Ha mikróban melegítjük meg az ételt, csökken a vitamintartalma? Itt a válasz!
Kutatók vizsgálták, hogy a mikrohullámú sütő által kibocsátott sugárzás elpusztítja-e az élelmiszerekben és a zöldségekben levő tápanyagokat.
A legtöbb kísérlet szerint ennek épp az ellenkezője igaz
Minden főzési technológia tönkreteheti a vitaminokat és más tápanyagokat. Ennek mértéke attól függ, mennyi ideig főzik az ételt, mennyi folyadék szükséges a főzéshez, és milyen hőfokon történik az étel elkészítése.
Mivel a mikrohullámú sütők általában kevesebb hővel működnek, mint a hagyományos főzési módszerek, ráadásul rövidebb idő is szükséges az ételek elkészítéséhez, általában ezek a sütők a legkíméletesebbek.
A hőre leginkább érzékeny tápanyagok a vízben oldódó vitaminok, mint például a folsav, a B és C-vitamin, amelyek mind nagy mennyiségben fordulnak elő a zöldfélékben.
A Cornell-egyetem kutatói a főzés vízben oldódó vitaminokra gyakorolt hatását vizsgálták, és megállapították, hogy
- míg a spenót a mikrosütőben szinte a teljes foláttartalmát megőrzi, tűzhelyen főzve 77 százaléka elvész.
- Az is kiderült, hogy a mikróban elkészített szalonnában jelentősen alacsonyabb a rákkeltő nitrozaminok szintje, mint a hagyományos módon sütött szalonnában.
- Ami a főzelékféléket illeti, a víz hozzáadásával igen sok tápanyag elvész.
- A brokkoli például vízben főzve antioxidáns-tartalmának 74-97 százalékáét elveszítheti, míg víz nélkül párolva a legtöbb tápanyag megmarad.
Összegzésképpen tehát elmondható, hogy a mikrohullámú sütőben általában nem vesznek el az élelmiszerek tápanyagai.
Olvasta már?
- Cukorbeteg? Így néz ki az ideális, diabetes-barát reggeli - ajánlja a diabetológus
- Vigyázzon! Az egész családot megmérgezhet a házi befőttjével, ha erre nem figyel
- Immunerősítő kincsek a kamrából: ezek mindenképp legyenek otthon ősszel
- Krómhiány: visszafordíthatatlan betegséget okozhat
- Az orosz füvesasszony szerint ez a világ 3 leghatásosabb gyógynövénye
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!