Hirdetés
Vidéken a gyros, Budapesten a pizza a nyerő: megérkeztek a negyedik gasztrofelmérés eredményei!
A „Mit eszik az ország?" negyedik felmérésén a nemzetközi kedvenceket próbáltuk feltérképezni. Közel 5000 szavazó osztotta meg véleményét az NRC netpanel segítségével, az eredményekből pedig kiderül, melyik nemzet konyháját szeretik jobban a férfiak és a nők, de arra is fény derült, mit esznek szívesen a vidékiek vagy a fővárosiak!
Elképesztően szoros volt a verseny, az első és a második helyezett között mindössze 20 szavazatnyi különbség volt, végül azonban a pizza bizonyult mindenki kedvencének! A szavazás során sokkal több hölgy adta le a szavazatát kedvenc külföldi ételére, mint férfi, kitettek magukért a vidékiek, és az idősebb (+70) korosztály is beleszólt a sorrendbe.
A női szavazók és a vidékiek a gyrost, a férfiak és a budapestiek a pizzát választották – összesítésben azonban a pizza nyerte nemzetközi ételek csatáját. Az első 10-ben 7 európai fogás szerepel, ebből négy olasz! Az édességek között nyertes a tiramisu, amire kétszer annyian szavaztak, mint a második sajttortára. Az olasz konyha mindent vitt!
Vidéki szavazók kedvence:
- Gyros (görög) 46,3%
- Pizza (kedvenc feltéttel) 44,2%
- Bécsi szelet (osztrák) 29,3%
- Bolognai spagetti (olasz) 28,6%
- Hamburger (amerikai) 25,5%
Budapesten ez a menő:
- Pizza (kedvenc feltéttel) 36,9%
- Gyros (görög) 31,1%
- Bécsi szelet (osztrák) 30,4%
- Sztrapacska szlovák) 26,2%
- Bolognai spagetti (olasz) 21,4%
70 év fölött nyert a Bécsi szelet:
- Bécsi szelet (osztrák) 50,3%
- Sztrapacska (szlovák) 41,1%
- Bajor csülök (német) 28,0%
- Bolognai spagetti (olasz) 24,0%
- Gyros (görög) 22,9%
Magyarország kedvenc nemzetközi ételei a következők:
- Pizza (kedvenc feltéttel) 42,3%
- Gyros (görög) 41,9%
- Bécsi szelet (osztrák) 29,3%
- Bolognai spagetti (olasz) 26,8%
- Hamburger (amerikai) 24,0%
- Lasagne (olasz) 23,1%
- Sztrapacska (szlovák) 22,4%
- Szezámos csirke (kínai) 14,9%
- Carbonara spagetti (olasz) 14,2%
- Sushi (japán) 11,8%
Női toplista:
- Gyros (görög) 43,3%
- Pizza (kedvenc feltéttel) 43,2%
- Bolognai spagetti (olasz) 28,0%
- Bécsi szelet (osztrák) 27,9%
- Hamburger (amerikai) 24,0%
Férfi toplista:
- Pizza (kedvenc feltéttel) 37,9%
- Bécsi szelet (osztrák) 36,5%
- Gyros (görög) 35,3%
- Sztrapacska (szlovák) 24,8%
- Hamburger (amerikai) 24,0%
A https://nemzetkozi.miteszikazorszag.hu oldalon megtalálhatóak a legjobb receptek, tippek és a részletes eredmények is!
Az összesítésből jól látszik, hogy a bolognai spagetti a legtöbb listán előkelő helyet szerzett magának. Nézzük, hogyan készül a tökéletes bolognai spagetti, és mitől lesz ellenállhatatlanul al dente a tészta!
Bolognai spagetti ‒ recept
Hozzávalók 4 személyre
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 sárgarépa
- 1 zellerszár
- 1 ek. olívaolaj
- 50 dkg sertés darálthús
- 1,5 dl száraz vörösbor
- 4 dl passzírozott paradicsom
- 2 tk. oregánó
- 2 tk. bazsalikom
- 1 tk. majoránna
- 50 dkg spagetti
- 10 dkg reszelt parmezán
Elkészítés
- A szószhoz a hagymát és a fokhagymagerezdeket megtisztítjuk, majd felaprítjuk. A répákat megtisztítjuk és kisebbre kockázzuk, a zellerszárat pedig alaposan megmossuk és felszeleteljük. Az olajat felmelegítjük és a hagymát megfuttatjuk rajta. Hozzáadjuk a fokhagymát, összeforgatjuk, majd beleszórjuk a répát, valamint a zellert és a zöldségeket megdinszteljük.
- A zöldségekhez adjuk a darált húst és fehéredésig pirítjuk. Meglocsoljuk a vörösborral, majd ráöntjük a passzírozott paradicsomot is. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd az oregánóval, a bazsalikommal és a majoránnával fűszerezzük. Felöntjük kevés vízzel és készre főzzük.
- A tésztát bő sós, enyhén olajos vízben kifőzzük, majd amikor kész, leszűrjük. A szósszal meglocsolva és a reszel parmezánnal megszórva tálaljuk.
Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 40 perc múlva