Ezeket látta már?

Sok alkoholt fogyaszt? Itt van 2 mintaétrend alkohol okozta májbetegségekre

májbetegség, alkohol, étrend, alkoholos májelváltozás, májgyulladás

Már kialakult a zsírmáj vagy egyéb alkohol okozta májbetegség? A diétás, étrendi kezelés a májbetegségekben fontos szerepet tölt be. Nézze meg a részleteket!

A zsírmáj (szteatózis) a túlzott zsírlerakódást jelenti, a májsejtek belsejében felszaporodnak a lipidek. Oka nem mindig ismert, lehet a háttérben:

  1. Cukorbetegség
  2. Terhesség
  3. Gyógyszerek, vegyszerek
  4. Alkoholfogyasztás
  5. Egészségtelen táplálkozás
  6. Fehérjehiányos étrend

Jellemző a mértéktelen alkoholfogyasztás miatt kialakuló ártalom, a májelváltozás függ az alkohol mennyiségétől, gyakoriságától. Általánosan mondható, hogy a nők mája érzékenyebb minderre.

Alkoholos májelváltozások

  • Zsírmáj – ez visszafordítható
  • Akut/krónikus alkoholos májgyulladás (hepatitisz) – szintén visszafordítható
  • Májzsugor, hegesedés – nem visszafordítható, de stabilan tartható

Az első két pont is természetesen csak akkor igaz – mármint a visszafordíthatóság – ha a beteg a diagnózist követően teljes alkoholtilalmat tart, és "örökre", valamint a megfelelő diétát betartja.

Az étrend lényege

Az alkoholos májgyulladás étrendjébenfokozott figyelem szükséges a zsírszegénység figyelembevételére.

Fontos szempont még:

  • B1-vitamin pótlása (gyári készítményekkel)
  • Komplex vitaminpótlás
  • Ásványi anyagok pótlása (cink, magnézium, vas, kálium, kálcium, foszfor)

Így ismerje fel a májbetegség korai jeleit! Kattintson!

Krónikus (alkoholos) májgyulladás – 2 mintaétrend

  • Reggeli: 2,5 dl tejeskávé, 2 db lágytojás, pirított félbarna kenyér, metélőhagyma
  • Tízórai: 4 dkg baromfi párizsi, 1 db korpás kifli, 2 dl tej
  • Ebéd: karalábéleves, natúr pulykamell szelet, rizi-bizi, narancs
  • Uzsonna: sült tök, 2 dl limonádé
  • Vacsora: 5 dkg gépsonka, 2 dkg vitaminozott margarin, zsemle, 2,5 dl meggylé
  • Utóvacsora: 2,5 dl tejes almaturmix
  • Reggeli: 2,5 dl tejszínhabos tejeskávé, 2 db párizsi kosárka, barna kenyér
  • Tízórai: 1 db krumplis pogácsa, 2 dl tejes grapefruit turmix
  • Ebéd: daragaluska leves, 12 dkg sovány sertéssült, finomfőzelék, alma, ásványvíz
  • Uzsonna: 1 szelet piskóta, 2 dl narancslé
  • Vacsora: 10 dkg frankfurti saláta, korpás zsemle, mézes-citromos tea
  • Utóvacsora: búzacsírás almapüré

Forrás:

Kis Máj- és epekönyv - dr. Pár Alajos-Nógrádi Katalin

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához