Vámpír kór? Mi lehet az?
1909 szeptemberében a New York Times vezércikkében jelent meg először a világon a pellagrával kapcsolatos ijesztő összefoglaló: "ha félsz a pellagrától, ne egyél kukoricát – egy különös betegség, mely elharapózhat…" Mindennek alapja az volt, hogy az USA-ban akkor mintegy 100.000, főként farmokon élő ember szenvedett e különös "lepraszerű betegségben"… akiki nagyobb mennyiségben fogyasztottak kukoricát, és más élelmiszert viszont alig.
A vámpír kór, orvosi nevén pellagra a niacin (B3 vitamin) hiánya miatt kialakuló betegség. Legfőképp Indiában és Dél-Afrikában találkozhattunk ezzel a kórképpel. A kukorica túlzott fogyasztása nagyban befolyásolja ennek a speciális hiánybetegségnek a kialakulását.
Miért nevezik ezt a betegséget "vámpír" kórnak?
A vámpírlegendáknak köszönhetően már betekintést nyerhettünk életvitelükről (éjszakai élet, csak vér fogyasztása, stb.) valamint küllemükről (sápadt arc, vérpiros ajkak, vékony testalkat).
A pellagrában szenvedőknél is hasonló tüneteket vélhetünk felfedezni. Azonban a "vámpírjainkkal" ellentétben a betegek szája, nyelve gyulladás miatt változik sötétpirossá. Ők is elkerülik a fényt, de csak azért, hogy bőrüket megóvják a napfény káros hatásától, ami rendkívül fájdalmas, és látványnak sem kellemes. Ugyanis a napfény következtében bőrükön hólyagok jelennek meg. A sápadtság is a fényhiány miatt alakul ki.
A vámpíroknak nincs szükségük emberi ételre, ezzel szemben a beteg nem képes megemészteni az ételt, ezért lesznek kórosan soványak. Éjjeli baglyokká válnak az álmatlanság miatt, agresszívak, levertek lesznek, egy idő után súlyos demencia is kialakul náluk.
A pellagrát épp ezért jellemezték a "4D"-vel: jegyezzük meg: diarrhoea (hasmenés), dermatitis (bőrgyulladás), demencia (memóriavesztés) és death (azaz halálozás).
Amíg vámpírjaink természetesen csak legendákban és filmekben léteznek, addig a pellagrában szenvedő betegeink sajnos valósak. Azonban a B-vitamin család felfedezése óta van rá hatásos gyógymód.
A niacin (B3 vitamin) pótlása segít kigyógyulni ebből az igen kellemetlen betegségből.
A niacin (nikotinsav) vízben oldódó vitamin, a sejtek energia-háztartásában szerepel. Természetes koleszterin-szabályozó anyag. Értágító hatású, csökkenti az LDL termelést és a koleszterintézist, csökkenti a zsírok lebontását, a szabad zsírsav-szintet.
Források:
http://io9.com/eating-too-much-corn-turns-you-into-a-vampire-without-453803337
http://www.britannica.com/blogs/2009/10/corn-and-the-vampire-toxic-tuesdays-a-weekly-guide-to-poison-gardens/
wikipedia