Egészséges, finom nyári italok, melyek magas vérnyomás ellen is jók
Öt olyan italra hívjuk fel a figyelmet, amelyek kedvező hatással lehetnek a vérnyomásra.
A megfelelően összeállított étrend nagymértékben támogatja az egészséget. Az alábbi jótékony hatású italok természetesen nem helyettesítik a kiegyensúlyozott táplálkozást és az aktív életmódot, de hasznos és jóízű kiegészítői lehetnek az előírt vérnyomáscsökkentő gyógyszereknek.
Hibiszkusztea
A hibiszkusztea hasznos antociánokat tartalmaz. Ez a növényi pigmentek egy olyan csoportja, amely az élénk színű – kiváltképp a narancssárga, a vörös, a lila és a kék – virágokban és termésekben található meg. Ezen kívül a kutatások is kimutatták, hogy a hibiszkuszteában egyéb antioxidánsok is segítik a szervezetet a cukrok és a zsírok felhasználásában, így megakadályozzák, hogy azok felhalmozódjanak a vérben, és lerakódjanak az érfalon – ezzel pedig gátolják az érszűkület kialakulását.
Gránátalmalé
A gránátalma fogyasztása hozzájárulhat a szívbetegségek megelőzéséhez. A gránátalma nagy mennyiségű flavonoidot (mint például antociánt és kvercetint) tartalmaz. Káliumban, C-vitaminban és kalciumban gazdag. Kimutatták, hogy a betegek vérnyomása csökkent azáltal, hogy a gránátalma meggátolja az angiotenzin-konvertáló enzim működését. Emellett fogyasztásával csökkenhet az LDL-koleszterinszint, a sejtek oxidációja és a szabad gyökök kialakulása. Káliumtartalma segíti a szív, az idegek és az izmok egészségének megőrzését, továbbá a sejtek normál működésének fenntartását.
Céklalé
A céklában nagy mennyiségben találhatóak értékes vitaminok és ásványi anyagok, valamint antioxidánsok, főleg kálium, magnézium, vas, A-, C- és B6-vitamin. Emellett nitrátban gazdag: ennek köszönhető vérnyomáscsökkentő hatása. Az emberi szervezetben a nitrát nitrogén-oxiddá alakul, amely segít kitágítani az ereket, így 2-2,5 deci nyers céklalé fogyasztása órákra rendbe teheti a vérnyomást. Hatékonyságát klinikai vizsgálatok is alátámasztják.
Paradicsomlé
A paradicsomlé bizonyítottan javítja mind a szisztolés, mind a diasztolés vérnyomást (a vérnyomás szisztolés értéke 100 és 140 Hgmm között, míg diasztolés értéke 60 és 90 Hgmm között tekinthető normálisnak). Kutatási eredmények szerint a paradicsom kivonata az aszpirinhoz hasonlóan segíthet csökkenteni a vérrögök, illetve a szívbetegségek kialakulásának esélyét, különösen a magas a vérnyomással élőknél. Mivel a paradicsomban sok a karotinoid, a vitamin és a flavonoid, a vér egészségét is védi.
Áfonyalé
A fekete áfonya gazdag ásványi anyagokban, kalciumban, káliumban, nátriumban, vasban és foszforban. Kiemelkedő a C-vitamin-tartalma, ennek is köszönhető, hogy erős antioxidáns hatású, hozzájárul a gyulladások, érbetegségek megelőzéséhez, kezeléséhez, és támogatja a szívműködést.
Jó választás a kipréselt leve: a vérkeringés felfrissítéséhez elég egy kisebb adag feketeáfonyaital. Rendszeres fogyasztásával nemcsak az ereket erősíthetjük, de a visszeres problémák is csökkennek: enyhül az elnehezedett végtagok miatti rossz érzés, halványodhatnak a megpattant hajszálerek. Ezek a hatások az antociánoknak köszönhetők, amelyek segítenek megelőzni az értágulást, véralvadásgátló tulajdonságuk révén csökkentik a plakkosodást, és ezáltal a különböző embóliák kialakulásának esélyét. A feketeáfonya, hála antioxidáns pterostilben tartalmának, mérsékelheti a vér triglicerid szintjét, ezzel egyidejűleg szabályozza és szinten tartja a megfelelő vércukorszintet.
Olvasta már?
- Magas vérnyomás ellen: ennyire fontos gyógyszer előtt, vagy közben az életmód!
- Kiderült, milyen gyümölcsök segíthetnek elkerülni a vastagbélrákot
- Magas vérnyomás és koleszterin ellen ezek a gyógynövények segíthetnek
- Nem mérhető magas vérnyomás: ez a 4 tünet már komoly bajt jelez
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!