Zsírbevitel - kiegyensúlyozott étrend - betegségek
Ma sok helyen halljuk, hogy a túlzott zsírbevitel milyen egészségkárosító hatásokkal bír. Jelenti-e ez azt, hogy tiltó listára helyezzük? Kell-e félnünk a zsíroktól? Van-e helye, szerepe egy egészséges étrendben? Mindenképpen.
Tudnunk kell, hogy mindazok, akik a zsírokat száműzik az életükből, a zsírban oldódó vitaminok (A, D, E, K) bevitelét a nem kívánatos mértékben csökkentik le az étrendünkben. Továbbá: az olyan olajok, mint amilyen az olívaolaj (nagy mértékben tartalmazza az olajsav nevű zsírsavat) bizonyítottan emeli a HDL ("jó" koleszterin) szintjét a vérben és csökkenti az LDL ("rossz" koleszterin) szintjét.
Az omega-3 zsírsavaknak is van jótékony hatása, hiszen szintén emeli a HDL szintet a vérben és csökkenteni képes a triglicerid szintet, továbbá a vérrögök képződését is csökkenti, a vér viszkozitását kedvezően támogatja, gyulladáscsökkentő hatással is bír. Jelenti-e ez azt, hogy ha valami jó is tud lenni, akkor a több az még jobb lesz? Jelenti-e mindez azt, hogy akkor korlátlanul fogyasszuk őket? Természetesen nem. Étrendünkben a tápanyagok arányát tekintve a kiegyensúlyozott étrend elveit kövessük, ez igaz a zsírokra is!"
Zsírbevitel a kiegyensúlyozott étrendben
A kiegyensúlyozott étrend alapján a napi bevitt kalória meghatározott energiaszázalékait adják a következő tápanyagok:
szénhidrát: 55-58E%/nap,
fehérje: 12-15E%/nap,
zsír: max.30E%/nap
Ezeket normál bevitelként jegyezzük. A kiegyensúlyozott étrend vonatkozik mindazokra, akiknek testsúlyuk ideális tartományban van (neme és kora figyelembevételével, gyermekek esetén a növekedés és fejlődés meglétével összhangban) és egyidejűleg az egészségi állapot sem tesz indokolttá más arányokat, vagy azokon belüli finomítást.
A napi zsírbevitelnek tehát meg van a maga helye, a változatos zsiradéknak is. (halfogyasztás - tengeri halak, busa - heti rendszerességgel, lenmagolaj, olívaolaj, kukoricaolaj, szójaolaj, repceolaj - hő behatás nélkül!) Omega-3 kapszula fogyasztása antioxidánsok egyidejű fogyasztása nélkül nem ajánlott! Amennyiben bárkinek az alábbi betegségek bármelyike fennáll, a fenti ajánlás módosításra szorul.
Mikor érdemes dietetikushoz fordulni a tápanyagarányok módosításának szükségessége miatt?
Tanácsos tehát dietetikust felkeresni a következő esetekben, vagy újra felkeresni az ismeretek frissítése, a diéta helyessége végett:
túlsúly
cukorbetegség
magas vérzsírszint, vagy a szülők valamelyikének fennáll/t
szívbetegség, vagy a szülők valamelyikének fennáll/t
atherosclerosis, érszűkületek, vagy a szülők valamelyikének fennáll/t
agyi történések, vagy a szülők valamelyikének volt
vesebetegség, még akkor is, ha már dialízisre jár
IBD (gyulladásos bélbetegségek)
krónikus hasnyálmirigy gyulladás
májcirrhosis