Uborka, brokkoli...miért jó, hogy ként tartalmaznak?
Nem csak fiatalít a kén, de méregtelenítő és fertőtlenítő hatása is van! Olvassák el szakértő tanácsait a kénhasználattal kapcsolatban!
Iszapban és hagymában is van kén
A kénről leginkább csak annyit tudunk, hogy alkalmazzák a tartósítóiparban, a mezőgazdaságban, ismerjük a "büdös" kénes gyógyvizeket.
A természetben a kén többek közt gyógyvizekben, mofettákban, vulkángőzökben fordul elő és vulkanikus kőzetek és fosszilis palák lepárlásából juthatunk az egyik ismert, 10%-os kéntartalmú anyaghoz, az ichtiolhoz. Ennél is magasabb, 27% a Holt-tengeri iszapból nyert ichtamol kéntartalma.
Eddig a bányászott kén volt könnyebben elérhető, néhány éve azonban tökéletesen tudják szintetizálni növényekből is. Ami azt is jelentheti, hogy ha kéntartalmú élelmiszereket eszünk, magunk is bejuttathatjuk ezt az anyagot a szervezetünkbe.
Magas kéntartalmú növények az uborka és a hagyma minden formában, a brokkoli, a káposzták, a retek, illetve a páfrányfenyő (gingko biloba), amely leginkább csak táplálék-kiegészítő formájában hozzáférhető.
Mire jó a kén?
Néhányan tartanak a kéntől, holott igen jó szolgálatot tehet, ha megfelelő mennyiségben, indokkal és szakértő módon alkalmazzuk – hangsúlyozza Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikus mestere, gyógykozmetikus. – A célzott kozmetikai kezelések során csupán igen kis mennyiségű ként használunk, hogy csakis a pozitív hatásai érvényesüljenek.
Többek között az uborkának is igen magas a kéntartalma.
A kén méregtelenít és fertőtlenít
A kén számos nem kívánatos anyagot vezet ki a sejtekből, szövetekből és elpusztítja a kórokozókat is. Ezáltal csökkennek a külső és belső allergiás tünetek is, legyen szó akár nap-, mosószer-, öblítő- vagy kozmetikum-allergiáról.
Szerepet játszik a szaruképzésben is a kén
A szaruképzési folyamat során a cisztein nevű aminosav cisztinné kell, hogy alakuljon, ami kén jelenléte nélkül nem megy végbe. Amennyiben a szaruképzési folyamat egyensúlya felborul, olyan állapotok és betegségek alakulhatnak ki, mint az atópiás dermatitis, az ekcéma, a pikkelysömör, a hámló, korpázó bőr, vagy a talpon megjelenő kóros szarufelhalmozódás.
Persze azt az tudni kell, hogy ezek a betegségek multikauzálisak, vagyis több ok is szerepet játszik a megjelenésükben, amelyek a kénes kezelés mellett további oki kezelést is igényelnek. Azonban a kén mindenképpen javítani képes a bőr állapotán, sokaknál akár teljes tünetmentességet is eredményezhet a szakszerű kezelés.
Fiatalosabbá teszi a bőrt a kén
A cisztin nevű fehérje képes ciszteinné is képes visszaalakulni a megfelelő helyen és időben, a cisztein pedig emeli a glutation szintet. Ez egy fontos antioxidáns, jelenléte késlelteti az öregedés látható jeleinek kialakulását.
Megmutatjuk, hogyan tudja meghatározni a bőrtípusát! Olvasson tovább!
Plusz egy "kénes" recept
Peterman Krisztina egy könnyű, ásványi anyagban, nyomelemben és aminosavban gazdag turmix receptjét is ajánlja a belső feltöltéshez.
Hozzávalók
- 1 marék spenót (turmixolás előtt nem szükséges eltávolítani a szárát)
- 2 db sóska levél (az íz miatt)
- 1 db banán
- 2 dl tisztított víz
- mokkás kanál vaj vagy ghi
- ízlés szerint kevés kelkáposztalevél / uborka / petrezselyem / zeller.
A turmix lehet édes, méz vagy 2 szem datolya, rózsavíz, hibiszkusz, szegfűszeg, citrom, fél reszelt alma hozzáadásával, de lehet pikáns is, gyömbérrel, gyömbér-olajjal, pici borssal, kurkumával.
Forrás: Dermatica (www.dermatica.hu)