Vannak veszélyes táplálkozási trendek? Erre kell figyelni!
Sokan nem figyelnek arra, mire van szüksége a szervezetüknek, és vakon követik az új táplálkozási trendeket, diétákat. Azonban érdemes utánajárni a 2018-as év táplálkozási trendjeinek, hiszen akár veszélyesek is lehetnek - az életünkre!
A Pollock Communications és a Today’s Dietitian’s magazin által szervezett "Melyek a legújabb táplálkozási trendek?" című 2017-es amerikai nemzeti felmérésben 2050 dietetikust kérdeztek meg arról, hogy szerintük a fogyasztók körében melyek lesznek a népszerű élelmiszerek 2018-ban. A válaszok alapján az első helyen az erjesztett élelmiszerek lesznek, mivel a fogyasztók olyan termékeket keresnek, amelyek elősegítik az egészséges bélműködést és a jó általános állapotot. A dietetikusok által előrejelzett idei év legnépszerűbb TOP 10 szuperélelmiszerét az alábbi táblázatban mutatjuk, csökkenő sorrendben.
Fermentált (erjesztett) élelmiszerek | Ősi gabonák |
Avokádó | Kelkáposzta |
Magvak | Egzotikus gyümölcsök |
Diófélék | Kókuszból készült termékek |
A diéta-trendek közül a "tiszta étkezés" ("clean eating") és a "növényi alapú étrend" után a "ketogén diéta" a harmadik helyen áll. Ez a magas zsírtartalmú, alacsony szénhidráttartalmú étrend igen divatossá vált. Számos celeb, mint Kim Kardashian, Halle Berry, Gwyneth Paltrow, Mick Jagger, Rihanna, Alec Baldwin, stb, hűséges követője.
Táplálkozási trendek hatásai
Dietetikus által gondosan megtervezett ketogén diéta epilepsziás egyéneknek hatékony kezelési módja lehet. Fogyókúrában ne várjunk "varázslatot", ugyanúgy működik mint bármely más étrend, ahol az energiatartalmat csökkentjük. Mellékhatásai közé sorolható az alacsony energiaszint, az agyköd, fokozott éhségérzet, alvászavarok, émelygés, az emésztőrendszeri diszkomfort érzés, a rossz lehelet és a gyenge fizikai erőnlét. Rövidtávon hatékony lehet fogyókúrának, de itt is inkább a folyadékveszteséggel hozták összefüggésbe a testtömegcsökkenést, viszont hosszútávon nagyon nehéz fenntartani és a megfelelő rost-, vitamin- és ásványi anyag-szükségletet kielégíteni.
Úgy tűnik, hogy a 2018-as év egy még kalandosabb vegetáriánus és vegán konyha évének számít, míg a hiper-helyi főzés egyre nagyobb teret hódít. Az utóbbi azt jelenti, hogy a felhasznált élelmiszert ugyanott termesztik és dolgozzák fel, ahol elfogyasztják. Léteznek már önellátó éttermek, Magyarországon is, ahol az étlapon szereplő fogásokhoz felhasznált alapanyagokat az étterem saját kertjében, üvegházban termesztik és saját állatállománnyal, borpincészettel rendelkeznek.
2018: táplálkozási trendek 1. Hiper-helyi élelmiszerek
Olyan táplálékok, amelyek beszerzése gyalogosan elérhető távolságban lehetséges. A mozgalom egyik vezetője René Redzepi dán séf, aki ugyanilyen helyi élelmiszereket használ fel a két Michelin-csillagos koppenhágai étteremben, a Noma-ban.
2. "Bélbarát" élelmiszerek
Az erjesztett, savanyított vagy tartósított élelmiszerek nagy trendnek örvendenek 2018-ban is. Többek között a "bélbarát" csoportokba sorolható a probiotikumokat is tartalmazó kimchi (koreai, zöldségfélékből erjesztett étel, kínai kelből, retekből, uborkából, stb.), miso és kefir, valamint a prebiotikum (bélbaktériumok tápanyagai) tartalmú hagyma, fokhagyma és más hagymafélék is. A miso japánul "erjesztett babot" jelent, az ázsiai konyhában gyakran használt, krém állagú alapanyag, amit szójababból és gabonafélékből állítanak elő, és amelynek több száz változata ismert.
3. Hawaii táplálékok
A poke tálak Hawaiion mindennapos ételnek számítanak, lényegében sushiból, nyers halból, és zöldségekből készült saláta. Viszonylag ritkán találkozunk ezzel az étellel az étlapon, de remélhetőleg nálunk is hamarosan megkóstolhatjuk. Ezek a tálak többféleképpen, egyéni ízlés szerint elkészíthetők és gazdaságosak is lehetnek. A nyers hal fogyasztásával kapcsolatosan érdemes tudni, hogy lehetnek bennük olyan baktériumok (Salmonella, Vibrio vulnificus), amelyek hasmenést, hányást, hasi fájdalmat okozhatnak, ami – főleg legyengült immunrendszerű egyéneknél, kismamáknál, gyermekeknél, időseknél – akár életet fenyegető állapotot is előidézhet.
