Mi az a száraz tüdő? Őszi immunerősítés ezeréves kínai orvoslással
Mi az a száraz tüdő egyáltalán, miért kell elkerülni, kikre jelent veszélyt és hogyan lehet megelőzni? Mutatjuk!
Mert a hagyományos kínai orvoslás (HKO) szerint ez az őszi, felső légúti betegségek egyik oka. A megoldás a konyhánkban van, mutatjuk, miből, mennyit és hogyan kell ilyenkor enni.
Ugyanakkor a HKO nem javasolja, hogy ősszel gyenge immunrendszerrel kezdjünk neki egy fogyókúrának, méregtelenítésre azonban mindenképpen érdemes időt szakítanunk, árulja el Dr. Chen Zhen, (ejtsd Csen Zsen) elismert HKO oktató, a Dr. Chen Patika vezetője.
Őszi immunerősítés: a száraz tüdő
A száraz tüdő különösen idősekre, gyerekekre, krónikus betegségben szenvedőkre jelenthet veszélyt.
Számos megbetegedés közül ősszel a leggyakoribbak a felső légúti panaszok és a köhögés, amely a tüdő szárazságára utalhat, magyarázza Dr. Chen Zhen, a Pécsi Tudományegyetem professzora, HKOoktató.
Ha nem tudatosan készülünk fel a gyors környezeti változásokra, könnyen megbetegedhetünk. A száraz tüdő komolyabb betegségek "előszobája" lehet, ami főként a gyengébb immunrendszerű egyénekre - idősek, gyerekek, krónikus betegségben szenvedők - jelenthet veszélyt. Ezt megelőzendő fehér húsú gyümölcsök és zöldségfélék, például körte, jégretek, sárgadinnye, fehér szőlő, uborka, patiszon vagy cukkini fogyasztása javasolt ebben az időszakban, tanácsolja a professzor.
A zöldtea, illetve szűztea kiválóan alkalmas a nyáron elvesztett folyadék pótlására, amelyet akár mézzel is ízesíthetünk. A méz önmagában is jó hatással van a tüdőre, a szűztea fogyasztása pedig orvosolhatja a székrekedést, ami azért is fontos – magyarázza a HKO egyesület európai elnökhelyettese –, mert a székrekedés a tüdőre is hatással van és váladékképződéssel járó légúti panaszokhoz vezethet.
Mit együnk ősszel a HKO szerint?
A hagyományos kínai orvoslásban (HKO) az őszi immunerősítés másik fontos eszköze a megfelelő fehérjebevitel, például jó minőségű fehérjéket tartalmazó alapanyagokból készült levesek - így tyúkhúsleves, marhalábszárból készült húsleves, halleves – fogyasztása. Az így elkészült levesek egyéb hasznos összetevőkkel még gazdagabbá tehetők, ilyen például a shiitake gomba, a gyömbér vagy a hagyma.
Javasolt hosszú ideig főzni a levest, hiszen ennek köszönhetően az értékes proteinek és aminosavak nagyobb mennyiségben oldódnak ki, hívja fel a figyelmet a szakértő.
Az így elkészült étel különösen ajánlott az idősebb korosztálynak, mivel ebben a formában az idős szervezet könnyebben tudja hasznosítani ezen építőköveket.
Méregtelenítés ősszel
Az őszi időszakra fogyókúra időzítése csak akkor javasolt, ha immunrendszerünk megfelelően működik, viszont a méregtelenítésre mindenképpen érdemes időt szakítanunk.
A méz nagyszerűen elősegíti a méreganyagok eltávozását a szervezetből, továbbá kiváló "méregtelenítők" még a fafül gomba, a shiitake gomba, a fokhagyma, a sárgarépa, az alga és a galagonya.
Savanyú gyümölcsök fogyasztása és hidegek ételek mellőzése
A HKOszerint este nyolc óra után érdemes tudatosan felkészíteni a testet és a lelket a pihenésre. Javasolt nyugtató zenét hallgatni, a komoly, nehéz beszélgetéseket reggelre halasztani, könnyű vacsorát fogyasztani, egészséges italokat inni és savanyú gyümölcsöket (galagonyát, jujubát, narancsot) enni, amelyek hozzájárulnak a megfelelő emésztéshez, ezáltal a pihentető alvás élményéhez.
Mivel a hideg ételek energiát vonnak el a szervezettől, ezért kerülendők az esti időszakban.
A C-vitamin jelentősége a hagyományos kínai orvoslásban is elismert, ezért immunerősítő hatása miatt minél több C-vitaminban gazdag gyümölcs (citrusfélék, csipkebogyó, kivi stb.) és zöldség (paprika, savanyú káposzta, stb.) vagy kiegészítésként hosszan felszívódó C-vitamin-tartalmú készítmény fogyasztása javasolt.
Lengébb öltözék, korai fekvés és ébredés
Az őszi időszakban érdemesebb korábban lefeküdni, korábban felkelni reggel és szabad levegőn többet mozogni. Ha mély légzőgyakorlatokat végzünk a szabadban, a friss, oxigéndús levegő kitisztítja a tüdőnket. A túlzott mértékű izzadás azonban az őszi, hűvös időben már kerülendő, mivel az pont a tüdőre káros és könnyen megfázást okozhat.
A hagyományos kínai gyógyászat azt vallja, hogy tavasszal minél később szabaduljunk meg a meleg ruházattól, ősszel pedig a lehetőségekhez képest későn öltözzünk be, fokozatosan szoktatva testünket a hűvösebb időjáráshoz, így támogatva immunrendszerünk megfelelő működését.
Olvasta már?
- Kipróbálná az immunerősítő jegesfürdőt?
- Immunerősítők: íme az 5 legjobb házi immunerősítő
- Fokhagyma, méz, joghurt: immunerősítők a konyhából
- Ezek a legjobb immunerősítő ételek és vitaminok őszre
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!