Hogy enyhítheti az erős paprika a fájdalmat?
Amerikai kutatók eredetileg véletlenül bukkantak rá a kapszaicinra, amely segíti, hogy az idegsejtek fájdalmat érezzenek.
A felfedezés biztonságosabb fájdalomcsillapítók tervezését is lehetővé teszi.
A Texasi Egyetem munkatársai megállapították, hogy a hő a kapszaicin nevű vegyülethez hasonló zsírsavakat aktivál, és az érzet blokkolásának potenciális útját is megtalálták. A csípős paprikában lévő kapszaicin kinyitja az idegsejteken lévő molekuláris kaput, az úgynevezett TRPV1 kapszaicin receptort. Ugyanez a kapu (receptor, ioncsatorna) aktiválható hőingerekkel és más fájdalomkeltő anyagokkal is.
Az állatkísérletekben kiderült, hogy azok a génmódosított egerek, amelyeknél hiányzott a kapszaicin receptor, nem mutatták a fájdalom jeleit gyulladásnál, rákban vagy égési sérülésnél. A fájdalomcsillapítás kulcsa lehet tehát, ha sikerül zárva tartani a receptort, hogy ne aktiválódjanak a fájdalmat jelző idegsejtek.
A "kapunyitási" folyamat gátlásával megszüntethető lenne minden olyan típusú fájdalom, amelyet gyulladás okoz, így az artritiszes, a rákos vagy a sérülések által kiváltott fájdalmak is.