4. Timut bors
Nepálból származik és hűsítő, fűszeres, meglepően grapefruitos ízének köszönhetően ideális halak, különböző zöldségfélék és a csirkehús ízesítésére. Azoknak ajánlott, akik szeretnek új ízeket felfedezni, és nem félnek a csípős fűszerektől. A klasszikus gintonic is megbolondítható timut borssal – ezzel egy új szintre emelhető a koktél.
5. Tea
A tea még népszerűbb, mint valaha. Különösen a gyógy- és a zöld tea közkedvelt, otthoni fogyasztása növekszik, de egyre több teaház is felbukkan a belvárosi utcákon. Ismerkedjen meg több teafajtával, és váljon szakértővé a tökéletes teafőzés terén.
Mely fűszerek a legegészségesebbek? Nézze meg videónkat!
6. Alkoholmentes italok
Ezek a folyadékok egyre divatosabbak, mivel az egészségtudatos emberek egyre ritkábban választanak alkoholos italokat. Az élelmiszer- és italiparnak egy feltörekvő területe, ahol az érdekes ízvilágú prémium tonikok, alkoholmentes (desztillált) üdítőitalok és különböző gyógynövényes keverékek kitöltik a piaci rést. Otthon könnyen elkészíthető mocktail vagy szörp is színesítheti a folyadékbevitelt. A mocktail szó a "mock", ami utánzatot jelent és a "cocktail" szóból ered, meghatározása szerint alkoholmentes ital, ami különféle gyümölcslevek és üdítőitalok keveréke.
7. Hem, a hús helyettesítők
Élelmiszerkereskedelemben még nem kapható a hem – a hem kifejezés a görög "vér" szóból ered –, ami egy olyan makromolekula, amely természetes állapotában az állati izomsejtekben vashoz kötődve (hem-vas) található, ez biztosítja a sült hús (pl. marha, sertés) színét (pl. félig átsült-véres szín) és jellegzetes ízét. Az amerikai Impossible Food vállalkozás kifejlesztette a "Lehetetlen" hamburgert, egy húsmentes burgert, amibe növényi (erjesztéssel előállított) hem-et tesznek, hogy a tökéletes élményt nyújtsák.
8. Növényi eredetű fehérje
A vegetáriánus táplálkozás egyre nagyobb teret hódít. Számos szakács szívesen használ növényi alapú alapanyagokat, mint a szójából készült tofut, tempeh-et, vagy az álgabonának számító quinoát (kinoát). Az újragondolt indiai konyha (gazdag szárazhüvelyesekben) is egy trenddé nőtte ki magát, és egyre több étterem a fogásokat visszavezeti a növényi alapú gyökerekhez. Előrejelzések szerint 2018-ban bizonyára több húsmentes nap lesz.
9. Nootropikumok vagy agyserkentő szerek
A bélrendszer egészsége még nagy népszerűségnek örvend, de a szellemi teljesítőképesség iránti figyelem egyre jobban a középpontba kerül. Az egészségtudatosak körében a nootropikum hatású élelmiszerek pl. a kurkuma, lazac, tojás, gyermekláncfű levele iránti igény megnövekszik egyes trend- előrejelzők szerint.
Ezek a tévhitek az egészséges táplálkozásról - kattintson tovább!
10. Dél-amerikai konyha
A mexikói, perui és brazil, valamint a japán-mexikói fúziós konyha is előtérbe kerülhet ebben az évben. Úgy vélik, hogy az arepas (kukoricalepény), a chicha (fermentált kukoricaital) és a chulpe kukorica (snackeket készítenek belőle) lesz a meghatározója ennek a hullámnak. A quinoa és a chia mag elérték a csúcsot, de a lila burgonya, a fehér és lila kukorica, a fekete quinoa és a kiwicha magok (általában pirított, édesített változatban kaphatók és gyümölcssalátákra szórva, müzliszeletekben valamint gabonapelyhekben használják) is feltörekvőben vannak. Chia magból napi 1.5 evőkanál (15g) mennyiségnél nagyobb bevitel nem ajánlott. Fehérjét, omega-3 és omega-6 esszenciális zsírsavakat nagy arányban tartalmaz, kiváló rostforrás. Azonban az utóbbi miatt, túlzott fogyasztása emésztőrendszeri problémákat okozhat, illetve a szezámmagra és a mustárra érzékenyeknél keresztallergia léphet fel.
Forrás: MDOSZ