Gyógynövények: az articsóka
A másnéven olaszparajnak nevezett articsóka közismerten "olaszos ételek" kedvenc adaléka, tartozéka. Tudjuk-e hogy a fészkesek családájba tartozó növény néhány gyógyhatással is bír?
Articsóka (Cynara scolymus )
Hol él: Eredendően a Földközi-tenger partvidékéről származik, ahol zöldségként termesztik, későbben Közép-Európában is elterjedt. Hagyományos termesztők még e területeken kívül pl. Algéria, Törökország, Argentina, Chile, Peru.
Küllemi leírás: A fészkesvirágzatúak (Compositae) családjába tartozik. A Földközi-tenger mellékén honos, évelő növény. Hazánkban kerti dísznövényként is kedvelik. Erős habitusú növény, kissé tüskés vagy tüskétlen, egyszerű vagy szárnyasan hasadt levelekkel. A fészekvirágzat nagy, 8-15 cm átmérőjű, benne kék, csöves virágok. A fészekpikkelyek alsó része húsos, tompa tojásdad, lekerekített vagy tüskék, hegyes függelékkel.
Milyen drog készül belőle? Virágjából (flos) készül a drog.
Mit tartalmaz: klorogénsav, cynarin; flavonoidok (cinarozid, scolimozid; keserű ízű szeszkviterpén-laktonok, apigenin, luteolin.
Mire alkalmazható: Drogjának antioxidáns tartalma miatt (főként a cynarin tartalom) igen hasznos epehajtó szer. Emellett igazoltan emeli a HDL/LDL koleszterin arányt, tehát a hasznos koleszterin felé tolja el az összkoleszterin értéket. Ebben az értelemben jótékony hatású érelmeszesedés, koronáriabetegség esetén. Apigenin, luteolin tartalma miatt bifidogén hatású, tehát a bél baktériumflórájának egyensúlyát helyreállítja.
Még mire alkalmazható: termésének húsos "levelei" főként az olasz és spanyol konyhában pizza, paella és más ételek alkotórésze, tölthető is, étvágyfokozónak is finom, ezen kívül teákban, likőrökben is szerepel.
forrás: wikipedia, Gyógyító növények