Ezeket látta már?

Vigyázat! Ellenálló baktériumokkal szennyezett húsfélék

Minden második húsféle antibiotikumra ellenálló baktériummal szennyezett. Nagy megdöbbenést keltett az Egyesült Államokban az a hír, miszerint az ország legnagyobb élelmiszer-áruházaiban kapható legkülönbözőbb húskészítmények 47 százalékában kimutatható az emberre is igen veszélyes baktérium, a Staphylococcus.

A Clinical Infectious Diseases nevű, fertőző betegségekkel foglalkozó orvosi folyóiratban megjelent cikk szerzői emlékeztettek arra, hogy az amerikai hatóságok rendszeresen ellenőrzik a különböző húsokat és baromfiféléket, hogy a négyféle leggyakoribb, gyógyszerekkel szemben ellenálló baktérium kimutatható-e az élelmiszerboltok által forgalmazott készítményekben. A Staphylococcus nincs ezek között, mert nem gondolták, hogy ez tényleges kockázatot jelenthetne.

voros-hus-etel-d00000E30facca534096c

Ez a baktérium a sütés-főzés során elpusztul és nem jelent veszélyt, de ha az ételt nem készítik el megfelelően, illetve a konyhában a kórokozó egyik csomagról átkerülhet a másikra, a fertőzés esélye adott. Ez a baktérium bőrtünetektől, súlyos és életet veszélyeztető betegségekig sok gondot okozhat: tüdőgyulladást, sőt szívizomgyulladást is.

A most végzett vizsgálat során öt nagyváros 26 élelmiszeráruházában vásárolt 136 húsárut tanulmányoztak. Vettek marhahúst, csirkét, sertéshúst és pulykát Chicago vagy Washington központi üzleteiben. A laboratóriumi vizsgálatok eredménye a szakembereket is megdöbbentette. A húsok 47 százaléka baktériummal szennyezett volt, s ráadásul a kimutatott baktériumok 52 százaléka rezisztens volt a jelenleg ismert antibiotikumok közül legalább háromra.

"Ez az első eset, hogy megtudtuk: az általunk fogyasztott hús, baromfi milyen mértékben fertőzött antibiotikummal szemben ellenálló Staphylococcus-szal" - írta Lance B. Price, a munkacsoport vezetője, aki a vizsgálatot végző központ igazgatója.

A zsúfolt állatfarmok, ahol a húsuk miatt tenyésztett állatokat rendszeresen kis adagú antibiotikumokkal is kezelnek, ideális színhelyet jelentenek az ilyen baktérium fertőzésnek. A baktériumok könnyen átterjedhetnek így emberre is. Tény, hogy a Staphylococcus a sütéssel, illetve konyhában dolgozók esetében a megfelelő kézmosással, minden antibiotikum nélkül eltávolítható, de erre a jövőben fokozottan ügyelni kell - hívták fel a figyelmet a szakemberek.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához