A hidegen sajtolt szűz kókuszolaj kúra előnyei
A kókuszpálma terméséből készült olajat többféleképpen elő lehet állítani. Az előállítás módja hatással van az olaj összetételére. Igen is vannak eltérések a kókuszolajok között. vásárlása esetén nem árt odafigyelni a kókuszolaj minőségére, ezért érdemes tisztában lennünk bizonyos megnevezésekkel.
A kókuszpálma terméséből készült olajat többféleképpen elő lehet állítani. Az előállítás módja hatással van az olaj összetételére. Igen is vannak eltérések a kókuszolajok között. Kókuszolaj vásárlása esetén nem árt odafigyelni a kókuszolaj minőségére, ezért érdemes tisztában lennünk bizonyos megnevezésekkel.
A kókuszolaj minőségéről, már a termék bolti ára is árulkodik. A finomított eljáráson áteső, különböző anyagokkal "kezelt" kókuszolajok ugyanis sokkal olcsóbbak, a ’nem finomított’ társaiknál. Továbbá, a ’szűz’ megnevezés részben az előállítás módjára, pontosabban arra utal, hogy a kókuszolajat nem vetik alá különböző kémiai és fizikai kezeléseknek, így természetes formában megőrzi értékes összetevőit és a kókusz jellegzetes ízét is.
A ’hidegen sajtolt’ kifejezés pedig jelzi, hogy a kókuszolajat nem tették ki hő hatásának, ezért biztosak lehetünk abban, hogy valóban nem veszített összetevőiből az előállítás során. A csodás antibakteriális és gombaölő laurinsavat eredeti mértékében, 50%-ban tartalmazza!
A továbbiakban a hidegen sajtolt szűz kókuszolajról beszélünk, amikor a kókuszolaj szót használjuk.
A legjobb minőségű kókuszolaj a hidegen sajtolt szűz kókuszolaj, amely kitűnően alkalmazható terápiás célokra. A hidegen sajtolt kókuszolaj bizonyítottan a leggyorsabb ütemben képes kifejteni jótékony hatásait.
A hidegen sajtolt szűz kókuszolaj a természetességének és fertőtlenítő illetve antibakteriális tulajdonságainak köszönhetően kitűnően alkalmazható szájfertőtlenítő kúrához. A legegyszerűbben csak "olajos öblögetésnek" nevezhető kúra lényege, hogy 1 evőkanál kókuszolajat legalább 15 percen át szájban tartjuk, és végig öblögetünk vele. Leheletünk friss, szájüregünk pedig baktériumoktól mentes lesz. Ezért is alkotóelemek sok fluormentes illetve ajurvédikus fogkrémnek a kókuszolaj.
Az antibakteriális hatások mellett a kókuszolaj immunerősítő és vírusölő tulajdonságokkal is bír. Mindezt az egyik legfontosabb zsírsavnak, a laurinsavnak köszönheti. A kókuszolaj fogyasztása éppen ezért ajánlott betegségek és fertőzések kezelésére, enyhítésére. Egy átlagos felnőtt ember napi 3-4 kanál kókuszolaj fogyasztásával sokat tehet egészségének megőrzése érdekében. A kókuszolaj termő vidékeken mind emberek, mind állatok sebeinek fertőzéseire is alkalmazzák.
A kiegyensúlyozott étkezés, és a megfelelő mennyiségű mozgás mellett a kókuszolaj fogyasztása fogyókúrához is ajánlott. A kókuszolaj fogyókúrás felhasználása azon az egyszerű tényen alapul, hogy a kókuszolajal remekül helyettesíthetőek az olyan konyhai alapanyagok, mint a vaj, a zsír és a hagyományos növényi olajok.
A diétánkat jól segíti a kókuszolaj, hiszen közepes láncú, telített zsírsavjai nem rakódnak le zsírpárnát képezve a szervezetben, hanem felszívódnak. A kókuszolajnak pedig további jellegzetes tulajdonsága, hogy növeli a telítettség érzetét – A kevesebbel is jóllakunk!
A hidegen sajtolt kókuszolaj természetessége miatt kitűnően alkalmazható a haj egészségét megőrző kúrákhoz. A trópusi vidékeken élők már az idők kezdete óta használják samponként, amolyan "hajkezelő" szerként a kókuszolajat. A kókuszolajat a hajmosáshoz használni előnyös, hiszen táplálja a fejbőrt, erősíti és fényessé teszi a hajszálakat. Egyébként is, a haj egészségének a megőrzéséhez kevés jobb módot ismerni a természetes olajoknál!
A kókuszolaj-kúrák széles körű használatát az 1930-as években Dr. Weston Price fogorvos már felvetette. Dr. Price mialatt körbeutazta a Csendes-óceán déli térségét a kókuszolajat és kókuszdiót rendszeresen fogyasztó illetve használó őslakosok körében személyesen tapasztalhatta meg a szupergyümölcs általános egészségjavító erejét.
Videós előadások és további tudnivalók a kókuszolajról:
A hidegen sajtolt szűz kókuszolajokon belül, a bio minősítéssel rendelkező kókuszolaj képezi a legmagasabb minőséget. Érdemes odafigyelni, hogy milyen célra vásároljuk a kókuszolajat. Főzéshez elegendő lehet az 1500 forint / liter áron forgalmazott is, de ha egészségünkre is figyelni akarunk, keressük a magasabb minőséget. (X)