Ezért lehet jó a króm cukorbetegeknek
A króm a szervezetünk számára nélkülözhetetlen nyomelemek közé tartozik, különösen fontos szerepet játszik a szénhidrát-anyagcsere szabályozásában, és a cukorbetegség elleni küzdelemben is a segítségünkre lehet.
A cukorbetegséget napjaink egyik legsúlyosabb egészségügyi problémájának tartják: világszerte több millió ember diabéteszes, az érintettek száma folyamatosan nő, és rengetegen veszítik el a látásukat, a lábukat a cukorbetegség szövődményei miatt. Ráadásul minden percben tíz ember hal meg a cukorbetegség következményei miatt!
Természetesen, egyre hatékonyabb gyógyszerekkel lehet kezelni a diabéteszt, de a gyógyszerezés mellett rendkívül fontos az életmód megváltoztatása, a testsúly kordában tartása, a rendszeres mozgás is.
Nem szabad figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy sajnos sokan elhanyagolják a cukorbetegség kezelését, vagy éppen csak akkor kezdenek foglalkozni velem, amikor a tünetek már igen súlyosak, a diabétesszel összefüggő sejt- és szervkárosodások pedig visszafordíthatatlanok.
Sok más betegséghez hasonlóan a diabétesz megelőzése is könnyebb lehet, mint a konkrét kezelés, ebben pedig a krómpótlás is a segítségünkre lehet.
None
A cukorbetegek számára fontos a krómpótlás a kiegyensúlyozott vércukorszint eléréséhez.
Miért olyan fontos a króm?
A króm olyan mikrotápanyag, melyre többek között a normális szénhidrát-anyagcseréhez is szükségünk van. A króm javítja az inzulinválaszt, segít megfelelő szinten tartani a vércukorszintet, hozzájárul az ideális testsúly eléréséhez is. Kutatások bizonyítják, hogy a krómpótlás hozzájárul a II-es típusú cukorbetegség megelőzéséhez, akár 27 százalékkal is csökkentheti a diabétesz kialakulásának rizikóját.
Már az enyhe mértékű krómhiány is hatással van arra, hogyan képesek hasznosítani a sejtjeink a véráramban keringő glükózt, vagy hogy milyen "kilengések" lehetnek a vércukorszintünkben. Ez egészséges emberek esetében is súlyos következményekkel járhat, de a cukorbetegeknél még jobban oda kell figyelni arra, hogy a vércukorszintjük viszonylag egyenletes maradjon.
Ennek szabályozására is szolgálnak például a gyógyszerek vagy éppen a pontosan betartott diéta.
A króm is kiegyensúlyozó hatással van a vércukorszintre: egy vizsgálatban az étkezés után elfogyasztott króm 23 százalékkal csökkentette a vér glükózszintjét.
A króm azonban nemcsak a szénhidrát-anyagcserére van jó hatással, hanem a fehérjék és zsírok (így a koleszterin) feldolgozását, hasznosulását is segíti, ezzel pedig az úgynevezett metabolikus szindróma elleni küzdelemben is nagy szerepe van.
A metabolikus szindróma a magas vércukorszint mellett magas vérnyomással, emelkedett koleszterin- és triglicerid-szinttel, hasi típusú elhízással jár együtt, és rendkívüli módon megnöveli a szív- és érrendszeri betegségek, a szívroham és a stroke rizikóját is.