Zöld tea – csodaszer vagy csak kellemes ital?
Keleten igen nagy hagyományokkal bír a zöld tea fogyasztása, a Camelia sinensis teafajtából készült ital számos keleti kultúrában alapvető, Kínán, Japánon, Dél-Koreán át egészen a közép-ázsiai országokig. Számos jótékony gyógyhatást is tulajdonítanak neki, ismerkedjünk meg vele közelebbről…
A globalizációnak köszönhetően a zöld tea is, mint annyi más tradicionális keleti termék robbanásszerűen árasztotta el a nyugatot, ahol a fekete tea fogyasztása számított sokévszázados hagyománynak. Megkezdődtek – a népgyógyászati tapasztalatok alapján – a gyógyhatásokra irányuló orvosi kutatások is.
Kína, Japán, Vietnam és Indonézia a legnagyobb zöld tea-exportőrök a világon, 2006-os adatok szerint 970.000 tonna (!) zöld teából mintegy 260.000 tonnát exportáltak a világ minden részébe...
Mi van a zöld teában?
Számos ismert vegyületcsalád képviselteti magát, a polifenolok (benne a katechinek), karotinoidok, tokoferol (tehát vitaminok), C-vitamin, és nyomelemek: króm, mangán, szelén és cink. Erősebb antioxidáns hatású a fekete teaféléknél.
E vegyületek közül legnagyobb (orvosi) érdeklődés a katechinek, itt pontosan az epikatechin-gallát (EGCG) felé fordult.
Gyógyhatások – és orvosi kutatás a zöld teával
Folytak természetesen állatkísérletek is, melyekben egyes szív- vesebetegségek, és daganatos betegségek ellen mutatott hatást, emberen ezek nem mindig igazolódtak.
Ami jelenleg elfogadhatónak látszik humán vizsgálatokban is:
- növeli a zsírok oxidációjának (bontásának) sebességét
- javítja az inzulinérzékenységet és glukóztoleranciát
- csökkenti a vérnyomást
- csökkenti az összkoleszterint
- neuroprotektív (idegsejtvédő) hatással bír
- baktériumölő sajátságú
Tehát alkalmas lehet ezek szerint testsúlycsökkentésre, 2-es típusú cukorbetegségben mint kiegészítő kezelés, hasonlóképpen magas vérnyomás esetén, csökkenti az érelmeszesedés veszélyét, és egyes idegrendszeri betegségek – korai fázisában – hasznos lehet (pl. Parkinson-kór),. Baktériumellenes hatása a szájhigiéniában régóta alkalmazott, közismert.
Teakészítés zöld teából
100 ml vízhez kb. 2 g tealevél szükséges, természetesen ez függ a zöld tea fajtától, nemesítéstől, szárítástól stb.
60-87°C fok között jó (70-80°C között optimális) a forrázás, melynek legrövidebb ideje 30 másodperc. Értelemszerű, hogy a nemesebb és hatóanyagban gazdagabb fajtákat nem kell tovább, és magasabb hőn forrázni.
A legjobb fajták 2-3x is forrázhatóak. Szokásos eljárás a tealeveleket a forrázó csészében/szűrőben hagyni, majd ismét ráönteni a forró vizet, teafogyasztás közben is.
(forrás: wikipedia, Gyógyító növények, Gyógynövény-enciklopédia)