Újabb kedvező hírek a salátákról
A különféle saláták fogyasztását a közvélekedés eddig is egészséges dolognak tartotta. A Kaliforniai Egyetem szakemberei kutatásaik alapján azonban további kedvező hatásokról számoltak be.
A kutatók több mint 17 ezer ember részvételével végeztek elemzést arra vonatkozón, hogy milyen egészségre gyakorolt hatással bírhatnak a saláták (ideértve azokat is, amelyeket öntetekkel fogyasztanak el). Az eredmények azt mutatták, hogy már azok körében is, akik csak napi egy adag salátát fogyasztanak, a C és E– vitaminok valamint a folsav és a likopin szintje magasabb volt, mint aki nem fogyasztottak nyers zöldséget. A salátakedvelő nők és férfiak sokszor a teljes napi C-vitamin-szükségletüknek megfelelő mennyiséget beviszik ezzel az étellel. Párhuzamosan a szívbetegségek, az elhízás és egyéb krónikus betegségek előfordulása is alacsonyabb volt a salátafogyasztók körében.
"A salátafogyasztás kényelmes módja annak, hogy javítsunk a táplálkozási szokásainkon" - mondja Dr. Lenore Arab, a kutatások vezetője. "Már napi egy adag saláta is elég lehet ahhoz, hogy a táplálkozási javaslatokban foglaltaknak eleget tegyünk" - tette hozzá. Kutatásuk azt is feltárta, hogy az átlag-amerikaiak kevesebb, mint fele viszi be a megfelelő mennyiséget a szükséges zöldségekből (és vitaminokból), de a vizsgálatok legfurcsább felfedezése talán az öntetek fontosságának felismerése volt. "Egy jó salátában nemcsak a zöldségek fontosak, hanem az öntetek is. A megfelelő zsírokat tartalmazó dresszingek ugyanis segíthetik bizonyos anyagok, például a likopin és a karotin felszívódását" - magyarázta a kutató.