Kiderült: ez az ital legalább hétféle rákot okoz!
Vigyázzon: ha hetente háromszor iszik ebből, a rákot kockázatja. Főleg a mell- vagy a vastagbélrákot; a legtöbb szívbetegség kockázati tényezője; illetve a májbetegségek fő oka.
A Canadian Center on Substance Use and Addiction új iránymutatása szerint az alkohol egészségkárosító hatásainak kockázata alacsony azoknál, akik hetente két vagy kevesebb egységnyi alkoholos italt fogyasztanak, nagyobb fogyasztás esetén pedig a kockázat is lényegesen magasabb.
„Jobb kevesebbet inni” – áll az új iránymutatásban, amely helyébe lép, a kanadai 2011. évi alacsony kockázatú ivási irányelveinek (LRDG). A szövetségi, tartományi és területi kormányok végrehajtó bizottságával, nemzeti szervezetekkel, illetve három tudományos szakértői csoporttal, valamint egy belső, bizonyítékokat vizsgáló munkacsoporttal konzultálva kidolgozott iránymutatás a következő megállapításokat tartalmazza:
- A heti egy egységnyi alkoholos ital fogyasztásának olyan egyértelmű előnyei vannak, mint például a jobb általános egészségi állapot, a pihentetőbb alvás, vagy a biztonságban kihordott terhesség.
- Hetente egy vagy két szokásos ital elfogyasztása valószínűleg még nem jár alkohollal kapcsolatos káros következményekkel.
- Heti három-hat ital növeli a mellrák, a vastagbélrák és egyéb rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát.
- Hetente hét vagy több ital növeli a szívbetegség vagy a stroke kockázatát.
- Minden ennél nagyobb gyakorisággal elfogyasztott további ital, "radikálisan növeli" az egészségügyi következményeknek a kockázatát.
Az alkohol károsabb, mint azt korábban gondolták.
"Az adott egységeken felüli alkoholfogyasztás a betegségek kialakulásának kulcsfontosságú tényezője" - foglalta össze Adam Sherk, PhD, a Victoria Egyetem (British Columbia) Kanadai Anyaghasználatkutató Intézetének tudósa, aki az útmutatás elkészítésében is közreműködött – "A fő üzenet, amit minden orvosnak hangsúlyoznia kell a páciensei felé: ha eddig nem tudatosult, tudjon róla, valóban jobb, ha kevesebbet iszik."
Peter Butt, MD, a saskatoon-i Saskatchewan Egyetem klinikai docense és az útmutatási projekt társelnöke elmondta::
"Az Egészségügyi Világszervezet több mint 200 ICD-kóddal ellátott állapotot azonosított, amelyek az alkoholfogyasztással kapcsolatosak. Ez számos lehetőséget teremt arra, hogy rákérdezzünk az alkoholfogyasztás mennyiségére és gyakoriságára, összefüggésbe hozzuk azt a beteg egészségével és jólétével, és tanácsot adjunk a csökkentésre vonatkozóan".
A jelentést "Canada's Guidance on Alcohol and Health: Final Report" néven január 17-én hozták nyilvánosságra.
Nem úgy van az, mint volt rég
Az új iránymutatás szükségességét az a tény hívta életre, hogy "a 2011-es LRDG-ben megállapítottak felett eljárt az idő, már nem voltak aktuálisak, s egyre több bizonyíték merült fel arra vonatkozóan, hogy az abban meghatározzott szintek szerint alkoholt fogyasztó emberek nem lehetnek nyugodtak, hiszen már azzal is kárt tesznek magukban" - mondta Butt.
Az alkohol legalább hétféle rákot okoz
Főként mell- vagy vastagbélrákot; továbbá a szívbetegségek legtöbb típusának kockázati tényezője; és a májbetegségek egyik fő oka. A bizonyítékok az alkohol és az agresszivitás kapcsolatára is kiterjednek: már az is lecsökkenti az erőszakos cselekedetek számát, ha a lerészegedést kerülik az embrek.
Mennyi alkoholt szabad inni egészségkárosító hatás nélkül?
A kockázat pontos számszerűsítésének szükségességére reagálva az útmutatás meghatározta, mit jelent egy egységnyi standard mennyiség:
- 12 uncia, azaz 3,4 dl sör, vagy almabor (5%-os alkohol),
- 5 uncia, azaz 1,4 dl bor (12%-os alkohol);
- 1,5 uncia, azaz kb 4 cl szeszes ital, például whisky, vodka vagy gin (40%-os alkohol).
A halálozási kockázati küszöbértékek alkalmazásával a projekt szakértői a következő kockázati kontinuumot alakították ki:
- Alacsony a betegségek kockázata azok esetében, akik hetente legfeljebb két standard italt fogyasztanak.
- Mérsékelt a betegségek kockázata azok számára, akik heti három-hat standard egységen belüli mennyiséget fogyasztanak.
- Fokozottan magas azoknál, akik hetente hét standard italt vagy annál többet fogyasztanak.
Az iránymutatás a következő észrevételekre is kitér
- Aki két standard egységnél több alkoholos ital iszik egy alkalommal, nagyobb eséllyel tesz kárt önmagában és másokban, beleértve a sérüléseket és az erőszakosság különböző lehetséges fokozatait is.
- Terhesség, teherbeesés vagy szoptatás idején semmilyen mennyiségű alkohol sem biztonságos - az egyetlen egészséges mérték, ha semmilyen alkoholt nem iszik.
- A mérsékelt kockázati zóna felső határa felett az egészségügyi kockázatok meredekebben nőnek a nőknél, mint a férfiaknál.
- Sokkal több sérülés, erőszak és haláleset származik a férfiak alkoholfogyasztásából, különösen az alkalmi alkoholfogyasztásból, mint a nők alkoholfogyasztásáéból.
- A fiataloknak a lehető leghosszabb ideig késleltetniük kell az alkoholfogyasztás első időpontját.
- A legjobb, amit minenki megtehet magáért, hogy nem iszik alkoholt - bele sem kezd, vagy a lehető legcsekélyebb mértéket enged meg magának.
- Az alkoholfogyasztás bármilyen szintű csökkentése csak előnyökkel jár.
"Azoknak az országoknak, amelyek a közelmúltban nem frissítették alkoholfogyasztási irányelveiket, mindenképp meg kell tenniük, mivel az alkoholfogyasztás káros hatásaival kapcsolatos bizonyatékok jelentősen megváltoztak az elmúlt 10 évben" - mondta Sherk.
Olvasta már?
- Mennyi alkoholt lehet inni? Az orvos elmondja, hol a határ
- Milyen hatással lehet az alkohol az egészségre 40 felett? Itt a válasz
- Mennyi alkohol károsítja a májat? Jóval kevesebb, mint gondolná
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!