Ezeket látta már?

Hirdetés

Emésztési problémák a stressz miatt? Nagyon könnyű belekerülni az ördögi körbe

stressz-kicsi

A bélben található mikroorganizmusok összessége, vagyis az intesztinális mikrobiom és a hasnyálmirigy működése közötti kapcsolatot egyre több vizsgálat támasztja alá. Valamennyi tényező, amely a bélflóra egyensúlyát megzavarja, hatással lehet a pancreas működésére is. Ilyen módon a bélflórára kedvezőtlenül ható pszichés stressz – különösen akkor, ha nem megfelelő táplálkozással társul – kedvezőtlenül befolyásolhatja a hasnyálmirigy funkcióját.

Mindez azt jelenti, hogy gyakran előfordul, hogy az emésztési zavarok a pszichés stresszre és a rendszertelen, nem megfelelő táplálkozásra vezethetők vissza.

„Az vagy, amit megeszel”

Régi igazság ez. Az elfogyasztott táplálék minőségi és mennyiségi paraméterei fő meghatározói az ember egészségének. A vitaminokban, ásványi anyagokban, rostokban szegény, ugyanakkor zsírokban és feldolgozott összetevőkben dús ételek fogyasztása számos civilizációs kórképpel, köztük elhízással, cukorbetegséggel és kardiovaszkuláris megbetegedésekkel köthető össze.

Ma már tudományosan bizonyítottnak tekinthető, hogy nemcsak az számít, mit eszik valaki, hanem az is, hogy miként. Stressz hatása alatt táplálkozik valaki? Netán annyira stresszes, hogy nincs étvágya, és inkább kihagy egy-egy étkezést? Vagy időhiánnyal küzd, és olyannyira kapkod az evéssel, hogy ideje sincs megrágni a falatot? Számos út mutatkozhat, de a végkimenetel közös: megjelennek az emésztési problémák.

Magyarázatul szolgálhat a bél–agy tengely, amely elsősorban a bélben élő mikroorganizmusok összességének, vagyis az intesztinális mikrobiomnak köszönhetően két irányban, oda-vissza közvetít a bél és az agy között. Mindez megnyilvánul abban, hogy a pszichés problémák – így a stressz vagy a szorongás – emésztési problémát okozhatnak, míg a bélrendszeri zavarok rányomhatják bélyegüket a hangulatra, a pszichés állapotra.

A stressz befolyásolhatja az étkezési szokásokat is

Egy nemrég napvilágot látott felmérés alapján a megkérdezettek 38%-a azért eszik a kelleténél többet és azért fogyaszt egészségtelen ételeket, mert stresszes, és ilyen módon próbál megszabadulni a stressztől. A rendszertelen táplálkozás is a stressz számlájára írható: ugyanebből a felmérésből derül ki, hogy a megkérdezettek 30%-a ki szokott hagyni étkezéseket a stressz miatt. Az étkezéseket kihagyók 41%-ánál ez a „szokás” akár hetente többször is megnyilvánulhat egy-egy kimaradt étkezésben. Míg az étkezéseket kihagyók nagy része (67%) azt mondja, hogy azért nem eszik, mert a stressz miatt nincs étvágya, mások (26%) időhiány miatt kénytelenek lemondani az étkezésről.

Jelen van a másik szélsőség is: ha már egyszer esznek, akkor túl sokat esznek. Ha valaki stresszes, akkor tipikusan kalóriadús, magas zsírtartalmú ételeket vesz magához, aminek negatív egészségügyi következményei lehetnek. A „falási” rohamok azonban nem hoznak közérzeti enyhülést, sőt, a túlevéseket követően az érintettek 49%-a csalódottságot érez, 46%-uknak negatív érzései vannak a saját testével kapcsolatosan, és több mint egyharmaduk lomhának és lustának érzi magát.

Ördögi kör, amelyből nehéz megtalálni a kiutat

Mikor még alig voltak ismereteink a bélben élő baktériumokról és a bélflóráról, már akkor leírták, hogy az akut mentális stressz az emésztési folyamat számos lépését befolyásolja. 12 önkéntes bevonásával végzett humán vizsgálat tanúskodik arról, hogy az akut mentális stressz hatással van a gyomor és a bél ürülésének sebességére és az emésztőenzimek elválasztására.

Mára körvonalazódott, hogy a stressz és az emésztés között a bélflóra is egyfajta kapocs. Mind az egészségtelen táplálkozás, mind a stressz (például munkahelyi, párkapcsolati, anyagi stb.) hatással van a bélflóra összetételére, diverzitására. Leírták, hogy az egyoldalú táplálkozás és a krónikus stressz, a szorongás milyen tipikus bélflórabeli változásokkal társulhat.

A bélflórabeli változások pedig kapcsolatban állnak számos gasztrointesztinális manifesztációjú kórképpel – köztük fokozott gyomorsavtermeléssel, irritábilis bél szindrómával (IBS), gyulladásos bélbetegségekkel (pl. Crohn-betegség, colitis ulcerosa), illetve a pancreas kórképeivel is. A bélflóra és a hasnyálmirigy közötti kapcsolatok boncolgatása és feltérképezése csak néhány éves múltra tekint vissza. Feltételezhető, hogy a bélflóra egyensúlyának megbillenése – a diszbiózis – krónikus proinflammatorikus állapotot idéz elő a hasnyálmirigyben.

Nem meglepő, hogy a krónikus stressz és az azzal összefüggő rendszertelen táplálkozás, alkalmanként kapkodva történő evés bélflórabeli elváltozással és a pancreast érintő panaszokkal járhat. Előfordulhat például az exokrin pancreaselégtelenség (EPI), vagyis a hasnyálmirigy által termelt emésztőenzimek hiánya. Ez az étkezésekhez köthetően fellépő emésztési problémákat, zsíros székletet, hasi fájdalmat, puffadást okozhat. A következmény az evéstől való szorongás, illetve rendszertelen, elégtelen táplálkozás lehet. Mindez ismételten kedvezőtlenül befolyásolhatja a bélflóra állapotát. Vagyis a beteg könnyen belekerülhet egy olyan ördögi körbe, amely a panaszai fenntartásához, esetleg az állapotromlásához járulhat hozzá.

A bélflóra állapotának karbantartására olyan probiotikumok javasoltak, amelyekben egyszerre több törzs is van. Ilyen például a Protexin Balance felnőtteknek, illetve a Protexin RESTORE Baby gyermekeknek.

Mindkét gyógyhatású készítmény kétféle kiszerelésben is kapható a patikákban, drogériákban.

Forrás: Vitaminkosár Kft.
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához