Így befolyásolhatják az ételek bizonyos gyógyszerek hatékonyságát
Nemcsak bizonyos gyógyszerek nem szedhetők együtt, hanem egyes ételekkel, vitaminokkal is vigyázni kell!
A gyógyszerek egymásra hatásához hasonlóan az élelmiszerek és italok fogyasztása is hatással lehet az orvosságokra, főként a hatóanyag felszívódás késleltetése, csökkentése vagy felerősítése révén.
Mi is a gyógyszer-élelmiszer kölcsönhatás?
Gyógyszer-élelmiszer interakció akkor jön létre, mikor az élelmiszer hat az általunk szedett gyógyszer valamely összetevőjére. Ennek következménye, hogy a gyógyszer nem képes elvégezni feladatát az elvárt hatékonysággal. A kölcsönhatás felléphet vényköteles, vénymentes gyógyszerek esetében egyaránt, (pl. a vény nélkül kapható savlekötők, vitaminok vagy vastabletták használatakor is.)
Néhány tápanyag károsan befolyásolhatja egyes gyógyszerek összetevőinek megfelelő "emésztését", csökkentheti vagy felgyorsíthatja annak felszívódását.
Például a gyümölcslevek savtartalma csökkentheti az antibiotikumok – pl. penicillin – hatékonyságát.
Tejtermékek fogyasztása tetraciklin hatóanyagú gyógyszerrel mérsékelheti annak fertőzésellenes hatását. Antidepresszánsokat (ún. MAO gátlókat) veszélyes lehet tiramintartalmú ételekkel vagy italokkal keverni. Ilyenek pl. a sör, vörösbor és néhány sajtféle.
...és a grapefruitlé?
Nem biztos, hogy mindenki tudja, hogy a grapefruitlé jelentős mértékben kölcsönhatásba kerülhet egyes (nem kevésszámú) gyógyszer bevételével. Lássuk mi történik ilyenkor!
A grapefruit, és annak általunk fogyasztott leve igen erős gátlószere (a benne lévő furanokumarin-vegyületek révén) a szervezetben az ún. citokróm (CYP450, CYP3A4 enzimrendszernek.
Ez az enzimrendszer felelős sok esetben a gyógyszerek metabolizmusáért, lebontásáért. 1989-ben ismerték fel e hatást, sajnos előzetesen előfordult néhány haláleset is a "túladagolás" miatt, mivel az egyidejűleg fogyasztott grapefruitlé miatt jóval lassabban bomlottak le a gyógyszerek.
A gyógyszerek leírásaiban, betegtájékoztató szövegeiben mindig történik utalás arra, ha az egyidejű grapefruitlé-fogyasztás nem ajánlott, vagy tilos, itt mindig arra kell gondolni, hogy "egy pohárnyi" még nem jelentős, de napi 1-2 l közötti fogyasztása már komoly zavarokat okozhat a gyógyszerhatásokat, lebomlást illetően!
Némely esetben nem ajánlott a gyógyszer étkezéssel egy időben való bevétele, mert a hatóanyagok így "eltűnnek" az emésztőrendszerben. Ugyanakkor léteznek olyan orvosságok, melyek bevétele kifejezetten étkezéskor javasolt. A gyógyszer használata előtt mindig érdemes megkérdezni az orvost vagy a gyógyszerészt e tekintetben.
Nemcsak az élelmiszerere, de a gyógyszerek mellékhatásaira is figyeljünk! Olvasson tovább!
Mire figyeljünk, hogy elkerüljük a lehetséges gyógyszer-élelmiszer interakciót?
- Olvassuk el az összes utasítást, figyelmeztetést és kölcsönhatás előrejelzést, amelyek a betegtájékoztatóban szerepelnek. Amennyiben valamit nem értünk, érdemes megkérdezni az orvost vagy gyógyszerészt.
- A gyógyszert nagy pohár vízzel vegyük be, hacsak az orvos másképpen nem rendeli.
- Soha ne keverjük a gyógyszert ételbe, vagy szedjük szét a kapszulát (hacsak az orvos másképpen nem rendeli), mert ezzel könnyedén megváltozhat a gyógyszer szervezetre gyakorolt hatása.
- Ne szedjünk egy időben vitamint és más típusú gyógyszert, mert a vitaminok és ásványi anyagok néhány orvossággal együtt alkalmazva problémákat okozhatnak.
- Ne keverjük a gyógyszert forró italba, mert a hőhatás miatt elveszítheti hatékonyságát.
- Soha ne fogyasszunk alkoholt gyógyszer bevételét követően.
Táblázatos összefoglalók
Hatóanyagok, csoportok | Élelmiszerek hatása |
Antibiotikumok | |
Cefalosporinok, penicillinek | Éhgyomorra bevéve felgyorsítja a felszívódást. |
Eritromicin | A gyümölcslé és a vörösbor akadályozza a gyógyszer hatékonyságát. |
Szulfonamidok | Növeli a B12 vitamin hiány kockázatát. |
Tetraciklinek | Terjtermékek csökkentik a gyógyszer hatékonyságát. Csökkenti a C-vitamin felszívódását. |
Antidepresszánsok | |
Fluoxetin | Csökkentheti az étvágyat, túlzott súlyvesztéshez vezethet. |
MAO-gátlók | Magas tiramin tartalmú ételek (pl. érett sajtok, feldolgozott húsok, hüvelyesek, bor, sör) magasvérnyomás-krízist idézhetnek elő. |
Triciklikus szerek | Néhány étel, különösen a hüvelyesek, hús, hal, és magas C-vitamin tartalmú élelmiszerek csökkenthetik a felszívódását. |
Vérnyomáscsökkentők, szívgyógyszerek | |
ACE-gátlók | Éhgyomorra bevéve hatékonyabb a felszívódás. |
Alfa-blokkolók | Folyadékkal vagy étellel bevéve megelőzhető a jelentős vérnyomáscsökkenés. |
Antiaritmiás szerek | Kerüljük a koffeint, mely megemeli a szabálytalan pulzus kockázatát. |
Béta-blokkolók | Éhgyomorra vegyük be. Az étel, különösen a húsfélék, megemelik a gyógyszer hatását, mely szédülést és alacsony vérnyomást okozhat. |
Digitálisz | Kerüljük a tejtermékeket és a magas rosttartalmú élelmiszereket, melyek csökkenthetik a felszívódást. |
Vizelethajtók | Növelheti a káliumhiány kockázatát. |
Hatóanyagok, csoportok | Élelmiszerek hatása |
Antibiotikumok | |
Cefalosporinok, penicillinek | Éhgyomorra bevéve felgyorsítja a felszívódást. |
Eritromicin | A gyümölcslé és a vörösbor akadályozza a gyógyszer hatékonyságát. |
Szulfonamidok | Növeli a B12 vitamin hiány kockázatát. |
Tetraciklinek | Terjtermékek csökkentik a gyógyszer hatékonyságát. Csökkenti a C-vitamin felszívódását. |
Antidepresszánsok | |
Fluoxetin | Csökkentheti az étvágyat, túlzott súlyvesztéshez vezethet. |
MAO-gátlók | Magas tiramin tartalmú ételek (pl. érett sajtok, feldolgozott húsok, hüvelyesek, bor, sör) magasvérnyomás-krízist idézhetnek elő. |
Triciklikus szerek | Néhány étel, különösen a hüvelyesek, hús, hal, és magas C-vitamin tartalmú élelmiszerek csökkenthetik a felszívódását. |
Vérnyomáscsökkentők, szívgyógyszerek | |
ACE-gátlók | Éhgyomorra bevéve hatékonyabb a felszívódás. |
Alfa-blokkolók | Folyadékkal vagy étellel bevéve megelőzhető a jelentős vérnyomáscsökkenés. |
Antiaritmiás szerek | Kerüljük a koffeint, mely megemeli a szabálytalan pulzus kockázatát. |
Béta-blokkolók | Éhgyomorra vegyük be. Az étel, különösen a húsfélék, megemelik a gyógyszer hatását, mely szédülést és alacsony vérnyomást okozhat. |
Digitálisz | Kerüljük a tejtermékeket és a magas rosttartalmú élelmiszereket, melyek csökkenthetik a felszívódást. |
Vizelethajtók | Növelheti a káliumhiány kockázatát. |
Káliumkímélő vizelethajtók | Hacsak az orvos nem rendeli másképpen, ne alkalmazzunk vizelethatókat káliumtartalmú kiegészítőkkel, vagy sópótlókkal, mert kálium túladagolást okozhat. |
Koleszterincsökkentő gyógyszerek | |
Kolesztiramin | Növeli a folsav, A-, D-, E- és K-vitamin kiválasztódását. |
Gemfibrozil | Kerüljük a szíros ételeket, melyek csökkentik a gyógyszer koleszterincsökkentő hatását. |
Gyomorégés-, reflux- és fekélygyógyszerek | |
Savkötők | Számos ásványi anyag zavarja a felszívódását. A megfelelő hatékonyság eléréséhez 1 órával étkezés után vegyük be. |
Cimeticlin, famoticlin, szukralfát | Kerüljük a magas fehérjetartalmú ételeket, a koffeint és egyéb gyomorsav növelő termékeket. |
Hormonkészítmények | |
Orális fogamzásgátlók | A magas sótartalmú ételek növelik a folyadék visszatartását. Csökkenti a folsav és B6 vitamin felszívódását, ezért ajánlatos ezen táplálékokban gazdag élelmiszereket fogyasztani. |
Szteroidok | A magas sótartalmú ételek növelik a folyadék visszatartását. Fogyasszunk magas kalcium, K-vitamin, kálium és fehérje tartalmú élelmiszereket. |
Pajzsmirigy gyógyszerek | A jódban gazdag élelmiszerek csökkentik a gyógyszer hatását. |
Hashajtók | |
Ásványi olajok | Túlzott használatával A-, D-, E- és K-vitamin hiány alakulhat kii. |
Fájdalomcsillapítók | |
Aszpirin és erősebb nem-szteroid tartalmú gyulladáscsökkentők (NSAID-ok) | Mindig étkezéssel együtt vegyük be, elkerülendő a gyomor-bélrendszeri irritációt. Kerüljük az alkohol fogyasztását, mely növeli a vérzékenység kockázatát. Gyakori használata csökkenti a folsav és C-vitamin felszívódását. |
Kodein | Növeljük a folyadék- és rostbevitelt, elkerülendő a székrekedést. |
Altatók, nyugtatók |
Összegzés
- Bizonyos élelmiszer-és gyógyszerkölcsönhatások csökkenthetik vagy felerősíthetik a készítmények hatékonyságát.
- Egyes élelmiszerek és italok befolyásolhatják a gyógyszerek felszívódását és metabolizmusát.
- Fontos, hogy a gyógyszerek szedése előtt tájékozódjunk az orvosunktól vagy a gyógyszerészünktől az esetleges kölcsönhatásokról.
- Ügyeljünk az esetleges mellékhatásokra is.
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!