminisztratív feladatokkal, és több időt fordíthassanak kutatási tevékenységre.

A tudományos folyamatok gyorsabbak, a kutatások hatékonyabbak lehetnek a HUN-REN Központ legújabb kezdeményezése nyomán. A kutatási hálózat tagjai egyedülálló AI szolgáltatásokat vehetnek igénybe októbertől, valamint dedikált AI szakemberek segítik őket a megfelelő mesterségesintelligencia-alapú lehetőségek kiválasztásában és használatában.

Az idén indult kezdeményezés célja, hogy a Magyar Kutatási Hálózat kutatóinak széles körű AI szolgáltatások álljanak rendelkezésükre, hogy kutatásaik hatékonyabbá, a kutatási folyamatok az eddiginél még gyorsabbá váljanak, vagy akár teljesen új kutatási témákat célozhassanak meg.

A HUN-REN Központ AI szolgáltatás-portfóliója, az AI4Science program a kutatási hálózatban felmért, majd megfogalmazott kutatói igényekre épít. Valamennyi tudományos munkatárs számára elérhető, és hozzájárul, hogy kutatásaikban még több világszínvonalú eredményt mutassanak fel. A HUN-REN a programmal arra ösztönzi őket, hogy a kutatásokba integrálják az AI eszköztárának lehetőségeit, és a tudomány valamennyi területén használják ki a mesterséges intelligencia nyújtotta támogatást.

„Versenyképességünk világviszonylatban azon is múlik, hogy bevezetjük és használjuk a legújabb tudományos és kutatási technológiákat, illetve ötleteket, sőt, kutatjuk, valamint széles körben terjesztjük is azokat” – hangsúlyozta Gulyás Balázs, a HUN-REN Központ elnöke azon a szakmai rendezvényen, amelyen elstartolt az AI4Science program.

„Célunk, hogy kutatóink minél kevesebb időt töltsenek adminisztratív feladatokkal, és több időt fordítsanak kutatási tevékenységre, amelyhez AI által támogatott technológiákat, platformokat nyújtunk. A megfelelő AI infrastruktúra mellett a legjobb gyakorlatokat is folyamatosan gyűjtjük a világ minden tájáról, legyen szó akár képzésről, akár oktatási programról” – emelte ki Jakab Roland, a HUN-REN vezérigazgatója.

Az AI4S program alappillére az összintézményi AI nagyköveti hálózat, amely egy összességében 25 fős közösség. Ők AI workshopokat és képzéseket tartanak majd, de segítséget nyújtanak a mesterséges intelligencia előnyeinek felismeréséhez és kihasználásához. Emellett a kutatók szakmai segítséget igényelhetnek tőlük vagy rajtuk keresztül egy központi szakértői csapattól mind kutatási ötleteik validálásához, mind infrastruktúra-támogatáshoz.

Milyen AI támogatásokat nyújt még a HUN-REN Központ?

  • AI oktatás és inspiráció: Alapozó és speciális képzéseken vehetnek részt a kutatók.
  • Személyes AI támogatás: Az egyedi AI-megoldások megtalálásához a HUN-REN Központ AI szakértői csapata, egy külsős szakértői team, valamint egy AI kutatási partnerkereső szolgáltatás áll a kutatók rendelkezésére.
  • Elérhető AI technológiák: Az érzékeny kutatási adatok védelme érdekében HUN-REN saját AI keretrendszert, valamint nagy teljesítményű számítási infrastruktúrát használhatnak a kutatók.

Az AI4S megvalósítását és az AI nagykövetek munkáját három AI szakértő (Szabó Gergely, AI kutatási ötlet validálás és kutatástervezés, Szittya Dániel, AI alkalmazás, Kóczán Gergely, AI infrastruktúra) erősíti. Ha további segítségre lenne szükség, akkor egy külső szakértői csapat, a Neuron Solutions áll a HUN-REN kutatói vagy a nagykövetek rendelkezésére az AI szakterületet érintő speciális kérdésekben.

Milyen AI technológiákat érhetnek el már most is a kutatók?

A HUN-REN Központnál már most is vannak elérhető AI technológiák – hangzott el az indító rendezvényen. A saját AI keretrendszer​en belül a SZTAKI zártkörű, felhő alapú platformját, a HUN-REN Cloudot lehet használni, amelynek előnye, hogy védetten és kizárólag hazai szervereken maradnak a szenzitív információk.

A HUN-REN Cloudon működik a SZTAKI által kialakított, generatív AI feladatokat támogató GenAI4Science szolgáltatás. Ennek segítségével a kutatók biztonságosan és az adatkezelési irányelvekkel összehangolt adattárolás mellett tudják hasznosítani a nagy nyelvi modellek (LLM) nyújtotta lehetőségeket. Az új szolgáltatásnak köszönhetően publikus, nyílt forráskódú modelleket használhatnak felhasználóbarát, csevegő üzemmódban akár saját adatok, dokumentumok és egyéb források igénybevételével.

A Komondor nevet viselő számítógép is a Magyar Kutatási Hálózat tagjainak a rendelkezésére áll. Hazánk legnagyobb számítási teljesítményű, 2023 januárjában átadott szuperszámítógépét a KIFÜ üzemelteti 200+ GPU kártyával.

Így teheti jobbá az AI a kutatók munkáját

A rendezvényen egyebek között egy szemléletes gyakorlati példán keresztül is meg lehetett ismerni az AI előnyeit. Egy, a klímaváltozást jól bíró növény nemesítésekor az AI egyrészt gyorsabban ki tudja válogatni a jobb genetikai tulajdonságú egyedeket, másrészt felgyorsíthatja a tudományos folyamatokat, hogy a kutató ne kényszerüljön az új levelek számának számolgatására nap mint nap, hanem végezze ezt el helyette a mesterséges intelligencia. Így a kutató tudományos munkára fordíthatja felszabadult idejét.

Összegezve

  • A HUN-REN Központ legújabb kezdeményezésének célja, hogy segítse a kutatókat AI szolgáltatásokkal.
  • A kutatói hálózat tagjai dedikált AI szakemberek segítségét vehetik igénybe az októbertől.
  • Az AI4Science program célja, hogy hatékonyabbá tegye a kutatási folyamatokat és új kutatási témákat támogasson.
  • A program ösztönzi a kutatókat, hogy integrálják az AI eszköztárát a kutatási tevékenységeikbe.
  • A HUN-REN Központ elnöke és vezérigazgatója hangsúlyozza az AI által támogatott technológiák fontosságát a kutatási tevékenységekben.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

Személyre szabott gyógyászat a mesterséges intelligencia segítségével

Személyre szabott gyógyászat a mesterséges intelligencia segítségével

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

mesterséges intelligencia

Forrás: HUN-REN
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához