Szponzorált tartalom
Belebetegedhetünk az egysíkú táplálkozásba
Mindenkinek vannak kedvenc ételei, sokan azonban állandóan ugyanazt a három-négyféle fogást fogyasztják, amivel komolyan veszélyeztethetik az egészségüket. Skorbut, emésztési problémák vagy akár vashiány is kialakulhat, ha nem ügyelünk a kiegyensúlyozott, vegyes étrendre.
Az egyoldalú táplálkozás azt jelenti, hogy csak néhányféle ételt fogyasztunk rendszeresen, amivel nem biztosítjuk a szervezet számára szükséges tápanyagokat. A táplálkozási rutin vitathatatlanul kényelmes lehet, és az ismerős ízek biztonságérzetet adnak, de hosszú távon komoly egészségi problémákat okozhat, ha túlzottan egysíkúan étkezünk.
Gyakori problémáról van szó
A széles áruválaszték ellenére az egyoldalú táplálkozás meglepően gyakori a modern társadalomban. Sűrűn előfordul a fogyókúrázók körében, akik a gyorsabb fogyás érdekében bizonyos élelmiszercsoportokat kizárnak az étrendjükből. Emellett a stresszes életmód, az időhiány és a kényelem szintén hozzájárulhat ahhoz, hogy ugyanazokat az ételeket válasszuk újra és újra.
Ilyen veszélyei vannak az egyoldalú étrendnek
A szervezetnek számos vitaminra, ásványi anyagra és fehérjére van szüksége az optimális működéshez. Ha mindig ugyanazokat az ételeket fogyasztjuk, nagy a kockázata annak, hogy ezek közül néhány hiányozni fog. Az egyoldalú étrend nem biztosít elegendő mennyiséget olyan fontos vitaminokból és egyéb tápanyagokból, mint például a C-vitamin, a D-vitamin, a B12-vitamin, a kalcium vagy a vas. Ez különböző hiánybetegségeket okozhat: a C-vitamin hiánya skorbutot, a kevés D-vitamin és kalcium egyebek között csontproblémákat, a B12-vitamint nélkülöző étrend idegrendszeri rendellenességeket, a vasszegény étrend pedig vashiányhoz vezethet, amely kezeletlenül vashiányos vérszegénységgé súlyosbodhat. A nem kellően változatos étrend az immunrendszert is gyengíti, így könnyebben válhatunk fertőzések áldozatává, és a gyógyulási folyamat is hosszabb lehet.
Megsínyli az emésztésünk is
A kiegyensúlyozott étrend alapvetően szükséges az anyagcsere-folyamatok jó működéséhez. Ha nem ügyelünk a változatosságra, például nem fogyasztunk elegendő rostot, akkor gyakran fogunk székrekedéssel küszködni. A túlzott fehérjefogyasztás hasmenést okozhat, a szélsőségesen sok gyorsan felszívódó szénhidrátot, cukrot tartalmazó étrend pedig hosszú távon megnöveli a 2-es típusú cukorbetegség rizikóját.
A jó étkezés legyen a szívügyünk!
Az egyoldalú táplálkozás a felsoroltak mellett a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is növeli. Az Oxfordi Egyetem kutatása szerint a monoton étrend hozzájárulhat az elhízás, a magas vérnyomás és más szívbetegségek kialakulásához.
Így színesítsük az étrendünket
A változatos táplálkozás kulcsa a különböző élelmiszercsoportok bevonása az étrendbe. Nincsen tiltott élelmiszer, a titok mindenből a mérték. Alapelvként elmondható, hogy érdemes törekedni a friss, nyers gyümölcsök és zöldségek fogyasztására, mert így rosttal és vitaminokkal is ellátjuk a szervezetünket. Ezek mellett lehetőleg tejtermékeket, sovány húsokat és halat, valamint teljes kiőrlésű gabonákat is tartalmazzon az étrendünk. Vasat növényi és állati eredetű táplálékkal is bevihetünk, de a legkönnyebben a vörös húsokban és belsőségekben található, úgynevezett hemvasat hasznosítja a szervezetünk. Fontos továbbá a hidratálás is: törekedjünk arra, hogy napi legalább 1,5-2 liter vizet vagy nem cukros gyógyteát fogyasszunk.