Sok alkoholt fogyaszt? Itt van 2 mintaétrend alkohol okozta májbetegségekre
Már kialakult a zsírmáj vagy egyéb alkohol okozta májbetegség? A diétás, étrendi kezelés a májbetegségekben fontos szerepet tölt be. Nézze meg a részleteket!
A zsírmáj (szteatózis) a túlzott zsírlerakódást jelenti, a májsejtek belsejében felszaporodnak a lipidek. Oka nem mindig ismert, lehet a háttérben:
- Cukorbetegség
- Terhesség
- Gyógyszerek, vegyszerek
- Alkoholfogyasztás
- Egészségtelen táplálkozás
- Fehérjehiányos étrend
Jellemző a mértéktelen alkoholfogyasztás miatt kialakuló ártalom, a májelváltozás függ az alkohol mennyiségétől, gyakoriságától. Általánosan mondható, hogy a nők mája érzékenyebb minderre.
Alkoholos májelváltozások
- Zsírmáj – ez visszafordítható
- Akut/krónikus alkoholos májgyulladás (hepatitisz) – szintén visszafordítható
- Májzsugor, hegesedés – nem visszafordítható, de stabilan tartható
Az első két pont is természetesen csak akkor igaz – mármint a visszafordíthatóság – ha a beteg a diagnózist követően teljes alkoholtilalmat tart, és "örökre", valamint a megfelelő diétát betartja.
Az étrend lényege
Az alkoholos májgyulladás étrendjébenfokozott figyelem szükséges a zsírszegénység figyelembevételére.
Fontos szempont még:
- B1-vitamin pótlása (gyári készítményekkel)
- Komplex vitaminpótlás
- Ásványi anyagok pótlása (cink, magnézium, vas, kálium, kálcium, foszfor)
Így ismerje fel a májbetegség korai jeleit! Kattintson!
Krónikus (alkoholos) májgyulladás – 2 mintaétrend
- Reggeli: 2,5 dl tejeskávé, 2 db lágytojás, pirított félbarna kenyér, metélőhagyma
- Tízórai: 4 dkg baromfi párizsi, 1 db korpás kifli, 2 dl tej
- Ebéd: karalábéleves, natúr pulykamell szelet, rizi-bizi, narancs
- Uzsonna: sült tök, 2 dl limonádé
- Vacsora: 5 dkg gépsonka, 2 dkg vitaminozott margarin, zsemle, 2,5 dl meggylé
- Utóvacsora: 2,5 dl tejes almaturmix
- Reggeli: 2,5 dl tejszínhabos tejeskávé, 2 db párizsi kosárka, barna kenyér
- Tízórai: 1 db krumplis pogácsa, 2 dl tejes grapefruit turmix
- Ebéd: daragaluska leves, 12 dkg sovány sertéssült, finomfőzelék, alma, ásványvíz
- Uzsonna: 1 szelet piskóta, 2 dl narancslé
- Vacsora: 10 dkg frankfurti saláta, korpás zsemle, mézes-citromos tea
- Utóvacsora: búzacsírás almapüré
Forrás:
Kis Máj- és epekönyv - dr. Pár Alajos-Nógrádi Katalin