Zselatin: valóban segít porckopás és ízületi problémák esetén?
Sokszor lehet hallani, hogy porckopás esetén érdemes zselatint fogyasztani. Vajon tényleg használ?
Az életkor előrehaladtával egyre többen szembesülnek porckopással és különböző ízületi, mozgásszervi problémákkal. Ahogy kutatások és klinikai vizsgálatok haladnak előre, egyre több természetes kezelési mód kerül reflektorfénybe. Az egyik ilyen módszer a zselatin fogyasztása, amelyről sok jót hallani. De vajon valóban segít?
Mi az a zselatin?
A zselatin egy fehérje, amelyet állati csontokból és bőrből nyernek ki. A folyamat során kivonják a kollagént, az izmokat, csontokat és bőrt összekötő rostos fehérjét, és zselatinná, egy íztelen, színtelen, kocsonyaszerű anyaggá alakítják. Leginkább főzés és sütés során találkozhatunk vele, mivel sűrítőanyagként széles körben használják.
A zselatin előnyei
A zselatin számos potenciális egészségügyi előnnyel járhat, többek között azért, mert segíthet a bőr kollagéntermelésében. Mivel ez a fehérje az egészséges bőr alapvető eleme, a zselatin fogyasztása hozzájárulhat rugalmasságának megőrzéséhez és a ráncok csökkentéséhez. Egyes tanulmányok kimutatták, hogy kollagén fogyasztása javíthatja a bőr hidratáltságát, ami különösen fontos az életkor előrehaladtával, amikor a szintje természetesen csökken.
A zselatin a bélrendszer egészségéhez is hozzájárulhat. A benne található fehérjék és a glutaminsav aminosav támogathatják a bélfalat és segíthetnek kialakítani a bélnyálkahártya védőrétegét, amely védheti a beleket a károsodástól.
Egy másik fontos előnye a zselatinnak, hogy nagy mennyiségben tartalmaz glicin aminosavat, amely segíthet a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők vércukorszintjének kezelésében.
Miért segíthet a porckopás ellen?
A zselatin az ízületek és csontok egészségére is kedvezően hathat. A kollagén ugyanis egy strukturális fehérje, amely különösen fontos a bőr mellett az ízületek, a csontok, az inak és a szalagok számára. A kollagén biztosítja ezeknek a szöveteknek a rugalmasságát, szilárdságát és szerkezetét. A fehérje a kötőszövetek alapvető eleme, amely segít fenntartani a test szerkezetét és stabilitását. Az idő előrehaladtával, ahogy a kollagéntermelés, úgy jelentkezhetnek a különböző ízületi és porcproblémák.
A zselatinban található lizin aminosav (a kollagén mellett) támogathatja a csontok egészségét, mivel segíti a szervezet kalciumfelvételi képességét, ami fontos a csontvesztés megelőzésében.
Azonban azt tudni kell, hogy a prevencióban lehet szerepe, a kezelésben már nem. Az a porc, ami egyszer elkopott, az – saját vérellátás híján - nem képes újraképződni!
Mit mondanak a tudományos kutatások?
Számos tanulmány vizsgálta már a zselatin hatását az ízületekre és a porcokra. Egyes kutatások pozitív eredményeket mutatnak, míg mások kevésbé meggyőzőek.
A kutatások azt sugallják, hogy ezek a fehérjék javíthatják az ízületek egészségét azáltal, hogy felhalmozódnak a porcokban, ezáltal csökkenthetik a fájdalmat és a merevséget.
Például egy 80 osteoarthritis-ben szenvedő emberen végzett 70 napos vizsgálat során azok, akik napi 2 gramm zselatin-kiegészítőt szedtek, jelentős javulást tapasztaltak a fájdalom és a fizikai aktivitás terén, összehasonlítva a kontrollcsoport tagjaival.
Hasonlóképpen, egy 24 hetes, 94 sportolóval végzett vizsgálatban azok, akik naponta 10 gramm kollagén-kiegészítőt szedtek, jelentős javulást tapasztaltak az ízületi fájdalom, a mobilitás és a gyulladás terén, összehasonlítva a kontrollcsoport tagjaival.
Ugyanakkor ezek mellett több olyan kutatás is volt, melyeknél a hatás nem volt jelentős.
Zselatint vagy kollagént fogyasszunk?
A kollagén és a zselatin is gyakorlatilag ugyanannyi tápanyagot biztosítanak adagonként. Az aminosavak összetétele is hasonló bennük - így ebből a szempontból sok különbség nincs köztük.
Azt azonban hozzá kell tenni, hogy némileg eltérhetnek az állati forrástól és a zselatin kinyerésére használt módszertől függően. Ráadásul egyes kereskedelmi zselatinkészítmények hozzáadott cukrot, mesterséges színezéket és aromákat tartalmaznak, amelyek jelentősen befolyásolhatják a tápanyagprofiljukat.
Érdemes azt is tudni, hogy a zselatin részben hidrolizált fehérje, amely melegítés hatására gél állagúvá válik. Az emésztés során lebomlik kisebb peptidekre, de a felszívódása és a szervezetben való hasznosulása kevésbé hatékony, mint a hidrolizált kollagéné.
A hidrolizált kollagén (kollagénpeptidek) már előre lebontott formában tartalmazza a kollagén aminosavait, így könnyebben felszívódik, és kutatások szerint jobban serkenti a szervezet saját kollagéntermelését.
Hogyan lehet zselatint fogyasztani?
A zselatint többféleképpen is beépítheti az étrendjébe. Kapható por formájában, amelyet vízzel elkeverve fogyaszthat, de akár ételeibe, például levesekbe és smoothie-kba is teheti. Fontos, hogy a zselatin természetes formáját választja, ugyanis a feldolgozott termékek kevésbé hatékonyak lehetnek.
Van-e mellékhatása?
Általánosságban a zselatin fogyasztása biztonságos, azonban néhány embernél allergiás reakciókat vagy emésztési zavarokat okozhat. Ha valamilyen rendellenességet tapasztal, érdemes konzultálni egy szakemberrel.
A zselatin fogyasztása összességében bár egyeseknél segíthet, ám nem garantált csodaszer. A tudományos eredmények vegyesek ezzel kapcsolatban, így aki úgy dönt, hogy kipróbálja, annak érdemes tudatosan megközelítenie a kérdést és konzultálnia szakemberrel, aki bizonyítottan hatásosabb kezelési módszereket is javasolhat.
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!
Mi jó ízületi fájdalmak ellen? Porckopásos panaszokra ez az orvos 7 legjobb tippje