Ezeket látta már?

Döbbenetes mennyiségben találhatók mikroműanyagok az emberi agyban - a személyiségre is hatással lehet

agy mikroműanyag hatás személyiség

Súlyos gondokat okozhatnak az agyban lévő mikroműanyagok. Ráadásul egyre nagyobb mennyiségben vannak jelen a szervezetünkben.

A mikroműanyagok felhalmozódása az emberi szervezetben mára már nem is kérdéses. Azzal is tisztában vagyunk, hogy bizony a gyulladások kialakulását is elősegítik ezek az emberi szemmel láthatatlanul apró kis részecskék.

Sajnos mára több kísérlet is igazolta, hogy a vér-agy gáton is átjutnak, az agyi szövetekben felhalmozódva pedig komoly gondok forrásai is lehetnek. Apró méretük miatt azonban eddig igen nehéz volt megállapítani, vajon mekkora mennyiségben is vannak jelen a szervezetünkben.

Az agyban nagyobb mennyiségben halmozódik fel a mikroműanyag, mint máshol

Egy eddig még meg nem publikált kutatásban egy új módszert alkalmaztak a mikroműanyagok kimutatására. 51 agyszövet-mintát vizsgálva kémiai úton kerestek a szövetekben 12 különböző műanyag polimert - és sajnos találtak is, méghozzá meglepően nagy mennyiségben - írja az IflScience.

A kutatás alapján az agyszövetekben lényegesen nagyobb mennyiségben halmozódnak fel ezek a mikroműanyagok, mint például a májban vagy a vesében, jelentős károkat okozva.

Viselkedési zavarokat is okozhat

Az adatok alapján úgy tűnik, a frontális kéregben nagyobb arányban vannak jelen a mikroműanyagok, mint az agy más területein. Ilyen formán pedig képesek lehetnek a személyiségben, illetve a viselkedésben is változásokat, zavarokat elidézni.

Ugyanakkor ezek a megállapítások egyelőre nem alátámasztottak, csak sejtések. Az igazolásukhoz, valamint a mikroműanyagok agyra gyakorolt hatásainak vizsgálatához további beható kutatások szükségesek. Ennek különösen nagy jelentősége van abból a szempontból, hogy bár igyekszünk visszaszorítani a műanyag-használatot, egyelőre ezen a téren kétségesek a sikerek.

Egyre több az agyban a mikroműanyag

Elkeserítő és rémisztő az, hogy 2024 elején végzett boncoláskor gyűjtött emberi agyminták több apró műanyagszilánkot tartalmaztak, mint a nyolc évvel korábban gyűjtött minták.

- A 2016-os boncolási agymintákhoz képest ez körülbelül 50%-kal magasabb" - mondta Matthew Campen, a tanulmány vezető szerzője. - Ez azt jelentheti, hogy az agyunk ma 99,5%-a agy, a többi pedig műanyag.

Az egyelőre nem világos, hogy miután belépnek ezek a részecskék az agyba, utána elhagyják-e a szervet, vagy esetleg összegyűlnek a szövetekben és elősegítik a betegségek fellépését. További kutatásra van szükség ahhoz, hogy megtudjuk, hogy a részecskék hogyan léphetnek kölcsönhatásba a sejtekkel, és van-e ennek toxikológiai következménye.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

Ilyen magas mikroműanyag-koncentrációt eddig még nem találtak a hazai vizekben!

Ilyen magas mikroműanyag-koncentrációt eddig még nem találtak a hazai vizekben!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

mikroműanyag

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához