Így készíthet gyulladáscsökkentő aranytejet otthon
Az aranytej egy indiai eredetű ital, melyben olyan értékes fűszereket találunk, mint a kurkuma, a gyömbér és a fahéj, ezeknek köszönheti aranyló színét és persze a nevét is.
Az aranytejbe való fűszerek önmagukban is jót tesznek a szervezetnek, együtt fogyasztva pedig felerősíthető a hatásuk. Lássuk, miért is érdemes fogyasztani az aranytejet!
- Az aranytej fő összetevői, a kurkuma, a fahéj és a gyömbér egyaránt jól ismerek antioxidáns hatásaikról. Az antioxidánsok nemcsak az oxidatív stressz káros hatásai ellen védenek, de az öregedési folyamatokat is lassítják!
- A kurkumának és a gyömbérnek egyaránt vannak gyulladáscsökkentő hatásaik, ezzel pedig számos betegséget segíthetnek megelőzni. A krónikus, mikroszkopikus gyulladások szerepet játszhatnak a szív- és érrendszeri panaszok vagy a metabolikus szindróma kialakulásában is.
- A gyulladáscsökkentő hatások közvetlenül is érvényesülhetnek, például az ízületi gyulladásokkal összefüggő panaszok esetén. Tudományos kutatások során bizonyították, hogy a gyömbér és a kurkumin rendszeres fogyasztása enyhíti az ízületi fájdalmakat és az ízületi merevséget.
- Eredeti hazájában, Indiában az aranytejet megfázás ellen is alkalmazzák. A benne található fő összetevők (így a kurkuma, a gyömbér, a fahéj és a méz) serkentő hatással vannak az immunrendszerünkre és segíthetnek legyőzni a fertőzéseket.
- A gyomorbántalmak, emésztési panaszok esetén is jó hatással lehet az aranytej fogyasztása. A gyömbér és a kurkuma egyaránt serkenti az emésztést, gyorsítja a gyomor kiürülését és enyhíti a puffadást is.
Hogyan készítsük aranytejet otthon?
Az aranytej elkészítése meglepően egyszerű.
HOZZÁVALÓK
- 400 ml tej, kókusztej vagy más növényi tejhelyettesítő
- 1 púpos teáskanál kurkuma
- 1 késhegynyi őrölt feketebors
- 1/2 teáskanál mandula olaj vagy ghí
- 1/2 teáskanál őrölt gyömbér
- csipetnyi őrölt fahéj
- csipetnyi őrölt kardamom
- 1 teáskanál méz
- A tejben vagy növényi tejhelyettesítőben keverje el az összes hozzávalót, kivéve a mézet, majd óvatosan forralja össze, figyelje amíg bugyborékolni kezd.
- Csökkentse a hőt, és hagyja rotyogni, gyöngyözve főni még 10 percig, amíg az összes hozzávaló beolvad.
- Vegye le a tűzről, fedje le, hagyja hűlni 5 percig, majd szűrje le (nagyobb gézdarab vagy textilpelenka segítségével), és ízesítse mézzel.
- Más fűszereket is tehet bele, kipróbálhatja például ánizzsal vagy csillagánizzsal ízesítve is.
Megjegyzés: a feketebors segíti a curcumin hatóanyag felszívódását, de ha gyomorérzékenységban, reflux vagy más gyomorbántalmakban szenved, akkor ezt a hozzávalót nyugodtan hagyja ki.
Forrás:
Almapatika
Adja hozzá a Híreket
a Google hírfolyamához