Zöldséges lasagne cukorbetegeknek is!
A világszerte oly sokféleképpen egyszerűsített változatok alapja a bolognai. Négy eleme van: tészta, húsragu, besamel, parmezán. A lasagne al forno akkor jó, ha nem csúszik szét a tányéron, mégis szaftos és lágy. Ha nincs túladagolva a ragu, nincs lisztíze a besamelnek, frissen reszelt parmezán van rajta, s nem túl vastag a tészta. Mindezen összetevőknek jól működő egységet kell alkotniuk.
Nehézségi fok: közepes
Időszükséglet: 120 perc
A recept hozzávalói (1 adag):
62,5 g darált sertéshús
4 g vaj
0,6 dl tej
4 g zéró-6-lisztkeverék
31,25 g sajt
100 g sárgarépa
100 g gomba
100 g paradicsom konzerv
10 ml olívaolaj
¼ fej vöröshagyma
¼ gerezd fokhagyma
30 g sima lasagne tészta
só, bors, szerecsendió, petrezselyem, oregánó, bazsalikom
A gombát az olajon sóval, borssal, petrezselyemmel megpároljuk, a répát lereszeljük. A hagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a darált husit és felöntjük a paradicsommal, fűszerezzük oregánóval, bazsalikommal. Kb. 1 óra alatt jó sűrűre főzzük. Ezalatt elkészítjük a besamelt is. Az olvasztott vajba szórjuk a lisztet, majd felöntjük a hideg tejjel és csomómentesre keverjük, sűrűre főzzük. Jöhet a rétegezés: alulra egy kevés paradicsomszószos husi kerül, rá egy réteg tészta, arra a párolt gomba és a reszelt répa fele, a besamel harmadával. Megint tészta jön a maradék paradicsomszósszal, gombával, répával és a besamel harmadával. Végül tészta a maradék besamel és a tetejére a reszelt sajt. 200 fokos előmelegített sütőben 40-45 percig sütjük.
Forrás: Cukorbeteg konyha