Mire jó a zsálya? Ezért érdemes rendszeresen fogyasztani
A mediterrán fogások egyik jellegzetes fűszere a zsálya, ami az oregánó, a kakukkfű és a levendula rokona - ezekhez hasonlóan az egészségünkre is jótékony hatással van.
A zsályát évszázadok óta alkalmazzák a népi gyógyászatban, és az elmúlt évtizedekben a szakemberek is felfigyeltek jótékony tulajdonságaira. Lássuk, miért érdemes rendszeresen fogyasztani!
Szívvédő
A zsályában olyan aromás olajok, flavonoidok és más értékes vegyületek találhatóak, melyek a kutatások szerint csökkentik a szervezetünkben a krónikus gyulladásokat. Ezzel pedig szerepet játszhatnak olyan súlyos betegségek megelőzésében, mint a szív- és érrendszeri panaszok.
A zsályában antioxidánsok is vannak, így a fűszer fogyasztásával - akár friss, akár szárított formában - megvédhetjük a sejtjeinket az úgynevezett szabad gyökök okozta károsodásoktól. A szabadgyökök a szervezetünkben végbemenő biokémiai folyamatok természetes "melléktermékei", melyek részben ugyan szükségesek, részben azonban súlyos betegségek kialakulásához is vezethetnek.
A zsályában ráadásul több olyan antioxidáns is van, melyek egymás hatásait is erősítik. Gyulladáscsökkentő és antioxidáns, sejtvédő hatásainak köszönhetően a fűszernövény fogyasztása különösen ajánlott lehet például azoknak, akik ízületi gyulladással vagy asztmával küzdenek.
Az agynak is jót tesz
Az is profitálhat a zsálya fogyasztásából, aki a memóriáját vagy a koncentrációs képességeit szeretné javítani, esetleg vizsgára készül - ezt több kutatás is bizonyította. Emellett azonban azt is kiderítették, hogy a zsálya az Alzheimer-kór (illetve más, neurodegeneratív betegségek) ellen is védhet, elsősorban úgy, hogy megakadályozza azoknak a plakkoknak a lerakódását, melyet összefüggésbe hoztak a demencia kialakulásával. Nem kizárt a szakemberek szerint az sem, hogy a zsálya kivonata egy hatékony Alzheimer-kór elleni gyógyszer összetevője lehet.
Cukorbetegeknek is javasolt a zsálya
Egy 2013-ban végzett kutatás eredményei alapján a zsálya hatóanyagai a cukorbetegség kezelésére is alkalmasak lehetnek: a 3 hónapig szedett zsályalevél-kivonat hatékonyan csökkentette a kutatásban részt vevők vércukor-, koleszterin- és triglicerid-szintjét egyaránt.
Összegezve
- A zsálya egy mediterrán fűszer, mely jótékony hatással van az egészségre.
- A zsályát évszázadok óta használják a népi gyógyászatban.
- Jelentős szerepe lehet a krónikus gyulladások csökkentésében.
- Az antioxidánsok a zsályában védelmet nyújtanak a szabad gyökök okozta károsodások ellen.
- A zsálya fogyasztása segíthet az ízületi gyulladásban, asztmában, memóriazavarokban és akár az Alzheimer-kór ellen is.
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!
Mennyire bízhatunk nagyanyáink gyógyító praktikáiban? Az orvos válaszol